Sütik használata a Sütnijó.hu oldalon

A jelen weboldal sütiket (cookie-kat) helyez el az eszközeiden, hogy biztosítsa az oldal jobb működését, illetve, hogy segítsen nekünk és partnereinknek átlátni, hogyan használod az oldalunkat. Amennyiben folytatod az oldal használatát (kattintasz, navigálsz, görgetsz az oldalon) illetve ha eltávolítod ezt a sütikre vonatkozó figyelmeztetést, az a sütik alkalmazásához és használatához való hozzájárulásnak minősül. A sütikkel és eltávolításukkal kapcsolatos további információkért kérjük tekintsd meg adatvédelmi elveinket.

Sütés nélküli finomságok és némi torta történelem

Nyáron tortát ajánlani? Ugyan már, badarság! - gondolhatnánk, hiszen a nagy melegben senkinek nincs kedve neki állni sütni. De mi lenne, ha csupa sütés nélküli tortát és finomságot mutatnánk?

Ritkán szoktunk elgondolkodni ennek a népszerű desszert-fajtának az eredetén, pedig akik kedvelik a történeti megközelítéseket, sok érdekességet találhatnak ebben a témában is.

Ki gondolná, hogy már ősi vallási szertartásokon is használták az antik "tortákat". Ezek akkor valójában még kerek lepények, kenyerek voltak.

A torta szimbólumként is szerepelt, a kör alak általában az élet ciklikusságát szimbolizálta, illetve egészen konkrétan a Napot és a Holdat.

Egyes helyeken a tortának aktív szerepe is volt egy-egy eseményen. Ha választani lehetne, nem lennénk az ókori Rómában menyasszonyok, hiszen akkor és ott a torta a termékenységet szimbolizálta és a gyermekáldás reményében nemes egyszerűséggel széttörtek egy kisebb tortát a menyasszony fején.

Bár a sütés nélküli verzió között emeletes tortát most nem fogunk mutatni, mégis fontos mérföldkő volt a torták történetében ezek megjelenése. Eredetük a középkori Angliába nyúlik vissza, ahol az volt a szokás, hogy a vendégek tortát hoztak, s ezeket egymás tetejére tették.  Az ifjú pár az így kialakult “torta-torony” felett váltotta első hitvesi csókját. Hogy ezt aztán széttörték-e a fejükön a biztos utódlás reményében, erről nem szólnak a hírek, bízunk benne, hogy inkább elfogyasztották.

Később egy cukrász átgondolta ezt a dolgot és támadt egy kiváló ötlete: a sok tortát egyetlen cukormázzal vonta be. Így született meg végül az emeletes torta.

A nyári tortákon persze sokkal ritkább a cukormáz, ilyenkor a könnyű krémeké, gyümölcsöké a főszerep, és sütő helyett sokkal inkább a hűtőt kell használni a megfelelő állag elérésének érdekében. Népszerű kedvenc a tejberizs, mely a főzést követően, ha hűtőbe kerül, akkor kellemesen enyhíti a nyári forróságot. Másik megoldás a rizsfelfújt, almával bolondítva istenit  készíthetünk! 

Aki pedig nem rajong kifejezetten a torta műfajáért, választhat nyugodtan a sütés nélküli sütemények széles palettájáról is.

A sütés nélküli finomságok nagy előnye, hogy általában viszonylag egyszerű az elkészítésük, ezáltal a gyerekeket is bevonhatjuk az előkészületekbe, így aktív részesei lehetnek a desszertkészítésnek. Végül, de nem utolsó sorban pedig programnak is kiváló, ráadásul még a lakást sem kell felmelegítenünk a finomságok elkészítésével.