Szilveszteri partifalatok – főszerepben a sós sütik

Dátum 2020. december 26.
Az idei szilveszter minden bizonnyal csendesebben fog telni, legtöbbünk otthon fogja tölteni majd 2020 utolsó estéjét.

Ez viszont nem jelenti azt, hogy ne süthetnénk sok-sok finomságot, a karácsonyi édességdömping után ezúttal fókuszáljunk a sós nassolnivalókra!

Először is vegyük számba, hogy melyek a szilveszter elengedhetetlen hozzávalói. Nincs buli virsli, mustár, savanyú káposztás korhelyleves, lencse, hidegtálak vagy „mindent bele” tésztasaláta nélkül. És persze az alkoholos italokról se feledkezzünk meg, élükön a pezsgővel, ezekhez pedig sós sütemények, sör- és borkorcsolyák dukálnak. Lássuk, miből is válogathatunk süti fronton a tökéletes szilveszteri partihoz!

Szükséges idő Több, mint 60 perc
4 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő Több, mint 60 perc
5 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges

Szerintünk nincs olyan magyar házibuli, ahol nem kerül az asztalra egy hatalmas tál pogácsa. Lehet túrós, juhtúrós, krumplis, magvas, tepertős vagy sajtos, ezzel nem lőhetünk mellé. Az élesztős pogácsatésztához adhatunk Dr. Oetker szárított rozskovászt a hamisítatlan kovászos ízvilágért. Hasonlóan nagy kedvenc a klasszikus omlós sajtos rúd. Ami persze – nevével ellentétben – nemcsak sajtos, hanem például sokmagvas is lehet. Ha pedig maradunk a sajtoknál, bátran variáljunk, a trappista mellett dönthetünk füstölt sajt vagy más erősebb ízű sajtféleség mellett is.

A kelt, gyúrt, omlós tészták mellett leveles tésztából is süthetünk. A konyhakész, sütőpapírra feltekert tésztával gyerekjáték bánni: vágjuk, töltjük, formázzuk, aztán már mehet is a sütőbe. Ha nagyon sietünk, elég csak derelyevágóval csíkokra szelni, lekenni felvert tojással, majd megszórni reszelt sajttal. Ha pedig több időnk van, jöhetnek a különböző kanapék vagy hajtogatott batyuk és táskák a legváltozatosabb töltelékekkel.

Szükséges idő Több, mint 60 perc
0 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 20-40 perc között
11 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Említettük a virslit vagy a húsos (például kolbászos), savanyú káposztás korhelylevest. Ezekből az alapanyagokból sós nassolnivalókat is kreálhatunk, így a szilveszter tradicionális ízei a süteményes asztalról is visszaköszönnek majd. Ha már szót ejtettünk a leveles tésztáról, rögtön tegyük hozzá, hogy a tésztabundába tekert virsli, azaz a roló igazi partifalat! Ha pedig inkább szeletelős sütiben gondolkozunk, a virsli köré is fonhatjuk a leveles tésztát.

Most pedig jöjjön a káposzta! Lehet édeskáposzta és savanyú is, mindkettő szuper sós sütemény töltelék. Párosítsuk húsokkal, például kolbásszal, sonkával vagy szalonnával. Ha táskákat formázunk – akár leveles, akár omlós tésztából –, kínálhatunk a töltelékhez passzoló mártogatót is. Ez lehet mustáros vagy fokhagymás tejföl, fűszeres paradicsomszósz vagy akár főtt lencséből készült lencsepástétom, utóbbival az új esztendőben „kötelező” lencsefogyasztást is kipipálhatjuk.

Szükséges idő Több, mint 60 perc
5 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 20-40 perc között
9 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

A szilveszter tradicionális ízei után térjünk rá a szimbólumaira is! Kis fantáziával ezek a formák, motívumok a süteményeinken is megjelenhetnek. Süthetünk például malacfej formájú süteményt, a kerek alakzat arra is jó lehetőséget ad, hogy megtöltsük a malacainkat. Hasonlóan, ha kreatívan formázzuk meg a tésztát, szerencse lóherét vagy rakétát is kialakíthatunk. Ha az egyszerűbb megoldásokat keressünk, válasszunk jól szaggatható gyúrt, omlós tésztát, és szaggassuk ki szilveszteri témájú sütiszaggatókkal. Az is jó megoldás, ha rajzolunk vagy az internetről letöltünk sablonokat. Vastagabb papírra rajzolva vagy nyomtatva könnyedén használhatjuk „szaggatásra”: csak tegyük a tésztára, és vágjuk körül éles, vékony pengéjű késsel.

Minden összeállt a tökéletes szilveszteri süteményes asztalhoz! És bár idén másképp ünneplünk, egy biztos, finom falatokban nem lesz hiány.

Szükséges idő 20-40 perc között
3 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 20-40 perc között
1 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Receptajánló

Szükséges idő 40-60 perc között
0 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 20-40 perc között
8 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 40-60 perc között
9 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 40-60 perc között
2 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 20-40 perc között
2 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Kapcsolódó cikkek

Dátum 2021-01-13
0 Kedvelés

Gazdaságosan is finomat: sütemények búza- és kukoricadarával

A búzadarát és a kukoricadarát senkinek sem kell bemutatni, 1-1 zacskó biztosan megtalálható belőlük a legtöbb konyhában vagy kamrapolcon.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2021-01-08
1 Kedvelés

Kezdd egészségesen az új évet!

Új év, új kezdet. Az óesztendő végén sokan tesznek fogadalmat: január elsejétől egészségesebben, tudatosabban fognak táplálkozni.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2020-12-26
2 Kedvelés

Szilveszteri partifalatok – főszerepben a sós sütik

Az idei szilveszter minden bizonnyal csendesebben fog telni, legtöbbünk otthon fogja tölteni majd 2020 utolsó estéjét.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2020-12-23
1 Kedvelés

Dió, mák, narancs, az ünnep ízei

Valamennyi ünnepünknek megvannak a maga meghatározó szokásai, illatai, ételei és igen, süteményei is.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2020-12-16
1 Kedvelés

Finomságok karácsonyra – idén kerüljön gasztroajándék a fa alá!

A gasztroajándékok jöttek, láttak és győztek, az utóbbi években óriási divattá vált saját készítésű házi finomságokat ajándékozni szülinapra, húsvétra és persze karácsonyra.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2020-12-11
1 Kedvelés

Süssünk tematikus tortákat! Inspirációk az ünnepekre

Egyedi tematikával a hagyományos tortáink egészen különlegessé válhatnak. Sőt! Egyben nagyszerű karácsonyi torták is lehetnek. Olyan finomságok, amelyek annyira jól néznek ki, hogy szinte bűn megenni őket.

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!