Receptek

sütniJó!
Dr. Oetker Magyarország Kft.

Francia mákos szelet

manka29 receptje https://www.sutnijo.hu/profil/3114-manka29
Francia mákos szelet
Elkészítési nehézség: Könnyű

Hozzávalók

A mézes lapokhoz

  • 30 dkg liszt
  • 10 dkg porcukor
  • 1 ek méz
  • 7,5 dkg vaj
  • 2 tojás
  • 1 kk szódabikarbóna

A mákos piskótához

  • 180 g cukor
  • 120 g liszt
  • 6 db tojás
  • 3 ek víz
  • fél dl étolaj
  • 1 kk sütőpor
  • 95 g őröletlen mák

Krémhez

  • 3 tojássárgája
  • 15 dkg porcukor
  • 35 dkg vaj
  • 2 cs vaníliás pudingpor
  • 7 dl tej

Tetejére

  • 15 dkg dió
manka29 manka29 receptje

Elkészítés

Elkészítés

Mákos piskótatészta készítése:
A tojások sárgáját habosra keverjük a cukorral, majd apránként hozzáadjuk a vizet, és az olajat. Hozzáadjuk a mákot is.
A tojásfehérjét habbá verjük és felváltva a sütőporral elkevert liszttel, lazán beledolgozzuk a mákos keverékbe. Vigyázzunk, hogy a hab ne törjön.
Sütőpapírral kibélelt közepes tepsiben (30 x 20 cm) 180 fokon világos színűre sütjük (kb. 20 perc, tűpróba!). A sütőajtót, lévén piskótáról van szó, ne nyitogassuk!
Mézes lapok készítése:
Összegyúrjuk a hozzávalókat, majd a tésztát kettévesszük, kinyújtjuk és 2 lapban 180 fokon, kb. 10 perc alatt világosbarna színűre megsütjük (ugyanabban vagy ugyanakkora méretű tepsiben, mint a mákos piskótát). Vigyázat, a lap - mint minden más mézes, szalalkális, stb. - könnyen törik.
Krém készítése:
A tojássárgáját habosra keverjük a vajjal. A pudingport a tejjel és a cukorral megfőzzük, majd amikor már csak langyos, a tojásos vajjal kikeverjük.
Összeállítás:
Először is, 5-6 ek krémet tegyünk félre a tetejéhez. Alulra kerül a mézes lap, arra a krém fele, majd a mákos piskóta, majd a krém másik fele, mézes lap, krém.
A tetejére durvára vágott, serpenyőben előzőleg megpirított diót szórunk és/vagy olvasztott étcsokoládét csurgatunk.

Tárolás

Hűtőben tároljuk, másnap szeleteljük.

Vélemények

Andrea Marcsekné Kristóf

Andrea Marcsekné Kristóf
2015.11.15. | 13:56

Ez isteni finom :) Már nagyon sokszor elkészítettem :)
LigetiK

LigetiK
2014.06.11. | 08:58

Mák helyett dióval sütöttem meg, mert csak az volt itthon. Hasonlóan mutatós, mint a mákos és finom.
SzilvaSmiss

SzilvaSmiss
2012.12.31. | 13:03

A krémem állaga folyós lett, így nem szeletelt süteményt állítottam össze belőle, hanem pohárkrém jellegű édességet (egy sor mézes lap-krém-mákos lap-krém-mézes lap-krém). Finom volt, köszönöm a receptet, a mákos piskóta részébe kevesebb mákot tennék legközelebb.
Nikol

Nikol
2012.04.09. | 09:05

Nagyon finom lett, bár én a vega változatot csináltam és a krémem egy kicsit kevés lett :) Köszi a receptet.
Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!

Cookie adatkezelési tájékoztató

A cookie-k segítenek szolgáltatásaink biztosításában. Szolgáltatásaink igénybe vételével Ön beleegyezik a cookie-k használatába. Adatvédelmi tájékoztató