Receptek


Hozzávalók
- 20 fej bodzavirág
- 1 kg gyümölcscukor
- 3 ek. méz
- 1,5 l tisztított víz vagy forrásvíz
- 4 citrom
- vaníliarúd
- 1-2 cl rózsavíz
Elkészítés
Előkészítés
Kinyílt bodzavirágokat szedjünk (a virágporra vigyázva, mert ez adja az ízét) óvatosan ollóval vágjuk le, és ha lehet, kosárban vigyük haza, mert zacsiban befülledhet és megbarnul.
A cukrot és a vizet egy edényben feltesszük melegedni.
A vaníliából elég egy 2 cm darabot levágni, felhasítani és ezt is a cukros vízbe dobni.
Felforraljuk szirupnak, közben a három citrom levét kinyomjuk, és a mézzel együtt ezt is a sziruphoz adjuk, hagyjuk, 1-2 percig forrni majd levesszük, a tűzről hozzáadjuk a rózsavizet és 1 felkarikázott citromot. (A citromot előzőleg forró vízbe áztatjuk és a héját jól átmossuk.) Megvárjuk, míg langyosra hűl (40-50 fokos már jó) és a bodza virágokat is hozzáadjuk, próbáljuk a vastagabb szárakat levágni és inkább a virágos rész kerüljön bele.(2.kép :)
Jól keverjük át, fedjük le és 2-3 napig érleljük, minden nap keverjük át. Majd szűrjük le és töltsük üvegekbe, amit előtte persze jó alaposan mossunk el.
Lezárás: A tetejére 1 celofánréteg ezt megszórjuk szalicillel, majd még 1 réteg celofán és zárjuk le a tetővel az üveget. Sose tegyük az ételbe, bőven elég a két celofán között, ugyanúgy hat.
Tálalás
2 l szörp
Tárolás
Hűvös helyen vagy hűtőben.
Vélemények
Még nem érkezett vélemény!