Sütik használata a Sütnijó.hu oldalon

A jelen weboldal sütiket (cookie-kat) helyez el az eszközeiden, hogy biztosítsa az oldal jobb működését, illetve, hogy segítsen nekünk és partnereinknek átlátni, hogyan használod az oldalunkat. Amennyiben folytatod az oldal használatát (kattintasz, navigálsz, görgetsz az oldalon) illetve ha eltávolítod ezt a sütikre vonatkozó figyelmeztetést, az a sütik alkalmazásához és használatához való hozzájárulásnak minősül. A sütikkel és eltávolításukkal kapcsolatos további információkért kérjük tekintsd meg adatvédelmi elveinket.

Tények és érdekességek a tojásról

tojás világnapjának közeledtével összeszedtünk pár fontos, vagy éppen érdekes tényt a tojásokról.

  • Ha egy süteményhez több tojásra is szükség van, mindig egyenként üssük egy tálba és utána adjuk a tésztához. Így elkerülhetjük, hogy akár egyetlen rossz tojás miatt a kukában landoljon a sütink alapja.
  • A tojást tartsuk a hűtőben! Ugyanis szobahőmérsékleten sokkal gyorsabban elöregszik. Ha hűtőben tároljuk vásárlás után, akár egy hónapig sem veszít a minőségéből, de ha nem tesszük hűvösre, akár egy nap alatt is annyit “öregedhet”, mint hűtőben egy hét alatt.
  • Könnyebben szét lehet választani annak a tojásnak a fehérjét és a sárgáját, amit a hűtőből veszünk ki. 
  • Viszont szebb habot tudunk verni abból a tojásfehérjéből, ami a feldolgozás előtt 20-30 percet szobahőmérsékleten volt.
  • A legtöbb tojást Kína termeli, ahol évente 160 milliárd tojás kerül forgalomba.
  • A tojás héján pórusok találhatók, méghozzá nagyjából 17 000. Ebből adódóan könnyen átveheti más ételek szagát. Vigyázzunk hát a tárolásnál, tegyük a tojást lehetőleg kartondobozba, hogy ez ne fordulhasson elő, mert igen meglepődhetünk, ha a sütinknek hagymás rostélyos íze lesz.
  • Egy tyúk 250-279 tojást tojik évente.
  • Ha a tojást a dobozba a hegyes végével lefelé tesszük bele, akkor  a sárgája középen marad, és nem tapad a héjhoz.
  • Az étkezési tojásokat és csomagolásukat – uniós és hazai jogszabályok előírásai alapján – a termelés helyén vagy a csomagoló központban kötelező jelölni.
  • A tojásokat „A” és „B” minőségi osztályokba sorolják, a kereskedelemben azonban csak „A” minőségű termékekkel találkozhatunk. Az „A” minőségű tojásokat tömegük és méretük alapján osztályozzák.
  • A négyfokozatú skála a legkisebbnek számító „S” kategóriától „XL”-ig terjed, és a következők értékeket jelöli:
    • XL- nagyon nagy: legalább 73 gramm  
    • L- nagy: 63 és 73 gramm között
    • M- közepes: 53 és 63 gramm közötti
    • S – kicsi: 53 grammnál kevesebb
  • Mit jelentenek a számok a tojáson?
    • 1: szabadtartás
    • 2: alternatív tartás
    • 3: ketreces tartási rendszer
    • 0: ökológiai tartás;

Neked is van egy szuper recepted a témában?
Töltsd fel oldalunkra!