Sütik használata a Sütnijó.hu oldalon

A jelen weboldal sütiket (cookie-kat) helyez el az eszközeiden, hogy biztosítsa az oldal jobb működését, illetve, hogy segítsen nekünk és partnereinknek átlátni, hogyan használod az oldalunkat. Amennyiben folytatod az oldal használatát (kattintasz, navigálsz, görgetsz az oldalon) illetve ha eltávolítod ezt a sütikre vonatkozó figyelmeztetést, az a sütik alkalmazásához és használatához való hozzájárulásnak minősül. A sütikkel és eltávolításukkal kapcsolatos további információkért kérjük tekintsd meg adatvédelmi elveinket.

Karácsonyi sütik a világ körül

Vajon kik tesznek az ünnepi asztalra pavlovát desszert gyanánt? És az ismert panettone mellett mi még az olaszok kedvelt karácsonyi sütije? Első karácsonyi válogatásunkban más nemzetek ünnepi sütijeit mutatjuk be.

Ezek között az  ünnepi desszertek között nem csak kíváncsiságból érdemes körülnézni, hanem könnyen ihletet is kaphatunk ahhoz, hogy akár idén mi is csavarjunk egyet az ünnepi menün.

Vannak olyan finomságok, amelyek nem térnek el nagyban a mi hagyományos süteményeinktől, mégis egy kicsit más lesz a végeredmény, nem annyira kockázatos tehát beemeleni őket az ünnepi menüsorba. Ha azonban egy  számunkra teljesen ismeretlen konyhatechnikai fogás szükséges az adott süteményhez, érdemes még az ünnepek előtt próbasütést végezni, hogy később biztosra mehessünk. Az biztos, hogy a család nem fogja bánni, ha egy újabb nyalánkságot kell megkóstolni a szürke, téli napokon. 

Az olasz panettonét készen is kaphatjuk csinos dobozokban, de érdemes nagy levegőt venni és kipróbálni a saját sütésű verziót is, mert lenyűgöző édesség. Ráadásul kicsit ismerős is lehet, hiszen részben hasonlít a magyar kuglófra, ebbe viszont aszalványok és kandírozott gyümölcsök kerülhetnek. A citrusok kockára vágott héja, ami belekerül, fontos eleme a sütemény ízharmóniájának.

A tiramisut itthon is sokan kedvelik és elkészítése nem túl bonyolult. Talán nem is gondolnánk, de az olasz ünnepi asztalon bérelt helye van. Ha szereti a család, bátran tálaljuk fel mi is.

A csokiimádóknak szinte kötelező elemként említhető fatörzs a francia asztalokról egy ideje már a magyar konyhákba is beszivárgott. Ennek az édességnek hosszú a története,  a 13. századig vezethető vissza, amikor szinte egész Európában az a szokás járta, hogy karácsony este a családok közösen égettek el egy fatörzset. A nagy hidegben egy nagy fadarab elégetése hatalmas áldozatnak számított, így a hit szerint ez az áldozat áldást hozott a családra. A hagyományban megismert fatörzs alakult át végül egy csokoládéval töltött piskótatekerccsé a XX. század második felére.

Karácsonykor érdemes odafigyelni az élelmiszerhulladékra is, és lehetőség szerint úgy tervezni a menüt, hogy minél kevesebb étel kerüljön a kukába. Ha van olyan receptünk, amiben sok tojássárgáját használunk, a fennmaradó fehérjéket ne dobjuk ki, hanem készítsünk belőle istenien habos pavlova tortát, ami viszont az ausztrálok és az új-zélandiak egyik nagy ünnepi kedvence.  Ez a nagyra nőtt habcsók egy orosz balerináról, Anna Pavlováról kapta a nevét, aki a 20. század elejének ünnepelt világsztárja volt, és állitólag neki köszönhető, hogy Ausztráliában és Új-Zélandon is népszerű lett a balett.

De ha maradnánk a kicsit hagyományosabb vonalon, akkor jó választás lehet a Németországból származó stollen is.
A stollen tésztájába vanília, kandírozott narancs- és citromhéj kerül, némi rummal ízesítve. Formája is szimbolikus, a pólyában fekvő Jézust  jelképezi.

Neked is van egy szuper recepted a témában? Töltsd fel oldalunkra!