Sütik használata a Sütnijó.hu oldalon

A jelen weboldal sütiket (cookie-kat) helyez el az eszközeiden, hogy biztosítsa az oldal jobb működését, illetve, hogy segítsen nekünk és partnereinknek átlátni, hogyan használod az oldalunkat. Amennyiben folytatod az oldal használatát (kattintasz, navigálsz, görgetsz az oldalon) illetve ha eltávolítod ezt a sütikre vonatkozó figyelmeztetést, az a sütik alkalmazásához és használatához való hozzájárulásnak minősül. A sütikkel és eltávolításukkal kapcsolatos további információkért kérjük tekintsd meg adatvédelmi elveinket.

Kivit a sütibe!

A kivi nem az a gyümölcs, amiről elsőként az jut eszünkbe: sütibe vele! Pedig ilyenkor, amikor még várjuk az igazi szezonális finomságokat, igazán jól jöhet pár kivis recept.

A kivi eredeti, nemzetközi neve “kínai egres” volt, hiszen Kína északi részéről származik. Európában csak a 19. században vált ismertté és még ennél is később jutott el Amerikába. Ekkor már “melonette”-nek, azaz kicsi dinnyécskének hívták, aztán ez az elnevezés sem maradt fenn sokáig.

Idővel a madár után kivire változott a neve, hiszen a kivimadár éppoly kicsi, barna és bozontos, mint ez sok magú, zöld húsú gyümölcs. A kivi ráadásul Új-Zéland nemzeti madara, ahol a leírások szerint a kivit először kezdték termeszteni.

Kevesen tudják a kivivel kapcsolatban, hogy itthon is megterem, sőt a megfelelő termőhelyeken akár ültetvényi méretekben is termeszthető.

A kivi gyümölcs igazán egészségesnek mondható, hiszen nagy mennyiségű tápanyagot, ugyanakkor kevés kalóriát tartalmaz. 

Ebben a kisméretű gyümölcsben a létfontosságú tápanyagok egész tárházát találhatjuk. E-vitamin, réz, K-vitamin, kolin, magnézium és a foszfor is nagy mennyiségben található benne. Ha pedig hőkezelés nélkül fogyasztjuk, nagyon magas C-vitamin tartalmának előnyeit is élvezhetjük, ugyanis a kiviben több a C-vitamin, mint a legtöbb más gyümölcsben.

S ha mindez még nem lenne elég, a kivi a bőrre is kiváló hatással van. Fokozza a kollagén termelését, ezáltal fogyasztásával – vagy külsőleg alkalmazva – a bőr feszesebbé válhat, csökkenthetők a ráncok. Sőt, még a bőr önvédelmi képességét is képes javítani, ezáltal véd a káros UV sugárzások és a légköri szennyeződésekkel szemben.

Érdemes megemlíteni, hogy a kivi héja éppúgy ehető, mint a húsa, de mindenképpen javasolt alaposan megmosni fogyasztás előtt.

Felhasználása a sütemények terén is nagyon változatos lehet. Készíthetünk belőle más gyümölcsök kombinálásával dzsemet, sőt akár egyedi “foci lekvárt” is.  De kiváló alapanyaga lehet bóléknak, krémeknek. Jól passzol tortákhoz, de akár batyukba is rejthetjük, vagy jó kontrasztja lehet egy ínycsiklandó brownie-nak is.

Ízével könnyedséget kölcsönözhet tortáknak, de akár dekorációként is nagyon jól lehet játszani ezzel az igazán friss színű gyümölccsel.

 

Neked is van egy szuper recepted a témában?
Töltsd fel oldalunkra!