Hájas batyu

Nándi receptje https://www.sutnijo.hu/profil/1536-nandi
Hájas batyu
Elkészítési nehézség: Közepes
Kategória: Kelt tészták , Édes sütemények
Másodlagos kategória: Egyéb kelt tészták , Egyéb sütemények

Hozzávalók

  • 40 dkg liszt
  • 1 db élesztő
  • 1 tasak Dr. Oetker Vanillincukor
  • 1 db tojássárga
  • 5 dkg cukor
  • fél citrom reszelt héja
  • 2.5 dl tej
  • 2 cl rum
  • 3 dkg vaj
  • csipet só
  • 30 dkg sűrű dzsem
  • 50 dkg háj
  • porcukor
Nándi Nándi receptje

Elkészítés

Előkészítés

A hájat hideg, enyhén ecetes vízben alaposan megmossuk és lehártyázzuk: Kézzel, a jeges vízben elválasztjuk a hártyáktól és lekapargatjuk, majd váltott jeges vízben többször megmossuk, finom lyukú húsdarálón ledaráljuk, majd kinyomogatjuk az összes vizet belőle. Folpack segítségével téglalap alakúra (kb. 20 x 25 cm) formázzuk és lehűtjük.
A lejött hulladék mehet a madárkáknak eleségnek .

A hozzávalókból az ismert módon finom, a buktával azonos keménységű tésztát dagasztunk.
A megkelt tésztát kétszer akkorára nyújtjuk, mint az előkészített háj mérete.
Középre helyezzük a hájat, két oldalról ráborítjuk a tésztát és megfordítjuk.
A széleit alá dolgozzuk, és hosszúkás alakúra nyújtjuk. ( Nyomkodással kezdjük!!)
Egyszer szimplán és egyszer duplán hajtogatjuk, közte hűtőbe helyezzük negyed órára.
Az utolsó hajtogatás után 4 -5 mm vékonyra nyújtjuk és kb. 8 x 10 cm - es téglalapokat vágunk belőle, majd (lehetőleg) kemény dzsemmel (eper, sárgabarack, szilvalekvár stb.) Kis halmokat képezünk rajta.
A hosszabbik oldalánál félbe hajtjuk, az illesztéseknél kissé megnyomkodjuk és késsel 3 - 4 bevágást ejtünk rajta.
Konyharuhával letakarva langyos helyen megkelesztjük és közepesen forró sütőben aranybarnára sütjük.
Azonnal megszórjuk vaníliás porcukorral.
Langyosan a legfinomabb!

Tárolás

Hideg helyen, konyharuhával letakarva egy hétig is eláll. ( Nálunk másnap estére már nincs.)

Javaslatok, alternatív elkészítés

Én két adagra való hájat szoktam venni, így egyszer kell "koszolnom" vele, mélyhűtőben jól tárolható!
Legutoljára saját befőzésű romos-szilva dzsemmel készítettem.
"Babrás " sütemény, de megéri, mert mennyei íze van!

Vélemények

Még nem érkezett vélemény!

Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!

Cookie adatkezelési tájékoztató

A cookie-k segítenek szolgáltatásaink biztosításában. Szolgáltatásaink igénybe vételével Ön beleegyezik a cookie-k használatába. Adatvédelmi tájékoztató