Sütik használata a Sütnijó.hu oldalon

A jelen weboldal sütiket (cookie-kat) helyez el az eszközeiden, hogy biztosítsa az oldal jobb működését, illetve, hogy segítsen nekünk és partnereinknek átlátni, hogyan használod az oldalunkat. Amennyiben folytatod az oldal használatát (kattintasz, navigálsz, görgetsz az oldalon) illetve ha eltávolítod ezt a sütikre vonatkozó figyelmeztetést, az a sütik alkalmazásához és használatához való hozzájárulásnak minősül. A sütikkel és eltávolításukkal kapcsolatos további információkért kérjük tekintsd meg adatvédelmi elveinket.

Parfét mindenkinek!

Ha valami jeges finomságot készítenénk nyáron, a parfé azért is jó választás, mert fagylaltgép nélkül is mennyei nyalánkságot varázsolhatunk az asztalra.

A sumérok a hegyekből hordták a havat és a jeget italaik hűtésére, nekünk azért már lényegesen könnyebb dolgunk van, hiszen a mélyhűtő segítségével otthon is könnyen belevághatunk a parfé-készítésbe. 

A természetben is megtalálható jeget már a kr. e. 11. században is  használták hűtésre. A legendák tanúsága szerint Nagy Sándor is jeges frissítővel jutalmazta katonáit.

Bár hiteles bizonyíték nem igazán van róla, de sokan a fagylalt megszületését Medici Katalin esküvőjéhez kötik.

Noha a fagylalt és a parfé története párhuzamosan fejlődött, a két finomság mégsem ugyanaz. 

A parfé (parfait) francia eredetű szó, jelentése: tökéletes. Érdemes tudni, hogy a franciáknál azonban nemcsak a hűsítő édességet jelenti, hanem hideg előételt is értenek alatta. A tojással, tejszínnel készülő, izgalmas olajos magvakkal, különféle gyümölcsökkel, csokoládéval, és számos egyéb ízesítővel megbolondított parfék a világ sok részén igen közkedveltek.

Kezdetben a parfé és a fagylalt között alapvetően az volt a különbség, hogy a parféban mindenképpen volt tojás és tejszín. Napjainkban ez már nem pontosan így van, léteznek tojásmentes parfé receptek is. 

A parfé alapját gőz felett felvert, vagy sima főzött krém képezi, ebből lesz a hűtés, majd fagyasztás után maga a jeges desszert, a parfé. Az igazán könnyen elkészíthető édességek közé tartozik, kezdők is nyugodtan nekiállhatnak.

A legtöbb esetben érdemes már eleve abban a formában dolgozni az alapanyagokkal, melyben fagyasztani tervezzük a parfét.

A parfénál semmi más dolgunk nincs, mint a receptben megadott mennyiségű hozzávalókat összekeverni, majd lehűteni.

A parfé azért lehet isteni desszert azoknak is, akiknek még nincs túl nagy rutinjuk a konyhában, mert ha valaki elég bátor, elkezdhet játszani az ízekkel, kipróbálhatja a nagy kedvenceit együtt. 

Az viszont tény, hogy a parfé a tejszínes, tojásos alappal nem a legkalóriaszegényebb édességek táborát gazdagítja, ezért ha egy kicsit alakbarátabb verziót szeretnénk, a tejszínt kiválthatjuk joghurttal, vagy akár túróval is.

Neked is van egy szuper recepted a témában?
Töltsd fel oldalunkra!