Sütik használata a Sütnijó.hu oldalon

A jelen weboldal sütiket (cookie-kat) helyez el az eszközeiden, hogy biztosítsa az oldal jobb működését, illetve, hogy segítsen nekünk és partnereinknek átlátni, hogyan használod az oldalunkat. Amennyiben folytatod az oldal használatát (kattintasz, navigálsz, görgetsz az oldalon) illetve ha eltávolítod ezt a sütikre vonatkozó figyelmeztetést, az a sütik alkalmazásához és használatához való hozzájárulásnak minősül. A sütikkel és eltávolításukkal kapcsolatos további információkért kérjük tekintsd meg adatvédelmi elveinket.

Hájas batyu

Nándi receptje https://www.sutnijo.hu/profil/1536-nandi
Hájas batyu
Elkészítési nehézség: Közepes
Kategória: Kelt tészták , Édes sütemények
Másodlagos kategória: Egyéb kelt tészták , Egyéb sütemények

Hozzávalók

  • 40 dkg liszt
  • 1 db élesztő
  • 1 tasak Dr. Oetker Vanillincukor
  • 1 db tojássárga
  • 5 dkg cukor
  • fél citrom reszelt héja
  • 2.5 dl tej
  • 2 cl rum
  • 3 dkg vaj
  • csipet só
  • 30 dkg sűrű dzsem
  • 50 dkg háj
  • porcukor
Nándi Nándi receptje

Elkészítés

Előkészítés

A hájat hideg, enyhén ecetes vízben alaposan megmossuk és lehártyázzuk: Kézzel, a jeges vízben elválasztjuk a hártyáktól és lekapargatjuk, majd váltott jeges vízben többször megmossuk, finom lyukú húsdarálón ledaráljuk, majd kinyomogatjuk az összes vizet belőle. Folpack segítségével téglalap alakúra (kb. 20 x 25 cm) formázzuk és lehűtjük.
A lejött hulladék mehet a madárkáknak eleségnek .

A hozzávalókból az ismert módon finom, a buktával azonos keménységű tésztát dagasztunk.
A megkelt tésztát kétszer akkorára nyújtjuk, mint az előkészített háj mérete.
Középre helyezzük a hájat, két oldalról ráborítjuk a tésztát és megfordítjuk.
A széleit alá dolgozzuk, és hosszúkás alakúra nyújtjuk. ( Nyomkodással kezdjük!!)
Egyszer szimplán és egyszer duplán hajtogatjuk, közte hűtőbe helyezzük negyed órára.
Az utolsó hajtogatás után 4 -5 mm vékonyra nyújtjuk és kb. 8 x 10 cm - es téglalapokat vágunk belőle, majd (lehetőleg) kemény dzsemmel (eper, sárgabarack, szilvalekvár stb.) Kis halmokat képezünk rajta.
A hosszabbik oldalánál félbe hajtjuk, az illesztéseknél kissé megnyomkodjuk és késsel 3 - 4 bevágást ejtünk rajta.
Konyharuhával letakarva langyos helyen megkelesztjük és közepesen forró sütőben aranybarnára sütjük.
Azonnal megszórjuk vaníliás porcukorral.
Langyosan a legfinomabb!

Tárolás

Hideg helyen, konyharuhával letakarva egy hétig is eláll. ( Nálunk másnap estére már nincs.)

Javaslatok, alternatív elkészítés

Én két adagra való hájat szoktam venni, így egyszer kell "koszolnom" vele, mélyhűtőben jól tárolható!
Legutoljára saját befőzésű romos-szilva dzsemmel készítettem.
"Babrás " sütemény, de megéri, mert mennyei íze van!

Vélemények

Még nem érkezett vélemény!

Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!