Sütik használata a Sütnijó.hu oldalon

A jelen weboldal sütiket (cookie-kat) helyez el az eszközeiden, hogy biztosítsa az oldal jobb működését, illetve, hogy segítsen nekünk és partnereinknek átlátni, hogyan használod az oldalunkat. Amennyiben folytatod az oldal használatát (kattintasz, navigálsz, görgetsz az oldalon) illetve ha eltávolítod ezt a sütikre vonatkozó figyelmeztetést, az a sütik alkalmazásához és használatához való hozzájárulásnak minősül. A sütikkel és eltávolításukkal kapcsolatos további információkért kérjük tekintsd meg adatvédelmi elveinket.

Milyen süteményt vigyünk magunkkal a strandra?

Első blikkre nem tűnik nehéznek a válasz, hiszen ha úgyis kikapcsolódni megyünk, csomagoljuk a kedvencünket! Ám ha jobban belegondolunk, hamar rájövünk, hogy ez bizony sokszor nem célravezető, egy „strandsütinek” ugyanis számos kritériumnak kell megfelelnie. És az csak egy, hogy legyen nagyon-nagyon finom. 

Az egyik legfontosabb szempont, hogy bírja a meleget. Hiába vagyunk oda a krémes-habos csodákért, ezeket inkább tartogassuk a hazaérkezésünk utánra. Lehet, hogy viszünk hűtőtáskát, de akkor is jobb az óvatosság: a krémes, tejtermékeket tartalmazó, gyorsan romló finomságokat inkább hagyjuk otthon! 

Hasonló a helyzet azokkal a sütikkel is, amelyek hajlamosak az olvadásra, igen, ezúttal a csoki sem a barátunk, és jobb, ha cukros bevonatokkal sem próbálkozunk. Bár az egészségünkre szerencsére nem ártalmasak, viszont a rövid idő alatt kiszáradó harapnivalók sem alkalmasak arra, hogy órákat töltsenek a melegben. Szerencsére a kör ezzel nem zárult be, számos süteményt csomagolhatunk magunkkal a strandra, mutatjuk, mi minden kerülhet a piknikkosárba vagy a hűtőtáskába.

Szuper választás a kelt tészta, édesen és sósan is elkészíthetjük a kiruccanásra. Ha szendvicseket pakolnánk a táskánkba, süssünk házi péksüteményt, például tönkölybúzás veknit! Töltsük meg kedvünk szerint, válasszunk szalámit vagy kolbászt, illetve zöldségnek répát, uborkát, ezeket jobban bírják a meleget. De akár humuszt (fűszeres csicseriborsókrémet) is készíthetünk, a veknik tökéletesek lesznek tunkolni. Ha nem vesződnénk külön szendvicsgyártással, egyszerűen gyúrjuk bele a „feltéteket” a kelt tésztába, apróra vágott szalonnával, sonkával, sajttal egyaránt ízesíthetjük a sós kenyerünket vagy kalácsunkat. 

A kelt tésztát persze édes töltelékkel is megtölthetjük, például mákkal. Sőt, ha gyerekekkel megyünk strandolni, mókás formájúra is süthetjük, a macifej alakú zsemléket tuti szeretni fogják a legkisebbek. 

Sütőporos kenyérsüteményekben szintén gondolkozhatunk. Az egyszerű kevert tésztát csak összedolgozzuk, gyümölcskenyér formába simítjuk és már mehet is a sütőbe. Az egyik ilyen sütemény a banánkenyér. A masszába érett, összetört banánpép kerül, dúsíthatjuk almával, áfonyával, ribizlivel, keverhetünk hozzá csokidarabokat, pirított olajos magvakat is. „Nyáriasabb”, vagyis fogalmazzunk inkább úgy, szezonálisabb változata a cukkinikenyér, ebben a receptben a banánt nyers, lereszelt cukkini váltja fel. A cukkini annyira semleges ízű, hogy nemcsak sós, hanem édes süteményekben is megállja a helyét.

A palacsinta klasszikus strandétel Magyarországon. Magunkkal vinni azonban nem túl praktikus a töltelék miatt. Helyette süssünk otthon gofrit, az édes, vaníliás tészta önmagában és hidegen is finom, persze némi friss gyümölccsel szintén fogyaszthatjuk. 

Végezetül térjünk ki arra a lehetőségre is, ha a strandon tervezünk ebédelni. Ebben az esetben elég egy kis rágcsa délelőttre és délutánra. Csomagolhatunk sós, például sajtos krékert vagy mediterrán ízvilágú aszalt paradicsomos-olajbogyós ropogtatnivalót. Édes kekszeket is vihetünk magunkkal, amelyeket csokival, vaníliával, fahéjjal, zabpehellyel tehetünk még izgalmasabbá.

Bárhogy is döntünk, a legfontosabb, hogy a meleget jól tűrő sütemények, rágcsálnivalók közül válogassunk.