Sütik használata a Sütnijó.hu oldalon

A jelen weboldal sütiket (cookie-kat) helyez el az eszközeiden, hogy biztosítsa az oldal jobb működését, illetve, hogy segítsen nekünk és partnereinknek átlátni, hogyan használod az oldalunkat. Amennyiben folytatod az oldal használatát (kattintasz, navigálsz, görgetsz az oldalon) illetve ha eltávolítod ezt a sütikre vonatkozó figyelmeztetést, az a sütik alkalmazásához és használatához való hozzájárulásnak minősül. A sütikkel és eltávolításukkal kapcsolatos további információkért kérjük tekintsd meg adatvédelmi elveinket.

Most érik: a szilva, sárgabarack, dinnye

A nyár utolsó hónapját, a legtermékenyebb nyári időszakként tartjuk számon, a legtöbb zöldség és számos gyümölcs érik ilyenkor. Élvezzük ki a természet adta sokszínűséget, fedezzük fel a gyümölcsös sütiket!

Egy kutatás szerint okosabbak lesznek azok a gyerekek, akiknek az édesanyjuk kismamaként több gyümölcsöt fogyasztott. Albertai kutatók 688 gyerek fejlődését vizsgálták meg egy hosszú távú kanadai kutatásban és az adatok elemzését követően az anyák gyümölcsfogyasztását látják a magasabb intelligencia hátterében.

A kutatás egyik vezetője, Dr. Piush Mandhane, az albertai egyetem gyermekgyógyászati professzora azt nyilatkozta, maga is meglepődött az egyértelmű összefüggést látva. Persze ez nem azt jelenti, hogy mostantól kizárólag gyümölcsöt kell ennie egy várandós nőnek, mert annak is lehetnek kockázatai. A kutatásban résztvevő orvosok azt javasolják, az eddig is ajánlott mennyiséget egye meg mindenki. Azt viszont ne bliccelje el és akkor máris érvényesülhetnek a gyümölcsevés áldásos hatásai.

Ilyenkor nyáron pedig sütemény készítésnél is érdemes ezt az alapanyagot a fókuszba helyezni.

Nézzük, mely gyümölcsök játszhatják a főszerepet augusztusban:

Szilva

A szilva egy igazi vitaminbomba. Egy szem szilva már annyi vitamint és antioxidánst tartalmaz, mint egy marék áfonya. Van benne B1-, B2-vitamin és majdnem minden további B-vitamin, de található még benne A-vitamin, béta-karotint és a C-vitamin is. Persze nem kizárólag a vitaminok miatt szeretjük ezt a csodás, mély lila színű gyümölcsöt, hanem a jól érett szilva finom, semmihez nem hasonlítható íze miatt is, kiváló alapanyaga süteményeknek, lekvároknak.

Sárgabarack

sárgabarack a rózsafélék családjába tartozó csonthéjas. A- és C-vitamin tartalma magas, és az is jó hír, hogy 2-3 szem sárgabarack elfogyasztásával fedezhetjük a napi A-vitamin szükségletet és ugyanez elmondható a káliumigényről is.

Ez a csodálatos gyümölcs amellett, hogy nagyon zamatos, erős rákellenes hatású, kedvezően hat a zsíranyagcserére, védi az ereket és támogatja a máj működését. Akár arcpakolásként is használhatjuk, de mi most azt ajánljuk, készüljön belőle inkább valami finom sütemény.

Görögdinnye

Amikor a vasárnapi ebéd után desszertről ábrándozunk, ritkán szokott felmerülni a dinnye, mint lehetőség, pedig érdemes megfontolni ezt az alapanyagot is. A görögdinnyében sok a C-vitamin, a kalcium, a magnézium, a rost és a kálium is, ezen kívül tartalmaz még A-vitamint, B1-, B3- és B6-vitamint. A görögdinnye magas káliumtartalma miatt segít átmosni a veséket, illetve kitakarítani a káros anyagokat a szervezetből, és extra bónuszként a bőrnek is jót tesz.