Sütik használata a Sütnijó.hu oldalon

A jelen weboldal sütiket (cookie-kat) helyez el az eszközeiden, hogy biztosítsa az oldal jobb működését, illetve, hogy segítsen nekünk és partnereinknek átlátni, hogyan használod az oldalunkat. Amennyiben folytatod az oldal használatát (kattintasz, navigálsz, görgetsz az oldalon) illetve ha eltávolítod ezt a sütikre vonatkozó figyelmeztetést, az a sütik alkalmazásához és használatához való hozzájárulásnak minősül. A sütikkel és eltávolításukkal kapcsolatos további információkért kérjük tekintsd meg adatvédelmi elveinket.

Somlói galuska

jancsa01 receptje https://www.sutnijo.hu/profil/103-jancsa01
Somlói galuska
Elkészítési nehézség: Közepes
Kategória: Édes sütemények
Másodlagos kategória: Egyéb sütemények , Piskóták

Hozzávalók

Sima piskóta

  • 3 db tojás
  • 3 ek. cukor
  • 3 ek. liszt

Kakaós piskóta

Diós piskóta

  • 3 db tojás
  • 3 ek. cukor
  • 3 ek. liszt
  • 1 ek. darált dió

Krém

  • 4 db tojássárgája
  • 2 ek. keményítő
  • 1 db vanília rúd
  • 250 g tejszín
  • 250 g tej
  • 100 g cukor
  • 50 g vaj

Szirup

  • 75 g cukor
  • 100 ml víz
  • 50 ml rum
  • 1 db narancs reszelt héja

Az összeállításhoz

  • 150 g pirított, darált dió
  • 100 g mazsola
  • 100 ml rum
  • 200 g baracklekvár

Csokiszósz

  • 200 ml víz
  • 200 g cukor
  • 200 g étcsokoládé (nagyon apróra vágva)

A tálaláshoz

  • tejszínhab
jancsa01 jancsa01 receptje

Elkészítés

Előkészítés

A piskótához a tojásokat egy tálba tesszük, elektromos habverővel a legmagasabb fokozaton 1 percig habosítjuk. Keverés közben fokozatosan hozzáadjuk a cukrot, kb. 3 percig verjük. A lisztet a tojásos masszához szitáljuk, és alacsony fokozaton összedolgozzuk, majd azonnal egy kb. 23 cm-es négyzet alakú formába öntjük, és 180°C-os sütőben megsütjük. A másik két piskóta hozzávalóival is így járunk el.

A krémhez a tojássárgájákat keverjük ki a keményítővel, illetve a cukorral. A tejet, a tejszínt forraljuk fel a vanília kikapart magjaival, majd óvatosan keverjük a forró tejet a tojáshoz. Öntsük vissza a folyadékot a lábasba, lassú tűzön sűrítsük be. Hagyjuk kihűlni.
A sziruphoz főzzük össze az összes hozzávalót,
Áztassuk be a mazsolákat a rumba.
A csokiszószhoz a vizet a cukorral forraljuk fel, adjuk hozzá a csokit. Keverjük, amíg el nem olvad. Hagyjuk kihűlni.
Az összeállításhoz fektessünk egy piskótát egy tálba, locsoljuk meg a szirup harmadával. Simítsuk rá a krém felét, a lekvár felét, a dió felét és a mazsola felét. A maradék hozzávalókkal ugyanígy járjunk el.
Tegyük az egészet a hűtőbe egy éjszakára.
Tálaláskor egy kanállal szaggassunk galuskákat, és csokiszósszal, valamint tejszínhabbal tálaljuk.

Javaslatok, alternatív elkészítés

Igazi klasszikus. Elég macerás, de megéri a fáradságot, mert fantasztikus.

Vélemények

Még nem érkezett vélemény!

Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!