Sütik használata a Sütnijó.hu oldalon

A jelen weboldal sütiket (cookie-kat) helyez el az eszközeiden, hogy biztosítsa az oldal jobb működését, illetve, hogy segítsen nekünk és partnereinknek átlátni, hogyan használod az oldalunkat. Amennyiben folytatod az oldal használatát (kattintasz, navigálsz, görgetsz az oldalon) illetve ha eltávolítod ezt a sütikre vonatkozó figyelmeztetést, az a sütik alkalmazásához és használatához való hozzájárulásnak minősül. A sütikkel és eltávolításukkal kapcsolatos további információkért kérjük tekintsd meg adatvédelmi elveinket.

Répatorta van?

Zöldséget a sütibe? Ráadásul répát? Régen azt hittük, csak a viccben van ilyen, de napjainkra nagy kedvenc lett a répatorta, ami már a húsvéti menüben is helyet kapott.

A középkorban még nem volt korlátlanul elérhető a cukor a háztartásokban, így aztán a háziasszonyok más, elérhető eszközökkel édesítették a süteményeket. Ekkor került képbe először a répa, melyből torta, de akár puding is készülhetett.

Az elmúlt évszázadban egyre inkább felértékelődött a répatorták jelentősége. A II. világháború idején az angol kormány például aktív répa-felhasználásra buzdította a háziasszonyokat. Olyannyira, hogy még egy Walt Disney által rajzolt répacsalád is ösztönözte a lakosságot, hogy használják cukor helyett a kellően édes gyökérzöldséget. A háború után a répával készült sütemények Amerikában is nagy kedvenccé váltak, helyet béreltek magunknak a cukrászdák polcain és a mai napig megtalálhatjuk ott őket.

A répatorta egy ideje már itthon is népszerű, a kedvelt finomság a kreatív receptfejlesztőknek hála pedig már nem csak a klasszikus torta verzióban ismert.

Muffin, különböző kevert tészták, de még akár kuglóf is készülhet répából. Illetve nem csak és kizárólag répából, hiszen a répa remekül társítható más gyümölcsökkel: almával, naranccsal, vagy akár magvakkal, például mogyoróval is.

Szerencsére a répás sütik általában könnyen kezelhető tésztákból készülnek, azok is nyugodtan belevághatnak egy répás recept elkészítésébe, akik még nem érzik magukat annyira magabiztosnak a konyhában.

Ráadásul a húsvéti menü tervezése kapcsán is aktuális lehet ez a finomság. Miután a nyuszi, a húsvéti ünnepkör egyik főszereplője szereti a répát, így aztán kézenfekvő lehet a párhuzam, mely szerint a répatorta a húsvéti ünnepi asztal kedvelt desszertje is lehet. 

Neked is van egy szuper recepted a témában?
Töltsd fel oldalunkra!