Sütik használata a Sütnijó.hu oldalon

A jelen weboldal sütiket (cookie-kat) helyez el az eszközeiden, hogy biztosítsa az oldal jobb működését, illetve, hogy segítsen nekünk és partnereinknek átlátni, hogyan használod az oldalunkat. Amennyiben folytatod az oldal használatát (kattintasz, navigálsz, görgetsz az oldalon) illetve ha eltávolítod ezt a sütikre vonatkozó figyelmeztetést, az a sütik alkalmazásához és használatához való hozzájárulásnak minősül. A sütikkel és eltávolításukkal kapcsolatos további információkért kérjük tekintsd meg adatvédelmi elveinket.

Variációk kalácsfonásra

Kié a legszebb copf, azaz fonat? Semmi pánik, ezzel az egyszerű leírással mindenki csodás fonatokat készíthet. Választhatunk klasszikus fonást 3 szállal, de többet is kihozhatunk belőle. Legyen mondjuk 5? Vagy 9? Csak bátran, mindenhogyan finom lesz!

Ötös fonással

A tésztát lisztezett felületen átgyúrjuk, és 5 azonos méretű darabra vágjuk. Ezt az 5 darabot egyesével kb. 40 cm hosszú hengerekké sodorjuk. A végeket az egyik oldalon összenyomjuk, majd ezután úgy rendezzük el a tésztahengereket, hogy 2 balra, 3 pedig jobbra helyezkedjen.

  • A jobb legszélső hengert megfogjuk, és felülről a két baloldali henger közé fektetjük. Ezután a bal szélső hengert felülről átemeljük, és a két közvetlenül mellette elhelyezkedő henger közé tesszük.
  • Balról a 2. hengert megfogjuk, és felülről áthajtjuk jobbra a közvetlenül mellette lévő henger felett.
  • A hengereknek ezután úgy kell elhelyezkedniük, mint kiinduláskor: 2 balra, 3 pedig jobbra.

Ha ezzel megvagyunk, a fenti folyamatot újrakezdjük, és addig ismételjük (kb. 4-5-ször), amíg a hengereket teljes hosszukban befontuk. Végül a végeket összenyomjuk.

Figyelem: A fonat fonás közben balra lefelé tart majd, ez a fonás velejárója.

A fonatot sütőpapírral bélelt sütőlemezre fektetjük, és 30 percet hagyjuk kelni. Végezetül a tetejét lekenjük tojásfehérjével, megszórjuk például csokipasztillával, és kb. 25-30 percet sütjük.

Kilences fonással

A tésztát lisztezett felületen átgyúrjuk, és 9 azonos méretű darabra vágjuk. Ezt a 9 darabot egyesével kb. 60 cm hosszú hengerekké sodorjuk. Ezután 3-3 hengerből külön 3-3 klasszikus fonatot fonunk. Az első 3 henger végeit az egyik oldalon összenyomjuk. A jobb külső szálat a középső szál felett átfektetjük, majd a bal szélső szálat a középső szál felett átrakjuk. És így tovább, amíg a szálakat végig befontuk.

Amikor mindhárom fonat kész, ezeket is klasszikus fonattá fonjuk. Ehhez a 3 már elkészült fonatot az egyik végüknél összenyomjuk, és hasonlóan megfonjuk. A fonást addig ismételjük, amíg a hengerek egyenletesen el nem fogynak, a végeket összenyomjuk.

Figyelem: A fonat máshogy fog kinézni attól függően, hogy a szálakat alulról felfelé vagy felülről lefelé fontuk-e.

A fonatot sütőpapírral bélelt sütőlemezre fektetjük, és 30 percet hagyjuk kelni. Végezetül a tetejét lekenjük tojásfehérjével, és kb. 25-30 percet sütjük. Miután kihűlt a kalács, cukormázzal vagy marcipán sárgarépákkal díszíthetjük. 

Csomózva

A tésztát lisztezett felületen átgyúrjuk, és 4 azonos méretű darabra vágjuk. Ezt a 4 darabot egyesével kb. 50 cm hosszú hengerekké sodorjuk. Az így kapott 4 hengert lefektetjük kettős kereszt formában a következőképpen. Először keresztben lefektetünk 2 hengert, majd a maradék 2 hengert hosszában keresztezzük a lefektetett 2 hengerrel. Az alsó vízszintes hengert a jobb függőleges fölé emeljük, a felső vízszinteset pedig a bal alsó függőleges fölé helyezzük. Az így kapott forma kettős keresztre emlékeztet, a középpontból két szál megy jobbra, balra, felfelé és lefelé, azaz mind a 4 irányba.

A fonást egy olyan szállal kezdjük, amely egy másik szál alól bújik elő, például a jobb felső szállal. Megfogjuk ezt a szálat, és az óramutató járásával megegyező irányban a szomszédos alsó szál fölé fektetjük. Ezt az eljárást mindegyik szálpárnál megismételjük. Amikor visszaértünk a kiindulási ponthoz, elölről kezdjük a folyamatot, de most az óramutató járásával ellentétes irányban. Ehhez az alsó, jobbra néző szálat a jobb felső szál fölé tesszük. Ezután a következő szálat a szomszédos szál fölé fektetjük. Ezt addig folytatjuk, amíg körbe nem értünk. Ha ezzel is megvagyunk, harmadszor is körbefonjuk a szálakat, ezúttal ismét az óramutató járásával megegyező irányban. Amikor végeztünk (azaz végigfontuk a szálakat), a végeket egyszerűen a csomó alá hajtjuk, óvatosan hozzátapasztjuk. Így jön létre az egyenletesen megformázott csomó.

A fonatot sütőpapírral bélelt sütőlemezre fektetjük, és 30 percet hagyjuk kelni. Végezetül a tetejét lekenjük tojásfehérjével, megszórjuk pisztáciával vagy mandulával, és kb. 25-30 percet sütjük.

Neked is van egy szuper recepted a témában?
Töltsd fel oldalunkra!