Receptek



Hozzávalók
kb. 80 darabhoz
Tésztához
- 200 g búzaliszt
- 2 teáskanál Dr. Oetker Sütőpor Mézeskalács fűszerkeverékkel
- 1 púpos evőkanál Dr. Oetker Holland Kakaó sütéshez
- 2 teáskanál Dr. Oetker Aroma citrom
- 125 g porcukor
- 1 tasak Dr. Oetker Vanillincukor
- 100 g őrölt mandula
- 1 tojás (közepes méretű)
- 125 g Rama
Ezenkívül
- 2 evőkanál sárgabaracklekvár
Díszítéshez
- fél tasak Dr. Oetker Tortabevonó ét
- kevés porcukor
Elkészítés
Előkészítés
A tepsit (30 x 40 cm) sütőpapírral béleljük. A sütőt előmelegítjük.
Elkészítés
A tésztához lisztet a sütőporral és a kakaóporral elkeverjük, és egy keverőedénybe szitáljuk. Egy púpos evőkanálnyi mandula kivételével hozzáadjuk a többi hozzávalót és konyhai robotgéppel (dagasztó spirállal) először alacsony majd legmagasabb fokozaton sima tésztává dagasztjuk. A tésztát 3 egyenlő részre osztjuk.
A félretett mandulát a munkafelületre hintjük és az egyik rész tésztát egy 25 cm hosszú hengerré formázzuk, majd letakarva a mélyhűtőbe tesszük.
A második rész tésztát kettévágjuk, és enyhén lisztezett munkafelületen két 25 cm hosszú hengerré formázzuk. A hengereket az előkészített tepsibe helyezzük. A hengerekbe az újbegyünkkel egy 3 cm széles mélyedést nyomunk. A lekvárt egy főzőedényben felmelegítjük és egy kiskanál segítségével a mélyedésekbe töltjük.
A tepsit a sütő alsó részébe toljuk, és a süteményt megsütjük.
Alsó-felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses: kb. 160 °C (előmelegítve)
Gáz: 3-4. fokozat (előmelegítve)
Sütési idő: kb. 15-20 perc
Sütés után a süteményt 5 percig sütőrácson hagyjuk kihűlni, majd 2,5 cm széles szeletekre vágjuk.
Közben a harmadik rész tésztából kb. 1 cm vastagságú és 7 cm hosszú hengereket formázunk (kb. 24 db jön ki belőle), majd a hengerek végeit elvékonyítjuk. A hengereket a tepsibe helyezzük, és kifliformára hajtjuk.
A tepsit a sütő alsó részébe toljuk, és a süteményt megsütjük.
Sütési idő: kb. 12-15 perc.
Sütés után a kifliket sütőpapírral együtt sütőrácson hagyjuk kihűlni.
Míg a kiflik sülnek, a lefagyasztott tésztahengert kb. fél cm széles szeletekre vágjuk. A tallérokat szintén tepsibe helyezzük, és a süteményt megsütjük.
Sütési idő: kb. 10-15 perc
Sütés után a tallérokat sütőpapírral együtt sütőrácson hagyjuk kihűlni.
A kiflik díszítéséhez a tortabevonót a tasakon lévő utasítás szerint megolvasztjuk és a tasakból közvetlenül a kiflikre locsoljuk. A tallérokat porcukorral hintjük.
Tárolás
Jól záródó fémdobozban a sütemények akár 3 hétig is eltarthatók.