Sütik használata a Sütnijó.hu oldalon

A jelen weboldal sütiket (cookie-kat) helyez el az eszközeiden, hogy biztosítsa az oldal jobb működését, illetve, hogy segítsen nekünk és partnereinknek átlátni, hogyan használod az oldalunkat. Amennyiben folytatod az oldal használatát (kattintasz, navigálsz, görgetsz az oldalon) illetve ha eltávolítod ezt a sütikre vonatkozó figyelmeztetést, az a sütik alkalmazásához és használatához való hozzájárulásnak minősül. A sütikkel és eltávolításukkal kapcsolatos további információkért kérjük tekintsd meg adatvédelmi elveinket.

Kevés hozzávalóból is süthetünk igazán finomat

Szokták mondani, hogy a legfinomabb süteményeket, desszerteket a kreativitás szüli. A kiindulási helyzet általában ugyanaz: nem terveztünk sütni, ám a család mégis vágyik valami finomságra. Körülnézünk a hűtőben és a kamrában, majd megállapítjuk, hogy bizony kevés hozzávaló áll csak rendelkezésünkre.

A jelenlegi helyzet szintén feladja a leckét. Ritkábban vásárolunk, és ekkor is inkább tartós élelmiszerekkel töltjük fel a készleteket. Ha azonban van egy jó receptünk, lazán elkészíthetjük életünk édességét, hiszen egy süti ízletességét egyáltalán nem az határozza meg, hogy milyen terjedelmes az összetevők listája.

Az első és talán legkézenfekvőbb ötlet előkapni egy omlós linzer alapreceptet, és sütni egy óriási adag kekszet. Ha van otthon liszt, vaj vagy margarin, cukor és némi tojássárgája, már nyert ügyünk van. Ezeken felül csak az ízesítésről kell gondoskodnunk, ami lehet vanillincukor, citromhéj vagy olvasztott csokoládé. Hasonló a helyzet az amerikai típusú roppanós cookie-kkal is. 

A leveles tészta és a rétestészta szintén roppant praktikus választás, ha a „semmiből” szeretnénk finomat alkotni. Gondoljunk csak bele: egy kevés kakaós, fahéjas töltelékkel vagy például lekvárral, olajos maggal készült töltelékkel, krémmel töltve is remek, de egy kis maradék reszelt sajt vagy köménymag szintén megoldja a délutáni nasi kérdését. A réteslap is hálás alapanyag: összeragaszthatjuk olvasztott vajjal, margarinnal vagy olajjal, halmozhatunk rá gyümölcsös tölteléket vagy akár gyümölcsrizst, tejbegrízt is.

Tej, cukor és egy tasak ízlés szerinti pudingpor, ennyi kell csak ahhoz, hogy édes-krémes kanalaznivalót tehessünk az asztalra. Persze a puding ennél jóval sokoldalúbb! Ha kevesebb tejjel sűrűbbre főzzük, felhasználhatjuk sütemények töltelékéhez, vagy például készíthetünk sült gyümölcsökhöz pudingkalapot. A hűtő és a kamra tartalmához igazítható pohárdesszertek alapja szintén lehet főzős vagy hidegen kikeverhető puding. 

Nem piskóta... Dehogynem! Lehet, hogy elsőre eszünkbe sem jutna, pedig a piskótatészta sem igényel sok hozzávalót. Innentől pedig nyitva áll az út: készíthetünk tortákat, piskótatekercset, charlotte-okat vagy például piskóta szendvicset. A krémek, töltelékek igazodhatnak hűtőnk tartalmához, lehetnek pudingosak, vajjal kihabosítottak vagy tejszínhabosak.

muffin nem csak gyors desszert, hanem kevés alapanyagból is összedobható, hasonlóan a különböző kevert tésztákhoz. Kakaóval, citromhéjjal, csokidarabokkal ízesítve mindegyik finom desszert, és szintén nem igényelnek sok alapanyagot. Gondolkozhatunk rögtön úgy is, hogy mit lenne muszáj minél gyorsabban felhasználni a hűtőből. A barnulásnak indult banánok például tökéletesek lesznek egy puha banánkenyérbe téve. 

Végezetül ejtsünk pár szót a délutáni desszertnek és második fogásnak egyaránt beillő gofrikról, palacsintákról! Az alapreceptekkel most sem lőhetünk mellé, ha pedig felfedezünk a kamra mélyén egy üveg lekvárt vagy kompótot, nem is kell tovább gondolkoznunk, hogy mivel lepjük meg a családot. 

Neked is van egy szuper recepted a témában?
Töltsd fel oldalunkra!