Sütik használata a Sütnijó.hu oldalon

A jelen weboldal sütiket (cookie-kat) helyez el az eszközeiden, hogy biztosítsa az oldal jobb működését, illetve, hogy segítsen nekünk és partnereinknek átlátni, hogyan használod az oldalunkat. Amennyiben folytatod az oldal használatát (kattintasz, navigálsz, görgetsz az oldalon) illetve ha eltávolítod ezt a sütikre vonatkozó figyelmeztetést, az a sütik alkalmazásához és használatához való hozzájárulásnak minősül. A sütikkel és eltávolításukkal kapcsolatos további információkért kérjük tekintsd meg adatvédelmi elveinket.

Receptek

sütniJó!
Dr. Oetker Magyarország Kft.

Levendula szörp, Menta-Citromfű szörp

Nikol receptje https://www.sutnijo.hu/profil/1967-nikol
Levendula szörp, Menta-Citromfű szörp
Elkészítési nehézség: Könnyű
Kategória: Befőttek
Másodlagos kategória: Szörpök

Hozzávalók

Levendula szörp

  • 1 bögre friss levendula virág
  • 20 dkg cukor vagy édesítő (stívia)
  • 2 dl víz
  • 1/2 kávéskanál Dr. Oetker Citromsav

Menta-citromfű szörp

  • 1-1 bögre friss mentalevél és citromfű levél
  • 20 dkg cukor vagy édesítő (stívia)
  • 2 dl víz
  • 1/2 kávéskanál Dr. Oetker Citromsav
Nikol Nikol receptje

Elkészítés

Előkészítés

A levendula virágait csipkedjük le a szárról, ha egy kis szárvég is belekerül nem baj. A menta és citromfű leveleket mossuk át, de ne áztassuk sokáig a vízben.
A legjobb a fiatal szárcsúcsot használni.
A bögre 2,5 dl

Levendula szörp:
A vizet- cukrot elkeverjük és forrástól számítva 2-3 percig hagyjuk gyöngyözve forrni, majd levesszük a tűzről és elkeverjük benne a citromsavat. Kevergetjük 1 percet és beleszórjuk a levendula virágot. Jó alaposan átkeverjük és félretesszük 24 órára. (közben néha átkeverjük) Másnap leszűrjük a virágot jól kinyomkodjuk és sterilizált üvegbe töltjük, jól lezárjuk. Hosszabb időre nem szoktam eltenni, de 1 hónapig kibírja. Ezért nem készítek nagy mennyiséget.
Menta-citromfű szörp:
A vizet- cukrot elkeverjük és forrástól számítva 2-3 percig hagyjuk gyöngyözve forrni, majd beledobjuk a mentát-citromfű leveleket, átkeverjük és fél percig forraljuk majd levesszük a tűzről és hozzákeverjük a citromsavat. Jó alaposan átkeverjük és félretesszük 24 órára. (közben néha átkeverjük) Másnap leszűrjük és sterilizált üvegbe töltjük, jól lezárjuk.

Tálalás

Kb. 3-3 dl

Tárolás

Felbontás után hűtőben tároljuk.

Javaslatok, alternatív elkészítés

A nagy melegben jólesnek a finom frissítők, főleg ha házi készítésű. A levendula jellegzetes illata és érdekes íze megfűszerezi a napunkat és nem utolsó sorban segít nyugtató-hűsítő hatásával kibírni a kánikulát. Hasonlóan a citromfű is hűsít-nyugtat a menta segíti az emésztést :)

Vélemények

Nikol

Nikol
2014.07.28. | 20:07

Nagyon finom , érdekes ízvilág
Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!