Mákos pite (nagyon mákos!) :)
Hozzávalók
A tésztához:
A töltelékhez:
Valamint:
Esetleg még:
Elkészítés
Előkészítés
Elkészítés
A töltelékhez egy nagyméretű, vastag falú v. teflonedénybe öntöm a tejet és a vizet, és folyton kevergetve felolvasztom benne a porcukrot. Rászórom a mákot, és apránként hozzáadom a többi hozzávalót, ízesítőt. Kb. 10-12 percig főzöm közepes tűzön. A töltelék akkor jó, ha fényes, könnyen keverhető, de nem túl lucskos. Ha "sprődnek" tűnik főzéskor (mert pl. száraz a mák), öntsünk még hozzá kevés tejet-vizet. Számoljunk azzal is, hogy hűléskor besűrűsödik! A tölteléket semmiképp ne tegyük a hűtőbe, mert beton kemény lesz - ehelyett fedjük le. Akár egy napot simán kibír szobahőmérsékleten.
Később (másnap) azután, a pihentetett cipót elfelezem úgy, hogy az egyik fele 5 dkg-mal nehezebb legyen (használjunk mérleget). Ezt a nagyobbik felét az ugyancsak nagyobbik sütőpapíron sodrófával kinyújtom, a tepsibe helyezem (sütőpapírostul), villával sűrűn megszurkálom és előmelegített sütőben, 10-12 percig 180 fokon elősütöm. Ezalatt kinyújtom a másik fél cipót a kisebbik sütőpapíron. A sütőből kivett tésztát hagyom langyosra hűlni, majd gazdagon megkenem simára kevert lekvárral (nem dzsemmel). A kihűlt máktölteléket nagykanállal arányosan a lekváros tésztára :) halmozom, majd villával egyenletesen szétnyomkodom-tömörítem. Jöhet a "fedőlap": a kinyújtott nyers tésztalapot "arccal" a töltelékre terítem, a "hátáról" pedig lehúzom a sütőpapírt. Az esetleg túlnyúló tésztaszéleket, -cafrangokat késsel levágom, vagy lecsipkedem.
A tésztatetőt felvert tojással hosszanti irányban megkenem, és fél órára hűtőbe teszem. Ezután széltében kenem meg a tojással, és ismét fél órára hűtőbe teszem. Így szép márványos lesz a tészta. Ha erre nincs időnk, egyszerűen kenjük meg. Mindkét esetben sűrűn szurkáljuk meg villával a tésztát, majd előmelegítve, 180-190 fokon, középső rácson, kb. 45 percig süssük, amíg szép barna nem lesz a teteje.
Kihűlten (esetleg már langyosan), kockákra vágva kínáljuk. Hűlésig a sütőajtót résnyire nyissuk ki, hogy a keletkező pára eltávozhasson, így jó eséllyel omlós marad a piténk.
Tálalás
Alternatív elkészítés
Mákos pite (nagyon mákos!) :)
Hozzávalók
A tésztához:
A töltelékhez:
Valamint:
Esetleg még:
Ezekben a gyűjteményekben található:
Elkészítés lépésről lépésre
Előkészítés
Elkészítés
A töltelékhez egy nagyméretű, vastag falú v. teflonedénybe öntöm a tejet és a vizet, és folyton kevergetve felolvasztom benne a porcukrot. Rászórom a mákot, és apránként hozzáadom a többi hozzávalót, ízesítőt. Kb. 10-12 percig főzöm közepes tűzön. A töltelék akkor jó, ha fényes, könnyen keverhető, de nem túl lucskos. Ha "sprődnek" tűnik főzéskor (mert pl. száraz a mák), öntsünk még hozzá kevés tejet-vizet. Számoljunk azzal is, hogy hűléskor besűrűsödik! A tölteléket semmiképp ne tegyük a hűtőbe, mert beton kemény lesz - ehelyett fedjük le. Akár egy napot simán kibír szobahőmérsékleten.
Később (másnap) azután, a pihentetett cipót elfelezem úgy, hogy az egyik fele 5 dkg-mal nehezebb legyen (használjunk mérleget). Ezt a nagyobbik felét az ugyancsak nagyobbik sütőpapíron sodrófával kinyújtom, a tepsibe helyezem (sütőpapírostul), villával sűrűn megszurkálom és előmelegített sütőben, 10-12 percig 180 fokon elősütöm. Ezalatt kinyújtom a másik fél cipót a kisebbik sütőpapíron. A sütőből kivett tésztát hagyom langyosra hűlni, majd gazdagon megkenem simára kevert lekvárral (nem dzsemmel). A kihűlt máktölteléket nagykanállal arányosan a lekváros tésztára :) halmozom, majd villával egyenletesen szétnyomkodom-tömörítem. Jöhet a "fedőlap": a kinyújtott nyers tésztalapot "arccal" a töltelékre terítem, a "hátáról" pedig lehúzom a sütőpapírt. Az esetleg túlnyúló tésztaszéleket, -cafrangokat késsel levágom, vagy lecsipkedem.
A tésztatetőt felvert tojással hosszanti irányban megkenem, és fél órára hűtőbe teszem. Ezután széltében kenem meg a tojással, és ismét fél órára hűtőbe teszem. Így szép márványos lesz a tészta. Ha erre nincs időnk, egyszerűen kenjük meg. Mindkét esetben sűrűn szurkáljuk meg villával a tésztát, majd előmelegítve, 180-190 fokon, középső rácson, kb. 45 percig süssük, amíg szép barna nem lesz a teteje.
Kihűlten (esetleg már langyosan), kockákra vágva kínáljuk. Hűlésig a sütőajtót résnyire nyissuk ki, hogy a keletkező pára eltávozhasson, így jó eséllyel omlós marad a piténk.
Tálalás
Alternatív elkészítés
Legújabb cikkek
100 éve egy darabka otthon – Sütireceptekkel hódítottak az első Dr. Oetker termékek
Dr. August Oetker hamar felismerte, hogy termékei akkor lesznek igazán népszerűek, ha praktikus tanácsokat, recepteket is ad használatukhoz. Így született meg egy olyan forradalmi újítás, mellyel könnyen belopta magát a századelő háziasszonyainak szívébe.
Magyaros kedvencek Creme VEGA-val
Tejföl nélkül nincs magyar konyha! Cikkünkben megmutatjuk, hogy alternatívájával, a tejmentes, vegán Creme VEGA-val is hamisítatlan hazai ízvilágot varázsolhatunk a tányérunkra.
A nagy fánkkörkép – milyen típusú tésztákból készülhet fánk?
A farsangi szezon elképzelhetetlen fánksütés nélkül! Megunni biztosan nem fogjuk, hiszen számos különböző fajta közül válogathatunk. Lássuk a legnépszerűbbeket!
Hozzászólások
Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.
Hozzászólás írása
Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!
Hozzászólás törlése
Biztosan törölni szeretnéd a "" hez írt hozzászólásod?