Sütik használata a Sütnijó.hu oldalon

A jelen weboldal sütiket (cookie-kat) helyez el az eszközeiden, hogy biztosítsa az oldal jobb működését, illetve, hogy segítsen nekünk és partnereinknek átlátni, hogyan használod az oldalunkat. Amennyiben folytatod az oldal használatát (kattintasz, navigálsz, görgetsz az oldalon) illetve ha eltávolítod ezt a sütikre vonatkozó figyelmeztetést, az a sütik alkalmazásához és használatához való hozzájárulásnak minősül. A sütikkel és eltávolításukkal kapcsolatos további információkért kérjük tekintsd meg adatvédelmi elveinket.

Pite, rétes, clafoutis- a leggyümölcsösebb sütik

A nyár végi időszak még kényeztet minket zamatos, szezonális gyümölcsökkel. Összeszedtük azokat a süti-típusokat, melyekben a legjobban érvényesülhet az ízük.

Zamatos barack, ínycsiklandó szilva, fanyar meggy? Sütikbe velük! De, hogy milyenbe? Lehetőleg olyanokba, amelyekben sok más összetevő mellett a gyümölcsök játsszák az igazi főszerepet.

Rétes

Az egyik közkedvelt süteményünk, a rétes elnevezése a “rétegesből” származik, míg a német Strudel jelentése az örvény, forgatag szavakból ered.  Rengeteg típusú gyümölccsel tölthetjük, a végeredmény pedig egy sokrétegű, porcukorral megszórt sütemény lesz. Bár az igazsághoz hozzátartozik, hogy régen töltelékkel még nem rendelkezett. A töltött változat a 17. században jelent meg. Nagy klasszikusnak nevezhető az almás rétes, de valójában sokféle gyümölccsel, vagy akár gyümölcspárosítással is elkészíthetjük. A könnyű roppanós tészta finoman fogja közre a zamatos tölteléket, tökéletesen harmonikus desszertet hozva így létre. 

Pite

Ha isteni, gyümölcsös sütire vágyunk, a pite is jó választás lehet. Tésztája kicsit vastagabb és puhább a rétesénél, de a lényegen ez nem változtat: rengeteg isteni gyümölccsel tölthetjük meg. Válasszunk meggyes, szilvás vagy barackos pitét, mindegyik hamar a család kedvencévé válhat. A pite definíciója nem annyira egzakt, mint a rétesé. Több típusú receptet is találhatunk, ha beütjük a “pite” keresőszót. Hiába a sokféle recept, egy dologban azért hasonlítanak egymásra: a receptek nem igényelnek nagy konyhai jártasságot és kezdő konyhatündéreknek is hamar sikerélményük lehet, ha pitesütésre adják a fejüket.

Clafoutis

A franciák tejes pitéje szintén nagyon jó módja a gyümölcsök felhasználásának. Bár a clafoutis a piték fajták közé sorolódik, ne az általunk ismert pitére gondoljunk. A tejes tésztaalap leginkább a palacsintatésztához hasonlítható, bár annál édesebb. Hivatalosan ugyan csak a magozatlan meggyből készült sütemény nevezhető clafoutis-nak, azért ez messze nem olyan szabály, amit ne lehetne felrúgni. Isteni lehet a sütemény barackból, de akár még fügéből is.

Neked is van egy szuper recepted a témában?
Töltsd fel oldalunkra!