Napraforgó

FSzandi receptje https://www.sutnijo.hu/profil/6624-fszandi
Napraforgó
Elkészítési nehézség: Közepes
Kategória: Kelt tészták , Sós tészták , Édes sütemények
Másodlagos kategória: Egyéb kelt tészták , Egyéb sós tészták , Egyéb sütemények

Hozzávalók

  • 70 dkg liszt
  • 2 dl víz
  • 2,5 dkg élesztő
  • 1 egész tojás
  • 2 tk. só
  • 1 ek. cukor
  • 3 ek. olaj
  • 1 kisdoboz 12%-os tejföl
  • 2x175 gramm kenhető sajt
  • pizzakrém
  • melegszendvicskrém
  • 1 tojás a lekenéshez
FSzandi FSzandi receptje

Elkészítés

Elkészítés

A hozzávalókat összegyúrjuk, és jó alaposan kidagasztjuk. Kb. 30 percig kelesztjük, hogy a kétszeresére nőjön. Miután megkelt, 4 cipóra osztjuk. Ebből az adagból kettő napraforgó fog kijönni. Az egyik cipót kb. fél centi vastagra kinyújtjuk, megkenjük a krémmel. A másik cipót is kinyújtjuk ugyanolyan vastagra, és befedjük vele a megkent tésztát. A közepét megjelöljük egy pohárral, vagyis a közepén nyomjunk bele a pohárral úgy, hogy a tészta ne szakadjon át. A kör körül vágjuk be a tésztát, és minden csíkot csavarjunk meg kétszer, háromszor. Kenjük le tojással, szórjuk meg sajttal, szezámmaggal, napraforgómaggal, bármilyen maggal. Előmelegített sütőben közepes hőfokon kb. 25-30 perc alatt megsül. A tészta nem kimondottan sós, és nem is édes. Így a tölteléket nem muszáj sósra készítenünk. Megkenhetjük lekvárral is. Ez egy nagyon egyszerű és mutatós keltes, amit nagyon könnyen variálhatunk.

Javaslatok, alternatív elkészítés

A tészta nem túl intenzív ízű. Éppen ezért, akár édes sütemény is készülhet belőle. Ha lekvárral vagy nutellával kenjük le, akkor is nagyon finom.

Vélemények

FSzandi

FSzandi
2013.01.06. | 21:56

Pizzás is készült :)
gazdasszony

gazdasszony
2012.08.11. | 22:16

Nagyon gyorsan elfogyott :-) Fele sima fele teljes kiőrlésű rozslisztből készítettem, hántolt napraforgóval szórtam meg.
Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!

Cookie adatkezelési tájékoztató

A cookie-k segítenek szolgáltatásaink biztosításában. Szolgáltatásaink igénybe vételével Ön beleegyezik a cookie-k használatába. Adatvédelmi tájékoztató