Sütik használata a Sütnijó.hu oldalon

A jelen weboldal sütiket (cookie-kat) helyez el az eszközeiden, hogy biztosítsa az oldal jobb működését, illetve, hogy segítsen nekünk és partnereinknek átlátni, hogyan használod az oldalunkat. Amennyiben folytatod az oldal használatát (kattintasz, navigálsz, görgetsz az oldalon) illetve ha eltávolítod ezt a sütikre vonatkozó figyelmeztetést, az a sütik alkalmazásához és használatához való hozzájárulásnak minősül. A sütikkel és eltávolításukkal kapcsolatos további információkért kérjük tekintsd meg adatvédelmi elveinket.

Legendás magyar édességek

Dobostorta, Esterházy-torta, somlói és Rigó Jancsi? Vajon mi a híres magyar sütik története? 

Sokan úgy tartják, szinte mindent elárul egy cukrászda, vagy étterem minőségéről az a tény, hogy milyen minőségű az általuk kínált somlói galuska. A piskótatészta alapú, csokoládéöntettel és tejszínhab-díszítéssel készült finomság az egyik legnépszerűbb magyar cukrászsütemény és szerencsére azért otthon is elkészíthető.  Gollerits Károly, a Gundel étterem egykori főpincére alkotta meg a 20. század közepén, amikor a kevés rendelkezésre álló alapanyagból kellett valami desszertet felszolgálnia. A sütemény nevét is ő adta, méghozzá a fóti Somlyó nevű dombról, amelynek lábánál évtizedek óta élt és ahol később saját cukrászdáját is megnyitotta.

És ha már Gundel, akkor azonnal térjünk is rá a szintén kihagyhatatlan Gundel-palacsintára! Talán kevesen gondolnák, de a történet szerint a Gundel-palacsinta nem  kizárólag a híres Gundelek saját receptje. A feljegyzések szerint ugyanis a Gundel-palacsintát eredetileg Márai Sándor felesége, Matzner Lola találta ki. Egy Márai-darab premierjét követően a Gundelben tartottak bankettet, Lola pedig egy régi családi receptet felújítva elkészíttette saját desszertjét, mely hatalmas sikert aratott, magának a tulajdonosnak, Gundel Károlynak is nagyon megízlett. Márai-palacsinta néven aztán fel is vette az étlapjára. Ám a Márai házaspár emigrációját követően 1949-ben az államosított étteremben nem szerepelhetett az étlapon, így kapta meg a ma is ismert Gundel nevet.  

A dobostorta nem az a műfaj, aminek bárki hirtelen nekiállna egy békés vasárnap délután. Ehhez a jól ismert és igen kedvelt tortához az ihleten túl kellő elszántságra és némi konyhai magabiztosságra is szükség van, de bizton állíthatjuk: ez sem reménytelen! A híres finomság névadója Dobos C. József, a 19. század közepén született, híres szakács családból. Ő maga találta fel a tortában lévő kakaóvajkrémet és a torta másik legfőbb ismertetőjegyét: a tetejét befedő kemény karamell réteget.

A dobostorta sokak kedvence, ha elsőre nem mernénk nekifutni, bemelegítésnek kezdjük talán az úgynevezett “dobos szelettel”, esetleg “dobos tekerccsel” hogy némi rutint szerezhessünk.

Az Esterházy-tortát szintén senkinek nem kell bemutatni, a magyar cukrászdákban bérelt polca van, az egyik legismertebb klasszikus magyar torta. A dióból vagy mandulából készített, fondant bevonattal készült szelet nem készítőjéről, hanem az egyik legősibb magyar családról kapta a nevét, akik a művészetek mellett a gasztronómiának is nagy pártolói voltak. Nagyon sok receptje ismert, de közös minden Esterházy-torta receptben, hogy a tésztája liszt nélkül készül.

Az ikonikus magyar sütemények sorát most a szintén közkedvelt Rigó Jancsival zárjuk.

Rigó János a 19. század második felében élt roma hegedűs volt. A kor egyik ismert bulvárhősévé akkor vált, amikor botrányos szerelmi kapcsolatba bonyolódott a férjezett, amerikai milliomos családból született Clara Ward-dal.

A legenda szerint az ő kérésre készült az első Rigó Jancsi és egy párizsi cukrászdában a következő szavakkal kedveskedett szerelmének a csokis, krémes sütemény tálalásakor:
Kóstold meg: olyan barna, mint az én bőröm és olyan édes, mint a te szíved.” 
Bár a történet így nagyon romantikusnak hangzik, a témával foglalkozók szerint lehet, hogy mindez csak legenda, és valójában sem Clara Ward, sem szerelme nem is kóstolta soha a csokis-krémes süteményt, hanem egy életrevaló pesti cukrász lovagolta meg a pár hírnevét és a sajtófelhajtást, és a nagyobb forgalomban reménykedve adta sütijének a Rigó Jancsi nevet. Akárhogy is történt, a süti a mai napig az akár otthon is elkészíthető nagy kedvencek közé tartozik.

Neked is van egy szuper recepted a témában? Töltsd fel oldalunkra!