Csillag Nincs értékelve
Kedvencnek jelölöm Kedvelés

Hajtogatott élesztős tészta alaprecept (Blundell)

Szükséges idő Több, mint 60 perc
Nehézség Tapasztalatot kíván
Recept megosztása

Hozzávalók

Hajtogatott élesztős tészta alaprecept (Blundell)

40 dkg sima liszt
10 dkg rétes liszt
25 dkg vaj
5 dkg olaj
5 dkg porcukor
0,5 dkg só
2,5 dl tej
2 db tojás
2,5 dkg élesztő
Ezekben a gyűjteményekben található:

Elkészítés lépésről lépésre

Elkészítés

A lisztet átszitáljuk. 80% vajból és 20% lisztből elkészítjük a zsiradék részt. Jól összegyúrjuk, majd téglalapot formálunk belőle és hűtőben pihentetjük.
A hideg tej felében feloldom az élesztőt. A másik felében feloldom a sót, a porcukrot és a tojássárgáját, valamint az olajat.
A maradék lisztet gyúródeszkára teszem, és egy krátert készítek a közepébe, ide kerül mindkét folyadék rész és a maradék vaj. Begyúrom, lisztezett asztalon kigömbölyítem, s behasítom a tetejét (úgy, mint a cipókat!). Lefedem egy edénnyel és 20 percet pihentetem.
Majd négy fület nyújtok a tésztának, akkorák legyenek, hogy a kialakított zsiradék részt maradéktalanul be tudjuk fedni! A közepének vastagabbnak kell lennie, mivel idekerül a vaj!
Ráhajtjuk mind a négy fület (mindig a szembe lévőket hajtjuk egymásra!). Majd erősen megütögetjük a tenyerünk aljával, így oszlatjuk el benne a zsiradékot.
Kinyújtjuk és szimplát hajtunk rajta (a tészta egyik felét behajtjuk kb.: a feléig, majd erre hajtjuk a másik felet). Majd 90 fokban megfordítjuk, kinyújtjuk és duplát hajtunk rajta (az egyik felét félig behajtjuk, majd a másikat is behajtjuk, úgy, hogy középen csak összeérjenek, ne fedjék egymást! majd félbe hajtjuk). Hűtőben 30 percig pihentetjük!
Majd ismét rányújtunk először egy szimplát, majd újabb nyújtás után duplát hajtunk rajta.
Ismét 30 percig pihentetjük a hűtőben!
Végül a terméktől függően nyújtjuk, töltjük, daraboljuk.

Alternatív elkészítés

Ebből a tésztából készülhet túrós táska, ízes levél, kakaós csiga, svájci kifli, stb.
Hajtogatott élesztős tészta alaprecept (Blundell)

Hozzászólások

Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.

Hozzászólás írása

Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!

Legújabb cikkek

Dátum 2024-03-04
0 Kedvelés

100 éve egy darabka otthon – Sütireceptekkel hódítottak az első Dr. Oetker termékek

Dr. August Oetker hamar felismerte, hogy termékei akkor lesznek igazán népszerűek, ha praktikus tanácsokat, recepteket is ad használatukhoz. Így született meg egy olyan forradalmi újítás, mellyel könnyen belopta magát a századelő háziasszonyainak szívébe.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-02-07
0 Kedvelés

Magyaros kedvencek Creme VEGA-val

Tejföl nélkül nincs magyar konyha! Cikkünkben megmutatjuk, hogy alternatívájával, a tejmentes, vegán Creme VEGA-val is hamisítatlan hazai ízvilágot varázsolhatunk a tányérunkra.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-01-19
1 Kedvelés

A nagy fánkkörkép – milyen típusú tésztákból készülhet fánk?

A farsangi szezon elképzelhetetlen fánksütés nélkül! Megunni biztosan nem fogjuk, hiszen számos különböző fajta közül válogathatunk. Lássuk a legnépszerűbbeket!

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!