Sütik használata a Sütnijó.hu oldalon

A jelen weboldal sütiket (cookie-kat) helyez el az eszközeiden, hogy biztosítsa az oldal jobb működését, illetve, hogy segítsen nekünk és partnereinknek átlátni, hogyan használod az oldalunkat. Amennyiben folytatod az oldal használatát (kattintasz, navigálsz, görgetsz az oldalon) illetve ha eltávolítod ezt a sütikre vonatkozó figyelmeztetést, az a sütik alkalmazásához és használatához való hozzájárulásnak minősül. A sütikkel és eltávolításukkal kapcsolatos további információkért kérjük tekintsd meg adatvédelmi elveinket.

Így készítsd el a tökéletes kelt tésztát!

A kelt tészta igazi „szezonja” – ha van ilyen -, mindenképpen ősszel és télen kezdődik. Itt a bekuckózás és a hideg téli éjszakák, a lakást pedig átjárja az isteni sütik illata. Zárjuk ki a külvilágot egy délutánra, jöhet a nagy sütizések és beszélgetések időszaka!

Kezdő szakácsoknak, de még gyakorlottabbaknak is gondot okoz néha, hogy a kelt tészta légies, könnyed legyen, ne száradjon ki és túlságosan tömör se maradjon. Ha a tésztánk jól sikerül, félúton járunk a siker felé, ugyanis ez az alapja a finom sütinek!

Ugyanakkor mindenki arra kíváncsi, mi a tuti recept. A kelt tészta legfontosabb hozzávalója, ezzel talán nem fogunk meglepetést okozni: az élesztő! Aki ragaszkodik a friss változathoz, annak azt ajánljuk, hogy az élesztőt langyos tejben, egy csipet cukorral futtassa fel, majd gyúrja bele a tésztába. Nagyon fontos, hogy a tej tényleg langyos legyen, ellenkező esetben oda a fáradozásunk és az élesztő használhatatlan lesz, a tészta nem fog megkelni.

Bár a kalácsról elsősorban mindenkinek a húsvét jut eszébe, azért a puha, édeskés tésztának máskor sem tudunk ellenállni: reggelire pár szelet egy bögre forró kakaóval egészen szívmelengető élmény, különösen, ha a nyáron eltett lekvárokból, dzsemekből teszünk rá pár kanállal! 

Egyes kelt tésztás süteményeket elkészíteni nem nagy ördöngösség: gondoljunk csak a kakaós vagy diós, fahéjas csigákra! A feltekert kelt tésztát kisebb részekre vágjuk, attól függően, mekkora csigákra vágyunk - a kakaós, fahéjas, diós szórás igazi bensőséges téli hangulatot teremt. 

Lássuk, hogy mi minden készülhet a kelt tésztából még! 

Szerintünk a tél egyik sztárjai is a kelt tésztás receptek közül kerülnek ki. Az aranygaluska biztosan a barátok és a család kedvence is lesz. Mi lehet finomabb az omlós, puha tésztalabdáknál, amiket dióban hempergetünk meg és vaníliasodóval fogyasztjuk? Tény, hogy elkészíteni nem kevés fáradság, de a boldog és sóvár tekintetekért biztosan érdemes. A nagyinál egy ültő helyünkben befalt két-három bukta mellé egy jó pohár friss tej is mindig dukált. 

Ha otthon készítjük, csak a kapacitásunk áll a repetázás útjába – ha egyáltalán. Arra figyelni kell, hogy nagyon sűrű, sütésálló dzsemet használjunk ehhez a sütihez, máskülönben a sima lekvár teljesen szétfolyik majd a sütés során a buktákban. 

Neked is van egy szuper recepted a témában?
Töltsd fel oldalunkra!