Csillag Nincs értékelve
Kedvencnek jelölöm Kedvelés

Hájas batyu

Szükséges idő 40-60 perc között
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Recept megosztása

Hozzávalók

Hájas batyu

40 dkg liszt
1 db élesztő
1 db tojássárga
5 dkg cukor
fél citrom reszelt héja
2.5 dl tej
2 cl rum
3 dkg vaj
csipet só
30 dkg sűrű dzsem
50 dkg háj
porcukor
Ezekben a gyűjteményekben található:

Elkészítés lépésről lépésre

Előkészítés

A hájat hideg, enyhén ecetes vízben alaposan megmossuk és lehártyázzuk: Kézzel, a jeges vízben elválasztjuk a hártyáktól és lekapargatjuk, majd váltott jeges vízben többször megmossuk, finom lyukú húsdarálón ledaráljuk, majd kinyomogatjuk az összes vizet belőle. Folpack segítségével téglalap alakúra (kb. 20 x 25 cm) formázzuk és lehűtjük.
A lejött hulladék mehet a madárkáknak eleségnek .

Elkészítés

A hozzávalókból az ismert módon finom, a buktával azonos keménységű tésztát dagasztunk.
A megkelt tésztát kétszer akkorára nyújtjuk, mint az előkészített háj mérete.
Középre helyezzük a hájat, két oldalról ráborítjuk a tésztát és megfordítjuk.
A széleit alá dolgozzuk, és hosszúkás alakúra nyújtjuk. ( Nyomkodással kezdjük!!)
Egyszer szimplán és egyszer duplán hajtogatjuk, közte hűtőbe helyezzük negyed órára.
Az utolsó hajtogatás után 4 -5 mm vékonyra nyújtjuk és kb. 8 x 10 cm - es téglalapokat vágunk belőle, majd (lehetőleg) kemény dzsemmel (eper, sárgabarack, szilvalekvár stb.) Kis halmokat képezünk rajta.
A hosszabbik oldalánál félbe hajtjuk, az illesztéseknél kissé megnyomkodjuk és késsel 3 - 4 bevágást ejtünk rajta.
Konyharuhával letakarva langyos helyen megkelesztjük és közepesen forró sütőben aranybarnára sütjük.
Azonnal megszórjuk vaníliás porcukorral.
Langyosan a legfinomabb!

Tárolás

Hideg helyen, konyharuhával letakarva egy hétig is eláll. ( Nálunk másnap estére már nincs.)

Alternatív elkészítés

Én két adagra való hájat szoktam venni, így egyszer kell "koszolnom" vele, mélyhűtőben jól tárolható!
Legutoljára saját befőzésű romos-szilva dzsemmel készítettem.
"Babrás " sütemény, de megéri, mert mennyei íze van!
Hájas batyu

Hozzászólások

Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.

Hozzászólás írása

Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!

Recept ajánló

Szükséges idő 40-60 perc között
24 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 40-60 perc között
9 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
1 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Legújabb cikkek

Dátum 2024-03-04
0 Kedvelés

100 éve egy darabka otthon – Sütireceptekkel hódítottak az első Dr. Oetker termékek

Dr. August Oetker hamar felismerte, hogy termékei akkor lesznek igazán népszerűek, ha praktikus tanácsokat, recepteket is ad használatukhoz. Így született meg egy olyan forradalmi újítás, mellyel könnyen belopta magát a századelő háziasszonyainak szívébe.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-02-07
0 Kedvelés

Magyaros kedvencek Creme VEGA-val

Tejföl nélkül nincs magyar konyha! Cikkünkben megmutatjuk, hogy alternatívájával, a tejmentes, vegán Creme VEGA-val is hamisítatlan hazai ízvilágot varázsolhatunk a tányérunkra.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-01-19
1 Kedvelés

A nagy fánkkörkép – milyen típusú tésztákból készülhet fánk?

A farsangi szezon elképzelhetetlen fánksütés nélkül! Megunni biztosan nem fogjuk, hiszen számos különböző fajta közül válogathatunk. Lássuk a legnépszerűbbeket!

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!