Sütőtökös finomságok
2019. október 17.Attól, hogy a sütőtököt inkább a zöldségek között tartjuk számon, ne hagyjuk parlagon heverni szezonjában, bátran próbáljuk ki mint alapanyagot.
A sütőtök izgalmasabbá tehető némi fűszerrel
A sütőtök az ősz és a tél egyik meghatározó zöldsége, jellegzetes ízét a legtöbben kedvelik. Termesztése, fogyasztása több száz éves múltra tekint vissza.
Magyar elnevezése a „sütés” a leggyakoribb elkészítési módjára utal. Ehetjük magában is, hiszen szeletekre vágva, sütőben sütve isteni uzsonna vagy vacsora válhat belőle.
Ha egy kicsit bolondítanánk rajta, megkenhetjük fahéjas, szegfűszeges mézzel is sütés előtt, így már a lakást belengő, kellemes illat is mosolyt csalhat a család arcára.
Számos jótékony hatása van
Ráadásul nem csak kellemes az íze, hanem sok értékes tápanyagot is megtalálhatunk benne. Csak jót tehetünk magunkkal, ha rendszeresen fogyasztjuk. Talán meglepő tény, de a sütőtök még a ráncok ellen is jó, hiszen a benne található karotinoidok segítenek semlegesíteni a szabadgyököket, ezért bőrvédő hatásuk is van.
Igen gazdag A-, B1, B2, B3, B6, C, E vitaminokban, folsavban és pantoténsavban. De ásványi anyagok tekintetében is kiváló tulajdonságokkal rendelkezik, például magas kálium-, foszfor-, vas-, réz-, mangántartalma miatt.
A hűvösebb idő beköszöntével, amikor egyre támadnak a vírusok, a sütőtök levét is bevethetjük a megfázásos betegségekre, a gyulladással járó elváltozások gyógyítására.
Süteményeinkben azért is lehet előnyös kipróbálni, mert íze édes, vagy édeskés, így bátran spórolhatunk a finomságainkhoz hozzáadott cukor mennyiségén.
Bár sok gyümölcs szezonja már lecsengett, a sütésnél ne hagyjuk figyelmen kívül a szezonális és helyben termő alapanyagokat, fedezzünk fel új, izgalmas recepteket, ízeket!
Süteményekhez is kiváló alapanyag
A sütőtöknek több fajtája is elérhető itthon, érdemes velük kísérletezni, mert minden fajtának kicsit más az íze. Megtalálhatjuk itthon az orange vagy sonkatököt vagy a kanadai sütőtököt, az óvári hengeres sütőtököt és a hokkaido tököt is. Utóbbi itthon még kevéssé ismert, de érdemes egy próbát tenni vele, íze általában megbízhatóan édes, kicsit gesztenyés. Süteményekbe is jó választás lehet.
Bár sok gyümölcs szezonja már lecsengett, a sütésnél ne hagyjuk figyelmen kívül a szezonális és helyben termő alapanyagokat, fedezzünk fel új, izgalmas recepteket, ízeket!
Kapcsolódó cikkek
100 éve egy darabka otthon – Sütireceptekkel hódítottak az első Dr. Oetker termékek
Dr. August Oetker hamar felismerte, hogy termékei akkor lesznek igazán népszerűek, ha praktikus tanácsokat, recepteket is ad használatukhoz. Így született meg egy olyan forradalmi újítás, mellyel könnyen belopta magát a századelő háziasszonyainak szívébe.
Magyaros kedvencek Creme VEGA-val
Tejföl nélkül nincs magyar konyha! Cikkünkben megmutatjuk, hogy alternatívájával, a tejmentes, vegán Creme VEGA-val is hamisítatlan hazai ízvilágot varázsolhatunk a tányérunkra.
A nagy fánkkörkép – milyen típusú tésztákból készülhet fánk?
A farsangi szezon elképzelhetetlen fánksütés nélkül! Megunni biztosan nem fogjuk, hiszen számos különböző fajta közül válogathatunk. Lássuk a legnépszerűbbeket!
Karácsony lemondások nélkül – mentes desszertcsodák
Kerülnéd a finomított cukrot karácsonykor is? Netán ételérzékenység miatt tiltólistás a glutén, laktóz, tejfehérje, tojás? Mindenre van megoldásunk!
Régi ízek, elfeledett édességek nyomában
Csapjuk fel a családi szakácskönyvet, és merüljünk el a már-már elfeledett finomságok olvasgatásában! Prósza, málé, lisztes sterc, kinek ismerősek ezek az ételnevek?
Sajttorta, az amerikai kedvenc
A sajttorta mára meghódította szinte az egész világot, méltán nevezhetjük az egyik legnépszerűbb sütifajtának. Létezik belőle sült és sütés nélküli verzió, íme a sajttorta egyszeregy!