Receptek

sütniJó!
Dr. Oetker Magyarország Kft.

Diós narancsos pite

orbankata receptje https://www.sutnijo.hu/profil/10229-orbankata
Diós narancsos pite
Elkészítési nehézség: Könnyű

Hozzávalók

Tésztához

  • 15 dkg liszt (5-5-5 dkg teljes kiőrlésű, zabpehely és finom liszt)
  • 7 dkg hideg vaj
  • 5 dkg porcukor
  • 1 nagy tojássárgája
  • pár csepp jéghideg víz

Töltelékhez

  • 1 nagy tojás
  • 5 evőkanál méz
  • 1 csipet só
  • 1 teáskanál finomra reszelt narancshéj
  • ¼ bögre cukor
  • 6 dkg olvasztott vaj
  • ½ bögre dió (ebből lehet többet is)
orbankata orbankata receptje

Elkészítés

Elkészítés

A tészta hozzávalóit jól összedolgozzuk. Lisztezett deszkán a piteforma nagyságára nyújtjuk, és a kivajazott kilisztezett formába simítjuk. A széleit szépen eldolgozzuk. Majd 200 fokra előmelegített sütőben megsütjük. 15 percig nehezékkel, hogy ne púposodjon fel a tészta, majd vegyük le a súlyt és 5 percig süssük tovább, majd vegyük ki a sütőből és további 5 percig hagyjuk hűlni. Eközben készítsük el a tölteléket. A tojást keverjük ki a mézzel, sóval, narancshéjjal, cukorral és vajjal, míg egynemű nem lesz. Öntsük a masszát a formába. A tetejére szórjuk a diót, majd tegyük vissza a sütőbe további 30 percre, vagy amíg megszilárdul. Ha kész, a formában hagyjuk kihűlni.

Tálalás

Tálaláshoz tejszínhabot lehet kínálni, akár egy kis narancslével megbolondítva.

Javaslatok, alternatív elkészítés

A tészta linzertészta, tehát nagyon gyorsan kell összedolgozni a hozzávalókat, hogy ne legyen túl ragadós a massza. Próbáljunk minél hidegebb hozzávalókkal dolgozni!
A piteforma helyett használhatunk kapcsos tortaformát is (kb. 25 cm átmérőjűt). Könnyebb lesz belőle kiügyeskedni a süteményt.
Az elősütéskor béleljük ki a villával megszurkált tésztát sütőpapírral és tegyünk rá száraz babot, rizst, vagy lencsét, hogy ne púposodjon fel a tészta.

Vélemények

Még nem érkezett vélemény!

Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!

Cookie adatkezelési tájékoztató

A cookie-k segítenek szolgáltatásaink biztosításában. Szolgáltatásaink igénybe vételével Ön beleegyezik a cookie-k használatába. Adatvédelmi tájékoztató