Sütik használata a Sütnijó.hu oldalon

A jelen weboldal sütiket (cookie-kat) helyez el az eszközeiden, hogy biztosítsa az oldal jobb működését, illetve, hogy segítsen nekünk és partnereinknek átlátni, hogyan használod az oldalunkat. Amennyiben folytatod az oldal használatát (kattintasz, navigálsz, görgetsz az oldalon) illetve ha eltávolítod ezt a sütikre vonatkozó figyelmeztetést, az a sütik alkalmazásához és használatához való hozzájárulásnak minősül. A sütikkel és eltávolításukkal kapcsolatos további információkért kérjük tekintsd meg adatvédelmi elveinket.

Mi nem unjuk a banánt!

A banánkenyér igazi tartalmas finomság, itthon is kezd egyre jobban elterjedni. Olyannyira, hogy már világnapja is van: február 23. Ennek kapcsán most a banánkenyereken túl a banános sütiket gyűjtöttünk nektek csokorba.

A XX. század elejéig Észak-Amerikában nem volt igazán sok banán, ami volt, az Közép-Amerikából érkezett. A banán abban az időben még nehezen szállítható volt, hamar túléretté vált, felhasználása elég korlátozott volt. Sütik mellé, pudingokhoz használták elsősorban. Amerikában a nagy gazdasági világválság időszakában, 1929 őszétől az 1930-as évek nagy részéig minden ételhulladék értékes volt. Senki sem dobott ki semmit.

Ezzel egy időben jelent meg a piacon a sütőpor és a szódabikarbóna is. A gyártók kezdték tömegesen előállítani a termékeiket és országszerte elérhetővé tették azokat.

Ezen tények együtt állásának következményeként a szakácskönyv írók próbálták az új trendeket beépíteni a receptjeikbe, így születtek meg az első banánkenyér receptek. A banánkenyér recepteket pedig újabb és újabb banános puding, illetve egyéb banános desszertek receptjei követték.

A banánkenyér receptek népszerűségét az is növelte, hogy általában gyorsan elkészíthetők voltak. A banánkenyereket persze sok mindennel feldobták, a legtöbbször csokidarabokat kevertek bele, de vannak receptek, ahol baracklekvár, ananász, szárított narancshéj, esetleg szezámmag került a tésztába.

Bár itthon a banánkenyér nem annyira elterjedt, de a banán a hazai receptekben is gyakran kerül a sütikbe. Nagy előnye, hogy egyrészt jó állagot ad a tésztának, másrészt a gyümölcs édessége miatt a sütésnél kevesebb hozzáadott cukrot kell használni.

Mindezeken túl a banán fogyasztásának számos egészségügyi előnye is van, mivel gazdag káliumban és magnéziumban, ami jótékony hatással van a csontjainkra, vérnyomásunkra és szívünkre egyaránt.

Süthetünk banán felhasználásával finom muffint, egzotikus tortát, készíthetünk keksz-golyót, palacsintát, banános kókusz-kockát de még akár pitét is.

A hosszú tél után már nem kell sokat várnunk a sokszínű gyümölcsökre, de addig is bátran dobjuk fel a sütiket a télen is elérhető banánnal! 

Neked is van egy szuper recepted a témában?
Töltsd fel oldalunkra!