Sütik használata a Sütnijó.hu oldalon

A jelen weboldal sütiket (cookie-kat) helyez el az eszközeiden, hogy biztosítsa az oldal jobb működését, illetve, hogy segítsen nekünk és partnereinknek átlátni, hogyan használod az oldalunkat. Amennyiben folytatod az oldal használatát (kattintasz, navigálsz, görgetsz az oldalon) illetve ha eltávolítod ezt a sütikre vonatkozó figyelmeztetést, az a sütik alkalmazásához és használatához való hozzájárulásnak minősül. A sütikkel és eltávolításukkal kapcsolatos további információkért kérjük tekintsd meg adatvédelmi elveinket.

Kevesebb műanyaggal a konyhában is!

Még tart a műanyagmentes július, ezért most mutatunk pár tippet arra, hogy használhatunk a konyhánkban kevesebbet ebből a nehezen lebomló anyagból.

Bár hivatalosan a műanyagmentes július véghajrájában vagyunk, bármikor elkezdhetünk tudatosan figyelni arra, mennyi műanyagot használunk.

Az első, és sokak számára talán már unalmasnak is tűnő tipp: bevásárlásainkhoz vigyünk magunkkal saját szatyrokat.

Fontos: ehhez nem kell feltétlenül új vászonszatyrokat vásárolnunk, ha van strapabíró műanyag, vigyük azt, és használjuk, amíg csak lehet.

Tervezzünk előre! Rengeteg hulladék és műanyaghulladék is elkerülhető, ha nem munka után impulzus-vásárolunk a sarki közértben, hanem legalább nagy vonalakban előre megtervezzük a heti menüt.

A zöldségek, gyümölcsök szállításához is használhatunk kis szütyőket.

Azoknak a gyümölcsöknek, amelyek könnyen sérülnek, tegyünk be kisebb dobozokat.

Amikor sütéshez edényt választunk, érdemes olyat keresnünk, aminek eleve van teteje. Így a legtöbb esetben elhagyhatjuk az alufóliát.

Igaz ez a tárolásnál is: a hűtőbe a maradékokat tegyük el zárható dobozban. Nem baj, ha csak műanyag van otthon, használjuk, amíg csak lehet, ne vegyünk erre a célra külön üvegdobozokat.

Ha viszont épp dobozt vásárolnánk, jól mérjük fel a piacot! Vannak olyan darabok is, amiket használhatunk a sütőben és egyben tárolásra is alkalmasak.

Ha szendvicset csomagolunk, tegyük többször használható dobozkába, vagy “újraszalvétába”, amit kimoshatunk és újra használhatunk.

Ha nincs speciális oka a használatuknak, hagyjuk el a szívószálat!

Vágódeszkából is érdemes a műanyag helyett a fát választanunk: kutatások szerint a műanyagban a baktériumok is jobban megtelepednek.

Ha befőzéshez veszünk gyümölcsöt, érdemes fa rekeszben szállítanunk, amit akár vissza is adhatunk a piacon a gazdának, ha ezt előre megbeszéljük.

A műanyagokat teljesen talán nem fogjuk tudni elhagyni, de ha tudatosabban kezeljük őket, drasztikusan lecsökkenthetjük a mennyiségüket.

Neked is van egy szuper recepted a témában?
Töltsd fel oldalunkra!