Sütik használata a Sütnijó.hu oldalon

A jelen weboldal sütiket (cookie-kat) helyez el az eszközeiden, hogy biztosítsa az oldal jobb működését, illetve, hogy segítsen nekünk és partnereinknek átlátni, hogyan használod az oldalunkat. Amennyiben folytatod az oldal használatát (kattintasz, navigálsz, görgetsz az oldalon) illetve ha eltávolítod ezt a sütikre vonatkozó figyelmeztetést, az a sütik alkalmazásához és használatához való hozzájárulásnak minősül. A sütikkel és eltávolításukkal kapcsolatos további információkért kérjük tekintsd meg adatvédelmi elveinket.

Tippek és tévhitek a befőzésről

Nyáron szerencsére tobzódunk a friss gyümölcsökben, harsogó ízekben. Jó ebből elmenteni valamennyit a hűvösebb napokra is!

Először is négy közkeletű tévhitet szeretnénk eloszlatni a befőzéssel kapcsolatban:

1. Befőzni csak a nagymamák tudnak és szoktak: hamis

Tény, hogy egy hétpróbás nagyinak vélhetően a kezében van a technika, de nyugodtan hozzá lehet fogni bármely életkorban.

2. Eltenni csak fekete öves konyhatündérek tudnak: téves

A befőzés nem annyira bonyolult konyhatechnikai eljárás, akiben a kedv megvan hozzá és akad valamennyi konyhai jártassága, nem kell, hogy tartson tőle.

3. Hatalmas mennyiségekkel kell dolgozni, nem lehet látni a végét: téves.

Akár pár üveg lekvárt is be lehet főzni, senki nem mondta, hogy a lekvárfőzés kizárólag 5-10 kiló fölött kezdődik. Ha többféle gyümölcsből készül nyáron egy-két üveggel, akkor is elég jó munícióval indulhatunk majd télen. Persze csak ha kibírjuk, hogy addig nem bontjuk fel az üvegeket.

4. Tartósítószer nélkül nem lehet otthoni körülmények között biztonságosan eltenni: hamis.

Szerencsére otthon is bátran készíthetünk tartósítószer-mentes lekvárokat, csak ismerni kell hozzá a megfelelő technikákat.

Tippek befőzéshez:

  • Üvegből használhatunk régit, de fedőből érdemes újat venni, nagyobb boltok polcain befőzési időszakban megtalálhatjuk őket. Sajnos, ha a tető nem zár rendesen, hamar megromolhat a lekvár, amivel sokat dolgoztunk.
     
  • Bár alapvetően jó törekedni a háztartásban a műanyagok használatának csökkentésére, a befőzőfóliát érdemes bevetni eltevésnél. Így hermetikusan zárhatjuk a kincset rejtő üvegeket.
     
  • Mind az üvegeket, mind a tetőket nagyon alaposan tisztítani és fertőtleníteni kell. Az üvegeket tehetjük a sütőbe is 20 percre, vagy mikróba két percre, a tetőket lobogó vízben főzzük ki.
     
  • Fertőtlenítés után már ne törölgessük az üvegeket, hiszen a konyharuhák is tele lehetnek baktériumokkal, csak kívülről fogjuk meg őket konyharuhával, nehogy megégessük magunkat.
     
  • Befőzéshez mindig ép és friss gyümölcsöket használjunk. A romlásnak indult részeket mindig vágjuk ki!
     
  • Fontos figyelni arra, hogy a szirup vagy szósz mindig lefedje a gyümölcsöket, zöldségeket! Ez is a tartósítást segíti elő.

 

 

  • Ha felpúposodna a tető, vagy azt vesszük észre, hogy valami szivárog az üvegből, akkor bármily szívfájdalom is, de ki kell dobni az üveget a tartalmával együtt, még akkor is, ha a színén, vagy a szagán nem érzékelünk semmi különöset. Ezek az elváltozások ugyanis olyan baktériumok jelenlétét jelezhetik, melyek elfogyasztása akár mérgezést is okozhat.
     
  • Bátran kísérletezzünk izgalmas ízpárosításokkal!
     
  • Ha van otthon kenyérsütő gépünk, érdemes megnézni a leírásánál, hogy nem lehet-e benne lekvárt is készíteni. Az újabb gépek egy része már tudja ezt a funkciót is. Kisebb adagnál időt és energiát spórolhatunk meg, ha a gépet használjuk.
     
  • Nyugodtan próbálgassunk alternatív édesítőszereket, keressünk hozzá bevált recepteket!
     
  • Ha a lekvár már jól megy, bátran próbálkozhatunk a befőttekkel, egzotikusabb szörpökkel is!
     
  • Az elkészült üvegeket tároljuk száraz, hűvös helyen, és mindegyikre írjuk rá, hogy mikor készítettük!