Hajtogatott élesztős tészta alaprecept (Blundell)
Hozzávalók
Hajtogatott élesztős tészta alaprecept (Blundell)
Elkészítés
Elkészítés
A hideg tej felében feloldom az élesztőt. A másik felében feloldom a sót, a porcukrot és a tojássárgáját, valamint az olajat.
A maradék lisztet gyúródeszkára teszem, és egy krátert készítek a közepébe, ide kerül mindkét folyadék rész és a maradék vaj. Begyúrom, lisztezett asztalon kigömbölyítem, s behasítom a tetejét (úgy, mint a cipókat!). Lefedem egy edénnyel és 20 percet pihentetem.
Majd négy fület nyújtok a tésztának, akkorák legyenek, hogy a kialakított zsiradék részt maradéktalanul be tudjuk fedni! A közepének vastagabbnak kell lennie, mivel idekerül a vaj!
Ráhajtjuk mind a négy fület (mindig a szembe lévőket hajtjuk egymásra!). Majd erősen megütögetjük a tenyerünk aljával, így oszlatjuk el benne a zsiradékot.
Kinyújtjuk és szimplát hajtunk rajta (a tészta egyik felét behajtjuk kb.: a feléig, majd erre hajtjuk a másik felet). Majd 90 fokban megfordítjuk, kinyújtjuk és duplát hajtunk rajta (az egyik felét félig behajtjuk, majd a másikat is behajtjuk, úgy, hogy középen csak összeérjenek, ne fedjék egymást! majd félbe hajtjuk). Hűtőben 30 percig pihentetjük!
Majd ismét rányújtunk először egy szimplát, majd újabb nyújtás után duplát hajtunk rajta.
Ismét 30 percig pihentetjük a hűtőben!
Végül a terméktől függően nyújtjuk, töltjük, daraboljuk.
Alternatív elkészítés
Hajtogatott élesztős tészta alaprecept (Blundell)
Hozzávalók
Hajtogatott élesztős tészta alaprecept (Blundell)
Elkészítés lépésről lépésre
Elkészítés
A hideg tej felében feloldom az élesztőt. A másik felében feloldom a sót, a porcukrot és a tojássárgáját, valamint az olajat.
A maradék lisztet gyúródeszkára teszem, és egy krátert készítek a közepébe, ide kerül mindkét folyadék rész és a maradék vaj. Begyúrom, lisztezett asztalon kigömbölyítem, s behasítom a tetejét (úgy, mint a cipókat!). Lefedem egy edénnyel és 20 percet pihentetem.
Majd négy fület nyújtok a tésztának, akkorák legyenek, hogy a kialakított zsiradék részt maradéktalanul be tudjuk fedni! A közepének vastagabbnak kell lennie, mivel idekerül a vaj!
Ráhajtjuk mind a négy fület (mindig a szembe lévőket hajtjuk egymásra!). Majd erősen megütögetjük a tenyerünk aljával, így oszlatjuk el benne a zsiradékot.
Kinyújtjuk és szimplát hajtunk rajta (a tészta egyik felét behajtjuk kb.: a feléig, majd erre hajtjuk a másik felet). Majd 90 fokban megfordítjuk, kinyújtjuk és duplát hajtunk rajta (az egyik felét félig behajtjuk, majd a másikat is behajtjuk, úgy, hogy középen csak összeérjenek, ne fedjék egymást! majd félbe hajtjuk). Hűtőben 30 percig pihentetjük!
Majd ismét rányújtunk először egy szimplát, majd újabb nyújtás után duplát hajtunk rajta.
Ismét 30 percig pihentetjük a hűtőben!
Végül a terméktől függően nyújtjuk, töltjük, daraboljuk.
Alternatív elkészítés
Legújabb cikkek
100 éve egy darabka otthon – Sütireceptekkel hódítottak az első Dr. Oetker termékek
Dr. August Oetker hamar felismerte, hogy termékei akkor lesznek igazán népszerűek, ha praktikus tanácsokat, recepteket is ad használatukhoz. Így született meg egy olyan forradalmi újítás, mellyel könnyen belopta magát a századelő háziasszonyainak szívébe.
Magyaros kedvencek Creme VEGA-val
Tejföl nélkül nincs magyar konyha! Cikkünkben megmutatjuk, hogy alternatívájával, a tejmentes, vegán Creme VEGA-val is hamisítatlan hazai ízvilágot varázsolhatunk a tányérunkra.
A nagy fánkkörkép – milyen típusú tésztákból készülhet fánk?
A farsangi szezon elképzelhetetlen fánksütés nélkül! Megunni biztosan nem fogjuk, hiszen számos különböző fajta közül válogathatunk. Lássuk a legnépszerűbbeket!
Hozzászólások
Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.
Hozzászólás írása
Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!
Hozzászólás törlése
Biztosan törölni szeretnéd a "" hez írt hozzászólásod?