Sütik használata a Sütnijó.hu oldalon

A jelen weboldal sütiket (cookie-kat) helyez el az eszközeiden, hogy biztosítsa az oldal jobb működését, illetve, hogy segítsen nekünk és partnereinknek átlátni, hogyan használod az oldalunkat. Amennyiben folytatod az oldal használatát (kattintasz, navigálsz, görgetsz az oldalon) illetve ha eltávolítod ezt a sütikre vonatkozó figyelmeztetést, az a sütik alkalmazásához és használatához való hozzájárulásnak minősül. A sütikkel és eltávolításukkal kapcsolatos további információkért kérjük tekintsd meg adatvédelmi elveinket.

Baklava

Dr. Oetker Mesterkonyha receptje https://www.sutnijo.hu/profil/1-dr-oetker-mesterkonyha
Baklava
Elkészítési nehézség: Könnyű
Kategória: Édes sütemények
Másodlagos kategória: Rétesek

Hozzávalók

kb. 20 szelethez

Tésztához

Töltelékhez

  • 500 g dió

Kenéshez

  • 300 g margarin

Sziruphoz

Dízsítéshez

  • dióbél

Elkészítés

Előkészítés:

A réteslapot a csomagoláson leírt módon, felhasználás előtt 15-20 perccel a hűtőből kivesszük és állni hagyjuk. A csomagolóanyagot eltávolítjuk a tésztáról, majd a tésztát újra összetekerjük. A tepsit (kb. 30x40 cm) sütőpapírral kibéleljük és a sütőt előmelegítjük. A kenéshez a margarint megolvasztjuk.

Elkészítés:

Töltelék:
A töltelékhez a diót durvára törjük, majd forró, zsiradékmentes serpenyőben kissé megpirítjuk. Kihűlés után ledaráljuk és öt egyenlő részre osztjuk.

Tészta:
A rétestésztát kitekerjük, majd a tepsire helyezünk egy réteslapot, a túllógó tésztarészt visszahajtjuk és megkenjük margarinnal. A második réteslapot is ráfektetjük, a túllógó részt ezúttal a másik oldalról visszahajtjuk a tésztára és szintén megkenjük margarinnal. A diós töltelék egy részével megszórjuk a tésztát, majd ismét két margarinnal megkent réteslapot helyezünk a tepsibe és a töltelékkel meghintjük. A maradék hat réteslappal megismételjük a folyamatot és a maradék tölteléket elosztjuk rajta. A sütemény tetejére végül két margarinnal megkent réteslapot teszünk. Sütés előtt rombuszokra vágjuk a tésztát a sütőformában, majd a tepsit a sütő középső részébe toljuk és készre sütjük.

Alsó és felső sütés: kb. 190 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 170 °C (előmelegítve)
Sütési idő: kb. 40-45 perc

Szirup:
A vizet, a cukrot, a mézet és a vanília aromát felforraljuk, majd lassú tűzön kb. 15 percig főzzük. Az elkészült baklavát kivesszük a sütőből és azonnal egyenletesen elosztjuk rajta az édes szirupot, majd kb. három-négy órát pihentetjük.

Tálalás:
A bevágások mentén óvatosan szétválasztjuk a süteményszeleteket, majd dióval díszítve tálaljuk.

Javaslatok, alternatív elkészítés

Ízlés szerint durvára vágott pisztáciával is díszíthetjük a süteményt.

Vélemények

Még nem érkezett vélemény!

Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!