Sütik használata a Sütnijó.hu oldalon

A jelen weboldal sütiket (cookie-kat) helyez el az eszközeiden, hogy biztosítsa az oldal jobb működését, illetve, hogy segítsen nekünk és partnereinknek átlátni, hogyan használod az oldalunkat. Amennyiben folytatod az oldal használatát (kattintasz, navigálsz, görgetsz az oldalon) illetve ha eltávolítod ezt a sütikre vonatkozó figyelmeztetést, az a sütik alkalmazásához és használatához való hozzájárulásnak minősül. A sütikkel és eltávolításukkal kapcsolatos további információkért kérjük tekintsd meg adatvédelmi elveinket.

Receptek

sütniJó!
Dr. Oetker Magyarország Kft.

Kevert élesztős tészta alaprecept

Dr. Oetker Mesterkonyha receptje https://www.sutnijo.hu/profil/1-dr-oetker-mesterkonyha
Kevert élesztős tészta alaprecept
Elkészítési nehézség: Könnyű
Kategória: Kelt tészták , Édes sütemények
Másodlagos kategória: Egyéb kelt tészták , Egyéb sütemények

Hozzávalók

Elkészítés

Előkészítés

Előkészítjük a hozzávalókat, átszitáljuk a lisztet az élesztővel. A sót tejben feloldjuk, a formát kivajazzuk.

Elkészítés

Egy edényben a margarint kikeverjük, hozzáadjuk a porcukrot, és habosra keverjük. Ezután egyesével hozzáadjuk a tojássárgákat. További keverés közben hozzáadagoljuk az ízesítőanyagokat (vanillincukor, citromhéj, stb.), a tejben feloldott sót, az élesztővel elkevert lisztet és a szükséges folyadékot.

A tésztát keveréssel simára dolgozzuk, amikor hólyagosodni kezd, és elválik az edény falától, befejezzük a keverést. Az elkészített tészta felületét liszttel meghintjük, ruhával letakarjuk, és 20-30 percig kelesztjük. A megkelt tésztát egyszer átgyúrjuk, majd rövid kelesztés után dolgozzuk fel. Formába tesszük, vagy kiszúrjuk, attól függően, hogy mit készítünk belőle.

A kialakított tészta kelesztését olyan helyen végezzük, ahol a tésztát nem éri hűvös légáramlat, ezért kelesztés közben letakarjuk tiszta konyharuhával.

A kialakított tésztát rövid ideig kelesztjük, majd megsütjük.

Sütés: 180-200 °C hőmérsékletű sütőben sütjük.

A sütés ideje a sütemények nagyságától függően 25-60 perc lehet.

Tálalás

Kuglófhoz

Javaslatok, alternatív elkészítés

Ha kakaóval szeretnénk ízesíteni a kuglóf egyik felét, akkor kelesztés után két részre bontjuk a tésztát. Az egyik feléhez adunk ízlés szerint kakaót (kb. 1 evőkanállal), majd a tészta visszalazításához egy kis tejet adunk. A mazsolát is ekkor keverjük bele a tésztába. A mazsolát előre beáztatni egy kevés rumos vízbe.

Nagyon fontos, hogy sütés után a formával együtt, fejjel lefelé hagyjuk kihűlni a tésztát. Amint kihűlt, kivehetjük a formából.

Vélemények

Nudlipamacs

Nudlipamacs
2013.11.04. | 10:13

A legalapvetőbb kevert élesztős tészta recept!!! Jó :)
Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!