Receptek



Kategória: Kelt tészták , Sós tészták
Másodlagos kategória: Bagettek , Sajtos rudak
Hozzávalók
Tésztához
- 1 kiscsokor medvehagyma (kb. 15 szál)
- 50 dkg liszt
- 7 dkg trappista sajt
- 2 tk. só
- 2,7 dl tej
- 3 dkg élesztő
- 1 tk. cukor
- 1 tojássárgája
- 5 dkg margarin
Tetejére
- 1 felvert tojás
- 7-8 dkg trappista sajt
Elkészítés
Elkészítés
A megtisztított, lecsöpögtetett medvehagyma leveleit vékony csíkokra vágjuk.
A lisztet egy tálba szitáljuk, majd belereszeljük a sajtot, beleszórjuk a sót, a medvehagymát és jól összekeverjük.
Az élesztőt a cukorral felfuttatjuk a meleg, de nem forró tejben, majd a liszthez adjuk a tojás sárgájával, a margarinnal együtt.
Alaposan kidagasztjuk.
Meleg helyen, konyharuhával letakarva kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületre borítjuk, 6 egyenlő részre osztjuk.
Gombócokat formázunk, hagyjuk pihenni 10 percet, majd egyenként ovális lappá nyújtjuk.
Majd a hosszabbik oldaláról feltekerjük, mint a bejglit.
A hajtás szélét a stangli oldalához csípjük, ezt a részt alulra fordítjuk.
A két végét kicsit összenyomjuk.
Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, távolabb egymástól, mert még nőni fognak.
A stangli forma kialakításáért a tészták tetejét kicsit lelapítjuk, a végeket kicsit csúcsosítjuk.
Hagyjuk 45 percet kelni.
Egy egész tojást felverünk, lekenjük a stanglikat, majd megszórjuk bőven reszelt sajttal.
200 fokra előmelegített sütőben 15 perc alatt barnára sütjük.
Rácson hagyjuk kihűlni.
Tálalás
6 db stangli lesz ebből az adag tésztából.
Tárolás
Légmentesen elzárva sokáig puha marad.