Süssünk sajtos süteményeket!

Dátum 2021. június 02.

Sajtból van a Hold! … Vagy ha a Hold nem is, cikkünk süteményei bizony telis-tele vannak ízletes sajtokkal. És ki ne szeretné a sajtokat?

Finomak, egészségesek és annyi fajtájuk létezik

Lehetnek frissek, érettek, kemények, lágyak, sima felszínűek vagy nagy lyukúak, és akkor az ízükről még nem is beszéltünk. Süteményekbe is rengeteg különböző típust használhatunk, mascarponét éppúgy, mint trappistát, füstölt sajtot, camembert-t, brie-t vagy parmezánt.

Szükséges idő 40-60 perc között
48 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 20-40 perc között
84 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Pogácsa, perec, sajtos rúd

Mi mással is kezdhetnénk a sütik felsorolását, mint három hatalmas klasszikussal, a sajtos pogácsával, a sajtos pereccel és a sajtos rúddal. Mindegyik szuper piknikre, zsúrra vagy sör- és borkorcsolyaként, ráadásul a hűtő mélyén lapuló maradék sajtvégek felhasználására is tökéletesek. A sajtos pogácsa tésztájába csempészhetünk főtt burgonyát, a tetejére jöhet a reszelt sajt, csakúgy, mint a szintén kelt tésztából készült perecre. A sütőporos, omlós sajtos rúdról pedig elmondható, hogy még finomabb lesz, ha variáljuk, vegyítjük a felhasznált sajtokat, például trappista és füstölt sajt keverékéből sütjük meg. A trappista, a füstölt sajt vagy az edami egyaránt jól szeletelhető és reszelhető, a sütik tetejére szórjuk reszelve, töltelékként használhatunk reszelt és kisebb kockákra vágott sajtot. Sőt! Főzött sajtkrémet is készíthetünk, ez az alapja a klasszikus, leveles tésztából készült sajtos rolónak.

Szükséges idő 20-40 perc között
54 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
40 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges

Milyen tésztából készülhet sós, sajtos sütemény?

Szinte minden alaptípus jó barátja a sajtnak: lehet kelt tészta, omlós tészta (akár apróbb falatkák, akár nagyobb piték is süthetők belőle), égetett tészta (például képviselőfánk vajjal kihabosított sajtkrémmel töltve) vagy a sajtos roló okán már említett leveles tészta. De akár kombinálhatjuk is a kelt és a leveles tésztát egy süteményen belül, illetve rétestésztát szintén megtölthetünk sajtos töltelékkel.

Sós süteményeknél gyakran felmerül a kérdés: hússal vagy hús nélkül? Bármelyik mellett döntünk, a sajt jó választás lesz. A karakteresebb ízű húsos, sonkás, kolbászos vagy virslis sütemények mellé klassz lesz a semlegesebb ízvilágú sajtféleség, ha pedig a sajtot szeretnénk hangsúlyossá tenni, használjunk például camembert-t, fetát vagy kéksajtot. A camembert finom piték, lepények tetejére, a feta és a kéksajt pedig remek lesz sós, túrós töltelékekbe. Húsos süteményekhez nemcsak a feljebb már említett „csemegepultos” termékeket használhatjuk, hanem például darált húsból készített töltelékeket is. A marhahús és a cheddar sajt az egyik legjobb páros!

Szükséges idő 20-40 perc között
25 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 20-40 perc között
11 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Itt még nem ért véget a sajtok sora

Eddig egy szót sem ejtettünk a mozzarelláról. Ez a friss, könnyen olvadó sajt nélkülözhetetlen a pizzához, kerüljön akár a tetejére, vagy hajtott pizza (calzone) esetén a belsejébe.

Végezetül beszéljünk az édes süteményekről is, ugyanis az egyik gyakori sütési hozzávaló, a mascarpone is egy sajtféleség. Nincs nélküle tiramisu, sütés nélküli vagy sült sajttorta, de használhatjuk tortakrémekbe, cupcake-ek tetejére és pohárdesszertekhez is. Lágy, semlegesebb íze révén jól ízesíthető.

Apró vendégvárók, piték, pizzák vagy édes, krémes sütik? Sajttal még finomabbak lesznek!

Szükséges idő Több, mint 60 perc
14 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 20-40 perc között
33 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Receptajánló

Szükséges idő 40-60 perc között
14 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
28 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
32 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
17 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
14 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Kapcsolódó cikkek

Dátum 2024-03-04
0 Kedvelés

100 éve egy darabka otthon – Sütireceptekkel hódítottak az első Dr. Oetker termékek

Dr. August Oetker hamar felismerte, hogy termékei akkor lesznek igazán népszerűek, ha praktikus tanácsokat, recepteket is ad használatukhoz. Így született meg egy olyan forradalmi újítás, mellyel könnyen belopta magát a századelő háziasszonyainak szívébe.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-02-07
0 Kedvelés

Magyaros kedvencek Creme VEGA-val

Tejföl nélkül nincs magyar konyha! Cikkünkben megmutatjuk, hogy alternatívájával, a tejmentes, vegán Creme VEGA-val is hamisítatlan hazai ízvilágot varázsolhatunk a tányérunkra.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-01-19
1 Kedvelés

A nagy fánkkörkép – milyen típusú tésztákból készülhet fánk?

A farsangi szezon elképzelhetetlen fánksütés nélkül! Megunni biztosan nem fogjuk, hiszen számos különböző fajta közül válogathatunk. Lássuk a legnépszerűbbeket!

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2023-12-13
0 Kedvelés

Karácsony lemondások nélkül – mentes desszertcsodák

Kerülnéd a finomított cukrot karácsonykor is? Netán ételérzékenység miatt tiltólistás a glutén, laktóz, tejfehérje, tojás? Mindenre van megoldásunk!

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2023-12-04
0 Kedvelés

Régi ízek, elfeledett édességek nyomában

Csapjuk fel a családi szakácskönyvet, és merüljünk el a már-már elfeledett finomságok olvasgatásában! Prósza, málé, lisztes sterc, kinek ismerősek ezek az ételnevek?

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2023-11-17
3 Kedvelés

Sajttorta, az amerikai kedvenc

A sajttorta mára meghódította szinte az egész világot, méltán nevezhetjük az egyik legnépszerűbb sütifajtának. Létezik belőle sült és sütés nélküli verzió, íme a sajttorta egyszeregy!

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!