Csokis Macaron
Hozzávalók
Tészta:
Ezenkívül:
Csokis krém:
Elkészítés
Elkészítés
1. A teljes adag mandulalisztet egy késes aprítógépben átkeverem 150 g porcukorral és hozzáöntöm az első adag 55 g tojásfehérjét - csak úgy nyersen, felverés nélkül - de egyelőre nem keverem össze, majd csak a habbal. A tojásfehérjébe rakom az ételfestéket, elég 4-5 csepp bármilyen színből.
2. A másik adag porcukrot egy kis lábasba öntöm, rá a vizet, és teljesen elkeverem őket, majd forralni kezdem. Figyelem, nagyon gyorsan felforr, a bugyogástól kezdve érdemes a cukorhőmérővel mérni a hőfokot.
3. Amikor elértük a 115 fokos hőmérsékletet, elkezdtem verni a másik adag 55 g tojásfehérjét egy sima elektromos kétkaros mixerrel, a hab már kezd összeállni, amikorra a cukor eléri a 118 fokot, ekkor rögtön le is vettük a tűzről, és nagyon óvatosan és lassan a fehérjehabhoz csorgattuk, miközben azt tovább vertük.
4. Egyáltalán nem kell kőkeményre verni a habot, sőt nem is szabad borotvahab keménységűre verni, kb. 50 fokosnak kell lennie a habnak, amikor eléri ezt az állapotot.
5. Ha sikerült 50 fokra lehűteni a habot, azonnal hozzákeverem a mandula-porcukor-tojásfehérje alaphoz, és néhány mozdulattal, teljesen elvegyítem őket. Nem kell túlkeverni, éppen addig keverem, amíg összeáll, és már nem találok benne nagyobb nyers fehérjefoltokat.
6. A sütőt ekkor előmelegítem 160-180 fokra és előkészítek 3 lapos tepsit, mindegyiket befedem sütőpapírral, amikre előzetesen 3,5 cm-es átmérőjű köröket rajzoltam, egymástól 2-3 cm távolságra. A lapot fordítsuk meg, mert ellenkező esetben a ceruza/toll/filc rásülhet a macaronra.
7. A habot ezután habzsákba töltöm és sima kerek nyílású kupakon az előzetesen megrajzolt körök közepébe nyomom függőlegesen - pár millimétert hagyva a körök széléig.
8. Ezután a tepsit jó párszor a konyhapulthoz csapkodom, hogy a levegőbuborékok felszínre törhessenek - ha ezt a lépést kihagyjuk, betöredezhet a macaronok felülete. Ráadásul arra is jó, hogy szépen elterüljenek, ha esetleg túl sűrű lenne a keverék.
9. 30 percig pihentetem őket ezután - ekkor jól látni, hogy megszárad, és kissé megmattul a felületük, ez okozza a felemelkedést.
10. Sütőben 180 fokon sütjük meg, 10 perc alatt, és közben 5 percnél egyszer kinyitjuk a sütőajtót 30-40 másodpercre. A talpacskák a 3-4 perc körül kezdtek el megjelenni.
11. Amikor kiveszem őket a sütőből, a sütőpapírt azonnal lecsúsztatom a tepsiről, hogy ne süljön tovább az aljuk - és a sütőpapír egyik csücskét megemelve a macaronokat alulról enyhén nedves ecsettel nedvesítem meg, hogy könnyen lecsusszanjanak a papírról.
12. Ha az összes macaron kész, méret szerint összepárosítom őket, majd szintén habzsákból tetszőleges, kb. 2 mogyorónyi krémet nyomok a közepükbe, és óvatosan összenyomom őket, hogy a krém elterüljön.
13. Légmentesen záródó műanyag dobozba rendezgetem őket és 24 óráig hűtőbe teszem őket, hogy összeérjenek a töltelékkel - frissen is isteni, de másnap még annál is jobb.
Krém:
A csokoládét egy fém keverőtálban apró darabokra töröm, a tejszínt forrásig hevítem, ekkor leveszem a tűzről és a csokira öntöm, jól elkeverem vele. Ekkor mehetnek bele a vajkockák is, amit szintén alaposan elkeverek vele, és kb. 30 perc alatt keményedik megfelelő állagúra a hűtőben - habzsákba töltve adagolom a macaronok közé.
Tálalás
Alternatív elkészítés
Csokis Macaron
Hozzávalók
Tészta:
Ezenkívül:
Csokis krém:
Ezekben a gyűjteményekben található:
Elkészítés lépésről lépésre
Elkészítés
1. A teljes adag mandulalisztet egy késes aprítógépben átkeverem 150 g porcukorral és hozzáöntöm az első adag 55 g tojásfehérjét - csak úgy nyersen, felverés nélkül - de egyelőre nem keverem össze, majd csak a habbal. A tojásfehérjébe rakom az ételfestéket, elég 4-5 csepp bármilyen színből.
2. A másik adag porcukrot egy kis lábasba öntöm, rá a vizet, és teljesen elkeverem őket, majd forralni kezdem. Figyelem, nagyon gyorsan felforr, a bugyogástól kezdve érdemes a cukorhőmérővel mérni a hőfokot.
3. Amikor elértük a 115 fokos hőmérsékletet, elkezdtem verni a másik adag 55 g tojásfehérjét egy sima elektromos kétkaros mixerrel, a hab már kezd összeállni, amikorra a cukor eléri a 118 fokot, ekkor rögtön le is vettük a tűzről, és nagyon óvatosan és lassan a fehérjehabhoz csorgattuk, miközben azt tovább vertük.
4. Egyáltalán nem kell kőkeményre verni a habot, sőt nem is szabad borotvahab keménységűre verni, kb. 50 fokosnak kell lennie a habnak, amikor eléri ezt az állapotot.
5. Ha sikerült 50 fokra lehűteni a habot, azonnal hozzákeverem a mandula-porcukor-tojásfehérje alaphoz, és néhány mozdulattal, teljesen elvegyítem őket. Nem kell túlkeverni, éppen addig keverem, amíg összeáll, és már nem találok benne nagyobb nyers fehérjefoltokat.
6. A sütőt ekkor előmelegítem 160-180 fokra és előkészítek 3 lapos tepsit, mindegyiket befedem sütőpapírral, amikre előzetesen 3,5 cm-es átmérőjű köröket rajzoltam, egymástól 2-3 cm távolságra. A lapot fordítsuk meg, mert ellenkező esetben a ceruza/toll/filc rásülhet a macaronra.
7. A habot ezután habzsákba töltöm és sima kerek nyílású kupakon az előzetesen megrajzolt körök közepébe nyomom függőlegesen - pár millimétert hagyva a körök széléig.
8. Ezután a tepsit jó párszor a konyhapulthoz csapkodom, hogy a levegőbuborékok felszínre törhessenek - ha ezt a lépést kihagyjuk, betöredezhet a macaronok felülete. Ráadásul arra is jó, hogy szépen elterüljenek, ha esetleg túl sűrű lenne a keverék.
9. 30 percig pihentetem őket ezután - ekkor jól látni, hogy megszárad, és kissé megmattul a felületük, ez okozza a felemelkedést.
10. Sütőben 180 fokon sütjük meg, 10 perc alatt, és közben 5 percnél egyszer kinyitjuk a sütőajtót 30-40 másodpercre. A talpacskák a 3-4 perc körül kezdtek el megjelenni.
11. Amikor kiveszem őket a sütőből, a sütőpapírt azonnal lecsúsztatom a tepsiről, hogy ne süljön tovább az aljuk - és a sütőpapír egyik csücskét megemelve a macaronokat alulról enyhén nedves ecsettel nedvesítem meg, hogy könnyen lecsusszanjanak a papírról.
12. Ha az összes macaron kész, méret szerint összepárosítom őket, majd szintén habzsákból tetszőleges, kb. 2 mogyorónyi krémet nyomok a közepükbe, és óvatosan összenyomom őket, hogy a krém elterüljön.
13. Légmentesen záródó műanyag dobozba rendezgetem őket és 24 óráig hűtőbe teszem őket, hogy összeérjenek a töltelékkel - frissen is isteni, de másnap még annál is jobb.
Krém:
A csokoládét egy fém keverőtálban apró darabokra töröm, a tejszínt forrásig hevítem, ekkor leveszem a tűzről és a csokira öntöm, jól elkeverem vele. Ekkor mehetnek bele a vajkockák is, amit szintén alaposan elkeverek vele, és kb. 30 perc alatt keményedik megfelelő állagúra a hűtőben - habzsákba töltve adagolom a macaronok közé.
Tálalás
Alternatív elkészítés
Legújabb cikkek
100 éve egy darabka otthon – Sütireceptekkel hódítottak az első Dr. Oetker termékek
Dr. August Oetker hamar felismerte, hogy termékei akkor lesznek igazán népszerűek, ha praktikus tanácsokat, recepteket is ad használatukhoz. Így született meg egy olyan forradalmi újítás, mellyel könnyen belopta magát a századelő háziasszonyainak szívébe.
Magyaros kedvencek Creme VEGA-val
Tejföl nélkül nincs magyar konyha! Cikkünkben megmutatjuk, hogy alternatívájával, a tejmentes, vegán Creme VEGA-val is hamisítatlan hazai ízvilágot varázsolhatunk a tányérunkra.
A nagy fánkkörkép – milyen típusú tésztákból készülhet fánk?
A farsangi szezon elképzelhetetlen fánksütés nélkül! Megunni biztosan nem fogjuk, hiszen számos különböző fajta közül válogathatunk. Lássuk a legnépszerűbbeket!
Hozzászólások
Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.
Hozzászólás írása
Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!
Hozzászólás törlése
Biztosan törölni szeretnéd a "" hez írt hozzászólásod?