Sütik használata a Sütnijó.hu oldalon

A jelen weboldal sütiket (cookie-kat) helyez el az eszközeiden, hogy biztosítsa az oldal jobb működését, illetve, hogy segítsen nekünk és partnereinknek átlátni, hogyan használod az oldalunkat. Amennyiben folytatod az oldal használatát (kattintasz, navigálsz, görgetsz az oldalon) illetve ha eltávolítod ezt a sütikre vonatkozó figyelmeztetést, az a sütik alkalmazásához és használatához való hozzájárulásnak minősül. A sütikkel és eltávolításukkal kapcsolatos további információkért kérjük tekintsd meg adatvédelmi elveinket.

Te is meg tudod csinálni - 7 trükk fánksütéshez

Bár most még kopognak a mínuszok és kora reggel szürke az ég, de már lassan elérkezik a téltemető farsangi időszak, ami elképzelhetetlen a jó öreg fánk nélkül. Összeszedtük a leghasznosabb trükköket!

A fánksütéstől sokan tartanak, attól tartva, hogy nem lesz elég jó az elkészült finomság, vagy a külleme nem lesz elég szép.
Mostani tippjeinkkel abban próbálunk segíteni, hogy te is bátran és magabiztosan vághass bele a fánksütésbe!

  1. Bármilyen ételre, süteményre igaz, de ha most készítesz először fánkot, érdemes az éles sütés előtt próbasütést végezni. A család tutira nem fog tiltakozni a tesztsütés ellen és nem fognak az előszobában ülősztrájkba kezdeni, hogy farsang előtt fánkot kell kóstolniuk.
  2. Kelt tészták készítésénél jó, ha minden alapanyag egyformán szobahőmérsékletű, mielőtt elkezdenénk a tészta összeállítását.
  3. Ne csak az alapanyagok legyen szobahőmérsékletűek, hanem a helyiség is legyen kellemesen meleg, ahol a tészta készül. A készülőben lévő kelt tésztára nem ajánlott ablakot nyitni, mert “megfázhat”, azaz nem fog olyan szépen feljönni, mint az optimális lenne. Se az összeállításnál, se a kelesztésnél ne nyissunk ablakot a tésztára!
  1. A lisztet minden esetben érdemes átszitálni, mielőtt dolgozunk vele, mert könnyebb, levegősebb tésztát kaphatunk így.
  2. A tészta nyújtásához, formázásához már nem ajánlott túl sok lisztet használni, mert megváltozhatnak a tészta arányai és nem úgy fog viselkedni, ahogy a recept írja és ahogy elvárnánk.
  3. Arra, hogy mitől lesz szalagos a fánk, több magyarázat is van. Az egyik szerint nem kell semmi különöset csinálni, mert ha a tészta jól megkelt, akkor nem fog fog lesüllyedni az olajban, és amikor megfordítjuk, sütés közben az olajból kilógó résznél ki tud alakulni a jellegzetes világosabb csík, azaz a szalag. Másik elgondolás szerint viszont ha nyújtás közben félbe hajtjuk a tésztát párszor, attól alakul ki a szalag.
  4. A sütési idő feléig érdemes lefedni az olajban sülő fánkokat, mert így elkerülhető, hogy a külseje túlságosan megsüljön, azaz túl barna legyen, a közepe pedig nyers maradjon.

Neked is van egy szuper recepted a témában? Töltsd fel oldalunkra!