Sütik használata a Sütnijó.hu oldalon

A jelen weboldal sütiket (cookie-kat) helyez el az eszközeiden, hogy biztosítsa az oldal jobb működését, illetve, hogy segítsen nekünk és partnereinknek átlátni, hogyan használod az oldalunkat. Amennyiben folytatod az oldal használatát (kattintasz, navigálsz, görgetsz az oldalon) illetve ha eltávolítod ezt a sütikre vonatkozó figyelmeztetést, az a sütik alkalmazásához és használatához való hozzájárulásnak minősül. A sütikkel és eltávolításukkal kapcsolatos további információkért kérjük tekintsd meg adatvédelmi elveinket.

Mézes csodák

A kedvelt mesehős, Micimackó közelgő világnapjára való tekintettel, ezen a héten egy csodálatos hozzávalót, a mézet helyeztük összeállításunk középpontjába.

 

Ha a mézimádatot egyetlen ikonikus személyhez, lényhez kellene kapcsolni, sokaknak talán jogosan Micimackó jutna az eszébe. Nem véletlenül, hiszen a kedvesen és egyszerűen bölcs, puhán gömbölyű pocakos mackó a mesében mindenek felett szereti az aranyló, édes mézet.

Meglehet, kevesen tudják, de ennek a csekélyértelmű medvebocsnak, a világ talán legismertebb medvéjének is van "világnapja", ami ugyan naptárilag hivatalosan nem bejegyzett, de mégis sokan megemlékeznek róla. 

A népszerű mese szerzője, Alan Alexander Milne 1882. január 18-án született, ezért sokak kedvenc mézimádó medvéjéről is ezen a napon szoktak megemlékezni a rajongók.

Micimackó gondolatai a nap nagy részében a méz körül járnak és nem egyszer valós veszélybe is sodorja magát vagy azzal, hogy próbálja megszerezni az értékes eledelt, vagy azzal, hogy annyit fogyaszt belőle, hogy be is ragad a másik szereplő, Nyuszi lakhelyének ajtajába.

Nekünk szerencsére nem kell nyaktörő mutatványokat végeznünk, ha mézhez szeretnénk jutni, de arra érdemes figyelnünk, hogy jó minőségű mézet vegyünk. Vásárlásnál segítségünkre lehet, ha megmozgatjuk egy kicsit az üveget és ha úgy látjuk, a méz túl híg, akkor lehet, hogy érdemesebb egy másik terméket keresnünk. Ha viszont a mézünk egy idő után kristályos lesz, akkor biztosak lehetünk benne, hogy jó minőségű terméket választottunk, legközelebb is bátran megvehetjük.

A méznek rengeteg pozitív tulajdonsága van, amiket érdemes kihasználni még sütéskor is. Bár igaz, hogy hő hatására az értékes anyagok mennyiségecsökken a mézben, de nem tűnik el belőle minden, illetve a közkeletű hiedelemmel ellentétben mérgezővé sem válik a tudományos kutatások alapján.

Ha mézzel készítjük a süteményünket, ne válasszunk túl karakteres ízű mézeket, mint  amilyen a hárs, a fenyőméz, vagy a gesztenyeméz, mert ezek a jellegzetes aromájú hozzávalók elvihetik a sütemény ízét. Sütéshez nyugodtan használhatjuk az olcsóbb mézfajtákat is. De választhatunk, minél édesebb mézfajtát is, amiből akár kevesebbet is kell használnunk, így kicsit lehet csökkenteni a sütemények energiatartalmát. Kiváló lehet erre a célra az egyik legédesebbként számontartott mézontófűméz.

Neked is van egy szuper recepted a témában? Töltsd fel oldalunkra!