Sütik használata a Sütnijó.hu oldalon

A jelen weboldal sütiket (cookie-kat) helyez el az eszközeiden, hogy biztosítsa az oldal jobb működését, illetve, hogy segítsen nekünk és partnereinknek átlátni, hogyan használod az oldalunkat. Amennyiben folytatod az oldal használatát (kattintasz, navigálsz, görgetsz az oldalon) illetve ha eltávolítod ezt a sütikre vonatkozó figyelmeztetést, az a sütik alkalmazásához és használatához való hozzájárulásnak minősül. A sütikkel és eltávolításukkal kapcsolatos további információkért kérjük tekintsd meg adatvédelmi elveinket.

Mihez kezdjünk a megmaradt tojásfehérjével?

Aki gyakran süt, az pontosan tudja, hogy milyen könnyen képes felhalmozódni tetemes mennyiségű tojásfehérje. Mit tegyünk, ha fél napunkat a konyhában töltöttük, ám miután elkészült a sok-sok finomság, észrevesszük, hogy maradt némi tojásfehérje? Lássuk, mi a tojásfehérje szerepe a süteményekben, és mit lehet kezdeni a maradékkal.

Így működik a tojásfehérje sütés közben

A tojásfehérje a különböző süteményekben más-más feladatot lát el. A benne lévő fehérjetartalom az, amely miatt könnyen habbá verhető. A klasszikus piskótatésztában például ez a tojásfehérjehab gondoskodik a laza és levegős állagról. Ezen felül a fehérje felel azért is, hogy a süteményekre szép aranybarna kéreg süljön, és csodásan ropogós legyen a külsejük. Amíg a tojássárgájával készült aprósütemények omlósak, addig a tojásfehérjével készültek ropogósak lesznek. 

Így tároljuk a tojásfehérjét

Ha jól zárható edénybe tesszük, 2-3 napot gond nélkül eláll a hűtőben. Ha tovább szeretnénk tárolni, a legjobb, amit tehetünk, hogy lefagyasztjuk. Amennyiben – lehetőleg légmentesen – elcsomagoljuk, a fagyasztóban akár 12 hónapig is megőrzi a minőségét. Akár pár napig, akár hetekig vagy hónapokig tároltuk a fehérjét, azt már csak hőkezelt ételekben használjuk fel. Ha a recept nyers tojást ír, kizárólag egészen friss tojást válasszunk az elkészítéséhez!

Tippek a tojásfehérje felveréséhez

A tojásfehérje sajátossága, hogy habosra felverhető. De hogyan lesz a lehető leghabosabb? Először is arra kell figyelnünk, hogy a tál és habverő (vagy bármilyen eszköz, amely érintkezik a habbal) zsiradékmentes legyen. Mivel a tojássárgájának elég jelentős a zsírtartalma, ezért egy csepp sárgája sem kerülhet a felverésre szánt tojásfehérjébe, így ugyanis nem lesz kellően kemény a hab.

Ezen felül segít egy csipet só is, hogy a hab jó kemény legyen. Nem vagyunk biztosak benne, hogy elég kemény-e már a hab? Két egyszerű kísérlettel tesztelhetjük az állagát.

  • Ha elég bátrak vagyunk és biztosak abban, hogy már megfelelő állagú a hab, egyszerűen fordítsuk fel a tálat. Amennyiben a tálban marad, azaz nem folyik ki belőle, elkészültünk.
  • Fogjunk egy kést, és pár cm mélyen vágjunk bele a habba. Amennyiben a vágás szépen megmarad, és a hab nem záródik ismét össze, megfelelő keménységű. 

Erre használjuk a tojásfehérjét

Attól, hogy a tojássárgája már felhasználásra került, a tojásfehérjének sem kell a kukába kerülnie. Sok recepthez ugyanis pont erre az alapanyagra lesz szükségünk. Íme pár receptötlet, amelyekhez a tojásfehérje remekül felhasználható.

  • Ha szóba kerül a tojásfehérje felhasználása, valószínűleg a habcsók fog elsőre eszünkbe jutni. Lehet klasszikus, gyümölcsös krémmel tálalt, de fel is dúsítható a masszája, például mandulával. Számos sütemény íze és külleme feldobható egy kis habcsók kalappal. Az apró habcsókok (esetleg szakácsfáklyával kissé megpirítva) önmagukban is jól mutatnak a desszertes tálon.
  • A habcsókokat előre is megsüthetjük, későbbi felhasználásra. Szám- és betűtortákhoz nagyon jól passzol a habcsók dekoráció, de más tortákra is tehetünk belőlük. A kis díszeket kedvünk szerint be is színezhetjük.
  • A kókuszcsóknak, macaronnak és több más aprósüteménynek (például habkorongnak, olajos maggal készült ropogós sütinek is a tojásfehérjemassza az alapja. 
  • Ha sütés után, édesség helyett inkább elkortyolgatnánk egy finom italt, készítsük Whiskey Sourt! A fincsi koktél nem túl meglepő módon whiskeyből, citromléből és cukorból áll, és gyakran adnak hozzá egy kis felvert tojásfehérjét is, hogy még izgalmasabb legyen. Ha ilyen italt készítünk, figyeljünk arra, hogy a tojás szétválasztása után a tojásfehérje azonnal a hűtőbe kerüljön.
  • Készíthetünk maradék tojásfehérjéből édes péksüteményeket vagy püspökkenyeret, sőt akár egy torta lapjai is készülhetnek tojásfehérjés tésztából. És akkor még nem beszéltünk az óriás habcsóktortáról, azaz a Pavlováról.
  • Végezetül pedig a maradék fehérjével egész tojásokat is feldúsíthatunk, felhasználhatjuk omletthez, rántottához vagy más tojásos finomsághoz. 

Neked is van egy szuper recepted a témában?
Töltsd fel oldalunkra!