Receptek

sütniJó!
Dr. Oetker Magyarország Kft.

Mandarin-lime torta

Dr. Oetker Mesterkonyha receptje https://www.sutnijo.hu/profil/1-dr-oetker-mesterkonyha
Mandarin-lime torta
Elkészítési nehézség: Nehéz
Kategória: Édes sütemények , Torták
Másodlagos kategória: Gyümölcsös torták , Kevert tészták, kuglófok

Hozzávalók

Gyúrt tésztához

Kevert tésztához

Mandarinos-lime krémhez

Pezsgős krémhez

Ezenkívül

  • 4 evőkanál lekvár (barack vagy citromízű)
  • 1 lime héja (csíkokban)
  • 50 g mandulaforgács

Elkészítés

Előkészítés

A tepsit sütőpapírral kibéleljük. A sütőt előmelegítjük.

Elkészítés

Gyúrt tészta:
A lisztet a sütőporral elkeverjük, és egy keverőedénybe szitáljuk. Hozzáadjuk a többi hozzávalót és konyhai robotgép segítségével (dagasztó spirállal) először alacsony, majd a legmagasabb fokozaton sima tésztává dagasztjuk.

A tésztát enyhén lisztezett munkafelületen egy 25x25-ös lappá nyújtjuk. A lapot a sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük és egy villával a felületét megszurkáljuk, a tepsit a sütő középső részébe toljuk, és a süteményt megsütjük.

Alsó és felsőfűtés: kb. 200 °C (előmelegítve)
Légkeveréses: kb. 180 °C (előmelegítve)
Gáz: 4-5 fokozat (előmelegítve)
Sütési idő: kb. 20-25 perc

Sütés után a süteményt a sütőrácson hagyjuk kihűlni.

Kevert tészta:
A vajat egy keverőedényben habosra keverjük. Fokozatosan hozzáadjuk a cukrot, a vanillincukrot, sűrű masszává keverjük. A tojásokat egyenként, a konyhai robotgép legmagasabb fokozatán legalább fél percig a masszához keverjük. A lisztet a sütőporral elkeverjük, a masszához szitáljuk, az egészet sima tésztává keverjük. A tésztát a sütőformában elosztjuk, tetejét elsimítjuk. A tepsit a sütő középső részébe toljuk, és a süteményt megsütjük.

Alsó és felsőfűtés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses: kb. 160 °C (előmelegítve)
Gáz: 3-4 fokozat (előmelegítve)
Sütési idő: kb. 20 perc

Sütés után a süteményt sütőpapírral együtt sütőrácson hagyjuk kihűlni.

A gyúrt tésztát egy tortás tányérra tesszük és 4 evőkanál lekvárral megkenjük.

A kevert tésztáról a sütőpapírt eltávolítjuk és a tortalapot a lekvárra helyezzük. A megtisztított sütőkapcsot a torta köré helyezzük.

Mandarinos-lime krém:
A zselatint a tasakon feltüntetett utasítás szerint elkészítjük, kicsit hűlni hagyjuk. A gyümölcsöt egy szűrőn lecsöpögtetjük. A lime-ot forró vízzel megmossuk, megszárítjuk, és vékonyan meghámozzuk. A gyümölcs héját vékony csíkokra vágjuk. A lime levét kicsavarjuk, majd hozzáadjuk a pezsgőt, túrót, cukrot és a citrom aromát, konyhai robotgéppel összekeverjük. Először 4 evőkanál krémet a zselatinhoz adunk majd a többi krémet is hozzákeverjük. A tejszínt kemény habbá verjük.

Amint a limekrém zselésedni kezd, hozzáadjuk a tejszínt. 16 vagy 32 db mandarinfilét a díszítéshez félreteszünk a többit a krémbe keverjük. A masszát a tortán elsimítjuk, és a hűtőszekrénybe helyezzük.

Pezsgő krém:
Az Arankát a tasakon lévő utasítás szerint, de 350 ml pezsgő felhasználásával és a citrom aromával elkészítjük, a krémet 10 percig állni hagyjuk. A tejszínt kemény habbá verjük, hozzákeverjük az Aranka krémet, majd nyomózsákba töltjük. A tortára kis halmokat nyomunk. Egy-egy mandarin filét a gömbölyű részével egymásnak fordítunk, úgy, hogy pillangóformát kapjunk. A vékony limehéjat, a pillangó csápjaként helyezzük fel. A tortát legalább 3 órára hűtőszekrénybe helyezzük. A sütőkapcsot eltávolítjuk, a torta oldalát vékony rétegben bekenjük lekvárral, majd mandulaforgáccsal hintjük.

Díszítés:
50 g hideg tejszínt, 50 g porcukrot és 50 g lisztet egy keverőedényben jól összekeverünk. Egy kemény kartonra nyuszit rajzolunk és kivágjuk. A sablont sütőpapírra helyezzük és a tejszínes masszával bevonjuk.

A masszát nyomózsákba is tölthetjük, ekkor szívecskét, nyuszit, pillangót vagy más motívumot rajzolhatunk a sütőpapírra.

A tepsit a sütő középső részébe toljuk, és a motívumokat megsütjük.

Alsó és felsőfűtés: kb 200 °C (előmelegítve)
Légkeveréses: kb. 180 °C (előmelegítve)
Gáz: 4-5 fokozat (előmelegítve)
Sütési idő: kb. 4 perc

Sütés után a motívumokat sütőrácson hagyjuk kihűlni.

Javaslatok, alternatív elkészítés

A díszítést csokoládéból is elkészíthetjük. Ehhez 50-50g fehér illetve keserű csokoládét durva darabokra törünk, majd gőz felett megolvasztjuk. A csokoládét díszítőzacskóba töltjük és ízlés szerinti motívumot készítünk.

Vélemények

Még nem érkezett vélemény!

Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!

Cookie adatkezelési tájékoztató

A cookie-k segítenek szolgáltatásaink biztosításában. Szolgáltatásaink igénybe vételével Ön beleegyezik a cookie-k használatába. Adatvédelmi tájékoztató