Csillag Nincs értékelve
Kedvencnek jelölöm Kedvelés

Mákos pite (nagyon mákos!) :)

Szükséges idő Több, mint 60 perc
Nehézség Könnyen elkészíthető
Recept megosztása

Hozzávalók

A tésztához:

40 dkg finomliszt (ebből 10 dkg lehet teljes kiőrlésű)
1 csipetnyi só
2 teáskanál Dr. Oetker Sütőpor
10 dkg porcukor
20 dkg Rama sütőmargarin
2 tojássárgája
pici tejföl vagy hideg víz

A töltelékhez:

50 dkg őrölt mák (lehetőleg kézi darálón őrölt)
25-30 dkg porcukor
2 dl tej
2 dl víz
5 dkg sózatlan zsír
3 evőkanál méz
3 evőkanál barack- vagy csipkelekvár
2-3 evőkanál reszelt citromhéj
1 evőkanál reszelt narancshéj
2 teáskanál őrölt fahéj

Valamint:

2-3 evőkanál baracklekvár a töltelék alá
1 felvert tojás

Esetleg még:

mazsola
kevés őrölt szegfűszeg
kevés őrölt gyömbér
Ezekben a gyűjteményekben található:

Elkészítés lépésről lépésre

Előkészítés

Egy (nagyjából) 25x35 cm-es, magasabb falú tepsit kibélelek sütőpapírral úgy, hogy az oldalára is felnyúljon. Kiszabok egy akkorát is, ami a tepsit felülről épp csak befedi.

Elkészítés

Mély tálban elkeverem a lisztet a sütőporral, sóval, por- és vaníliacukorral. Mindezt összemorzsolom a puha margarinnal, s ha már nem darabos, hozzáadom az elkevert tojássárgákat Összegyúrom, és annyi tejfölt vagy hideg vizet adok hozzá (kb. 2-3 evőkanálnyit), hogy rugalmas, fénylő cipót tudjak formázni belőle. Ha ez megtörtént, fóliával letakarva 2-3 órára hűtőbe teszem (még jobb, ha egy éjszakát pihen a tészta).

A töltelékhez egy nagyméretű, vastag falú v. teflonedénybe öntöm a tejet és a vizet, és folyton kevergetve felolvasztom benne a porcukrot. Rászórom a mákot, és apránként hozzáadom a többi hozzávalót, ízesítőt. Kb. 10-12 percig főzöm közepes tűzön. A töltelék akkor jó, ha fényes, könnyen keverhető, de nem túl lucskos. Ha "sprődnek" tűnik főzéskor (mert pl. száraz a mák), öntsünk még hozzá kevés tejet-vizet. Számoljunk azzal is, hogy hűléskor besűrűsödik! A tölteléket semmiképp ne tegyük a hűtőbe, mert beton kemény lesz - ehelyett fedjük le. Akár egy napot simán kibír szobahőmérsékleten.

Később (másnap) azután, a pihentetett cipót elfelezem úgy, hogy az egyik fele 5 dkg-mal nehezebb legyen (használjunk mérleget). Ezt a nagyobbik felét az ugyancsak nagyobbik sütőpapíron sodrófával kinyújtom, a tepsibe helyezem (sütőpapírostul), villával sűrűn megszurkálom és előmelegített sütőben, 10-12 percig 180 fokon elősütöm. Ezalatt kinyújtom a másik fél cipót a kisebbik sütőpapíron. A sütőből kivett tésztát hagyom langyosra hűlni, majd gazdagon megkenem simára kevert lekvárral (nem dzsemmel). A kihűlt máktölteléket nagykanállal arányosan a lekváros tésztára :) halmozom, majd villával egyenletesen szétnyomkodom-tömörítem. Jöhet a "fedőlap": a kinyújtott nyers tésztalapot "arccal" a töltelékre terítem, a "hátáról" pedig lehúzom a sütőpapírt. Az esetleg túlnyúló tésztaszéleket, -cafrangokat késsel levágom, vagy lecsipkedem.
A tésztatetőt felvert tojással hosszanti irányban megkenem, és fél órára hűtőbe teszem. Ezután széltében kenem meg a tojással, és ismét fél órára hűtőbe teszem. Így szép márványos lesz a tészta. Ha erre nincs időnk, egyszerűen kenjük meg. Mindkét esetben sűrűn szurkáljuk meg villával a tésztát, majd előmelegítve, 180-190 fokon, középső rácson, kb. 45 percig süssük, amíg szép barna nem lesz a teteje.
Kihűlten (esetleg már langyosan), kockákra vágva kínáljuk. Hűlésig a sütőajtót résnyire nyissuk ki, hogy a keletkező pára eltávozhasson, így jó eséllyel omlós marad a piténk.

Tálalás

25 x 35 centis tepsire való adag.

Alternatív elkészítés

Úgy tapasztaltam, hogy a piacokon használt nagy elektromos darálók hajlamosak "túlőrölni" a mákot (gyakran ki is csapódik a szemekből az olaj). A kézi darálóval őrölt mák jobb állagú, tetszetősebb, és szerintem az íze is jobb. A töltelékbe mazsolát is lehet tenni (mi nem igazán kedveljük), ez esetben arra ügyeljünk, hogy puha legyen (áztassuk be), ellenkező esetben nehéz lesz szeletelni a sütit.
Mákos pite (nagyon mákos!) :) Mákos pite (nagyon mákos!) :) Mákos pite (nagyon mákos!) :) Mákos pite (nagyon mákos!) :) Mákos pite (nagyon mákos!) :)

Hozzászólások

Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.

Hozzászólás írása

Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!

Recept ajánló

Szükséges idő 40-60 perc között
31 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
40 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
29 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Legújabb cikkek

Dátum 2024-03-04
0 Kedvelés

100 éve egy darabka otthon – Sütireceptekkel hódítottak az első Dr. Oetker termékek

Dr. August Oetker hamar felismerte, hogy termékei akkor lesznek igazán népszerűek, ha praktikus tanácsokat, recepteket is ad használatukhoz. Így született meg egy olyan forradalmi újítás, mellyel könnyen belopta magát a századelő háziasszonyainak szívébe.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-02-07
0 Kedvelés

Magyaros kedvencek Creme VEGA-val

Tejföl nélkül nincs magyar konyha! Cikkünkben megmutatjuk, hogy alternatívájával, a tejmentes, vegán Creme VEGA-val is hamisítatlan hazai ízvilágot varázsolhatunk a tányérunkra.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-01-19
1 Kedvelés

A nagy fánkkörkép – milyen típusú tésztákból készülhet fánk?

A farsangi szezon elképzelhetetlen fánksütés nélkül! Megunni biztosan nem fogjuk, hiszen számos különböző fajta közül válogathatunk. Lássuk a legnépszerűbbeket!

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!