Sütik használata a Sütnijó.hu oldalon

A jelen weboldal sütiket (cookie-kat) helyez el az eszközeiden, hogy biztosítsa az oldal jobb működését, illetve, hogy segítsen nekünk és partnereinknek átlátni, hogyan használod az oldalunkat. Amennyiben folytatod az oldal használatát (kattintasz, navigálsz, görgetsz az oldalon) illetve ha eltávolítod ezt a sütikre vonatkozó figyelmeztetést, az a sütik alkalmazásához és használatához való hozzájárulásnak minősül. A sütikkel és eltávolításukkal kapcsolatos további információkért kérjük tekintsd meg adatvédelmi elveinket.

Liszt kisokos

Teljes kiőrlésű? Tönköly? Rozs? Alábbi cikkünkben a lisztek különböző fajtáit térképezzük fel.

Szerencsére a receptekben egyre többféle liszttel találkozhatunk, ami a változatosság miatt nagyon jó, viszont érdemes lehet kicsit jobban megismernünk őket, mert fajtától függően nagyon eltérően viselkedhetnek.

A liszteket több szempont alapján is kategorizálhatjuk, így elsőként talán a legfontosabb azt tisztáznunk, hogy mit is jelentenek pontosan a csomagolásokon található a jelölések.

Első betű a liszt csomagolásán: Gabona fajtája

B – búza

R – rozs

D – durumbúza

G – Graham

TB – tönkölybúza

Második betű a liszt csomagolásán: Szemcseméret

L – liszt – apró szemcséjű finomliszt

FF – kétszer-fogós

FFF – háromszor-fogós (durva szemcseméretű pl. rétesliszt)

D – dara

A betűket követő szám a liszt hamutartalmára (azaz a korpa arányára) utal.

Minél nagyobb ez az érték, annál több korpa található a lisztben:

BL 55 liszt – finomliszt (korpatartalom elenyésző)

BL 80 liszt – kenyérliszt (ebben több a korpa)

BL 200 liszt – teljes kiőrlésű lisztek (ebben sokkal több a korpa)

Ha szeretnénk belevetni magunkat a kenyérsütés fantasztikus világába, mindenképpen érdemes keresnünk a jó minőségű liszteket, mert így az eredmény meggyőzőbb lesz. Ha például BL 80-as liszttel sikerül dolgoznunk, jó esélyünk van a sikerre.

A biztos siker érdekében érdemes alaposabban is megvizsgálnunk az itthon legelterjedtebb lisztfajtákat.

Búzaliszt: mai napig a leggyakrabban használt lisztfajta. Amikor a lisztet csak a magbelsőből készítik, akkor kapjuk a legelterjedtebb, a köznyelvben sokszor “fehérlisztként” hivatkozott alapanyagot. A teljeskiőrlésű búzaliszt tartalmazza a búzaszem külső rétegeit (korpa) és a csírát is, valamint értékes fehérjéket és vitaminokat.

Tönkölybúza liszt: tulajdonságai nagyon értékessé teszik ezt a lisztfajtát.

A benne található szénhidrát nagyon lassan szívódik fel, így a szervezet cukorháztartásának optimalizálása szempontjából kifejezetten ajánlott a fogyasztása. Értékes zsírokat, telítetlen zsírsavakat, zsírban oldódó vitaminokat (A, D, E) és antioxidánsokat tartalmaz. Az emberi szervezet számára igen jól hasznosítható fehérjék találhatók benne, ráadásul hatszor annyi, mint a búzalisztben.

Rozsliszt: a rozs a búza után a legfontosabb gabonafélénk. A rozslisztet (pl. RL 60; RL 90; RL 125; RL 190) jellemzően kenyérsütéshez használják.

Beltartalmi értékei jelentősek, B-vitaminokban igen gazdag, de található benne kalcium, magnézium is. Javítja a fizikai erőnlétet, erősíti az immunrendszert. Sikértartalma alacsony, ezért tömöttebb tésztát eredményezhet. Érdemes más lisztekkel keverni, hogy részesülhessünk pozitív tulajdonságaiból, de az elkészült péksütemény is ízletes legyen.

Neked is van egy szuper recepted a témában?
Töltsd fel oldalunkra!