Last minute befőzés: ezeket a gyümölcsöket még gyorsan befőzheted

Most még dúskálunk a finom gyümölcsökben, de érdemes elcsípni az utolsó lehetőséget arra, hogy friss gyümölcsöket tegyünk el télire.

Bár még javában tart az indián nyár, a hőmérő higanyszála azért már lejjebb kúszott, így kicsit könnyebben vehetjük rá magunkat, hogy beálljunk a konyhába a lekvárfőző lábosunk mellé. Ugyanis még ilyenkor is találhatunk jócskán olyan alapanyagokat, melyek érdemesek a befőzésre.

Hatalmas boldogság lesz benyúlni a kamrapolcra egy szürke, februári napon és leemelni onnan például egy mélylila színű, fanyarul telt ízvilágú feketeszeder lekvárt. Tehetjük palacsintába, sütikbe, sőt, a feketeszeder lekvár még egyes húsételeknek is kiváló kísérője lehet. De keverhetjük a szedret barackkal is, ennek a két szezonális gyümölcsnek a házasságából különleges ízű lekvár születik. De a szedret akár még dióval is megbolondíthatjuk.

Dér vagy nem dér?

Megoszlanak a vélemények azzal kapcsolatban, hogy egyes gyümölcsöket akkor érdemes-e begyűjteni, miután megcsípte őket a dér, azaz a hajnali fagyok beállta után. A csipkebogyó a legtöbbször felhozott példa ezt a témát illetően, ugyanakkor szakemberek azt mondják, az őszi betakarítás a legjobb befőzési szempontból, mert akkor maradhatnak meg leginkább a gyümölcs értékes összetevő. Hecsedlit, azaz csipkebogyót befőzni viszont valóban Zen buddhista feladat, nem leszünk álszentek, kifejezetten türelmes konyhatündérek sportja lehet csak. Már maga a betakarítás sem fájdalommentes, hiszen a növény tüskéi alaposan összekaristolhatják a kezünket, és a begyűjtés után sem lehet igazán fellélegezni, hiszen a gyümölcs feldolgozása is kihívások elé állíthatja a lelkes háziasszonyt. A pucolás és később passzírozás is kemény meló, így tényleg csak az igazán elszántaknak javasolhatjuk. Ha szerencsénk van, piacokon elcsíphetjük ezeket a pimasz kis piros bogyókat, úgy legalább a fáradtságos szedést megspórolhatjuk. Az viszont igaz, hogy a csipkebogyó lekvár a spájzok igazi királynője, aki megküzdött az elemekkel, igazán megérdemli a sikert és az elismerést!

Bár szezonja lenne, de idén sajnos kevés volt a barack és nektarin is. Ha mégis szívesen befőznénk, ebben az időszakban még próbálkozhatunk vele. És a jó hír: a csipkebogyóval ellentétben a nektarin kifejezetten könnyített pálya, hiszen a hámozásnál itt még a picit szúrós héjjal sem kell megküzdenünk.

Kiváló ez az időszak még almalekvár készítésére is. Bár  ritkán gondolunk erre a gyümölcsre lekvár alapanyagként, de érdemes próbálkozni vele. Kísérletező kedvűek akár egy kis sütőtökkel is feldobhatják és máris kész a tökéletes ízvilágú őszi-téli lekvár. De párosíthatjuk az almát a szintén szeozámlis szederrel is, sőt, akár még egy alakbarát verzióival is megpróbálkozhatunk.

És ha már az őszi gyümölcsöknél járunk, véletlenül se felejtsük el a fantasztikus élettani hatásokkal bíró, izgalmas ízű áfonyát sem! Ha sikerül jó árban szereznünk, könnyen lekvárt készíthetünk belőle és egész télen élvezhetjük a kora ősz különleges ízű ajándékát. Joghurtba kanalazva a kicsik is imádni fogják, amikor könnyű uzsonnaként kínáljuk nekik, vagy egy csodás muffinban találkozhatnak vele.

Cookie adatkezelési tájékoztató

A cookie-k segítenek szolgáltatásaink biztosításában. Szolgáltatásaink igénybe vételével Ön beleegyezik a cookie-k használatába. Adatvédelmi tájékoztató