Csillag Nincs értékelve
Kedvencnek jelölöm Kedvelés

Túrógombóc mákbundában

Szükséges idő 40-60 perc között
Nehézség Könnyen elkészíthető
Recept megosztása

Hozzávalók

Túrógombóc mákbundában

50 dkg tehéntúró ( félzsíros, minőségi,lehetőleg alufóliás, a dobozos vagy nejlonos ui. gyakran csomós, darabos)
8 dkg búzadara
1+1 evőkanál kristálycukor
1 darab tojás (nagy,szétválasztva)
csipetnyi só
1 citrom reszelt héja

A gombócok főzéséhez:

3 liter víz
1 ek só

A mákbundához:

10-20 dkg őrölt mák (ízlés szerint)
kristálycukor (ízlés szerint)

Az öntethez:

tejföl (simára kevert, langyos, ízlés szerint porcukrozott)
Ezekben a gyűjteményekben található:

Elkészítés lépésről lépésre

Előkészítés

Nagy fazekat megtöltünk 3 liter vízzel, elkeverünk benne 1 ek. sót, és lefedve kis tűzre tesszük. Jó eséllyel épp akkor kezd forrni, amikor szükség lesz rá.

Elkészítés

Mély tálba krumplinyomón áttörjük a túrót, hozzáadjuk a búzadarát. Alaposan összekeverjük, s legalább 20 percig állni hagyjuk. A tojássárgáját addig egy másik tálban pár perc alatt habosra keverjük 1 evőkanál kristálycukorral, a vaníliás cukorral és a reszelt citromhéjjal; félretesszük.
A 20 perc elteltével a tojásfehérjét csipetnyi sóval, kisebb edényben lazán felverjük, majd egy evőkanál kristálycukor hozzáadásával kemény habot verünk belőle. Ezután a darás túróra öntjük a cukros tojássárgáját, alaposan elkeverjük, végül óvatosan összeforgatjuk a fehérjehabbal.
A masszából vizes kézzel pingponglabdánál valamivel nagyobb gombócokat kerekítünk, s merőkanállal egymás után a gyöngyöző (gyengén forrásban lévő) vízbe eresztjük, ügyelve, hogy ne érjenek össze a fazék alján (fakanál nyelével finoman szétválaszthatók.) Közepes lángon, fedő nélkül főzzük.
Amíg elkészül, fémedényben bekeverjük a cukros mákot.
A gombócok hét-tíz perc alatt készre főnek: egymás után "elrúgják" magukat a fazék aljáról, s a felszínre úsznak. :) (Néha egy-egy leragad, ezeket piszkáljuk meg fakanállal.)
A megfőtt gombócokat szűrőkanállal emeljük ki a vízből, majd azon melegében forgassuk meg a cukros mákban. (Kézzel is lapogassuk meg, hogy minél vastagabb legyen rajta a bunda.)
Tálalás előtt néhány pillanatra mikróba tesszük, hogy forró legyen, rászórjuk a maradék mákbundát, és meleg, cukros tejföllel nyakon öntve (vagy anélkül) kínáljuk.

Tálalás

12-14 darab gombóc

Tárolás

Tárolás hűtőben.

Alternatív elkészítés

Hagyományos módon készítve, azaz vajon pirított morzsába forgatva is finom. Nálunk nagy becsben tartott recept: nem lesz kemény és nem is fő szét, laza, könnyű túrógombócokat kapunk. Ha marad, mikróban, közepes fokozaton, 1-2 perc alatt átmelegíthető. Az állagromlás elhanyagolható mértékű.
Túrógombóc mákbundában Túrógombóc mákbundában Túrógombóc mákbundában

Hozzászólások

Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.

Hozzászólás írása

Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!

Recept ajánló

Szükséges idő Több, mint 60 perc
15 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
2 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
5 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges

Legújabb cikkek

Dátum 2024-03-04
0 Kedvelés

100 éve egy darabka otthon – Sütireceptekkel hódítottak az első Dr. Oetker termékek

Dr. August Oetker hamar felismerte, hogy termékei akkor lesznek igazán népszerűek, ha praktikus tanácsokat, recepteket is ad használatukhoz. Így született meg egy olyan forradalmi újítás, mellyel könnyen belopta magát a századelő háziasszonyainak szívébe.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-02-07
0 Kedvelés

Magyaros kedvencek Creme VEGA-val

Tejföl nélkül nincs magyar konyha! Cikkünkben megmutatjuk, hogy alternatívájával, a tejmentes, vegán Creme VEGA-val is hamisítatlan hazai ízvilágot varázsolhatunk a tányérunkra.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-01-19
1 Kedvelés

A nagy fánkkörkép – milyen típusú tésztákból készülhet fánk?

A farsangi szezon elképzelhetetlen fánksütés nélkül! Megunni biztosan nem fogjuk, hiszen számos különböző fajta közül válogathatunk. Lássuk a legnépszerűbbeket!

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!