Csillag Nincs értékelve
Kedvencnek jelölöm Kedvelés

Aranygaluska, ami garantáltan bearanyozza a napod

Szükséges idő Több, mint 60 perc
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Recept megosztása

Hozzávalók

A tésztához:

25 dkg liszt
2,5 dkg sütőmargarin
2,5 dkg élesztő
2,5 dkg cukor
1 tojás
1,3 dl tej
3 csipet só
1 citrom reszelt héja

A tepsibe rendezéshez:

10 dkg darált dió
10 dkg cukor
olvasztott sütőmargarin (kb. 5-8 dkg)

A vaníliamártáshoz:

1 l tej
2-3 evőkanál cukor

Elkészítés lépésről lépésre

Tárolás

Ha nem fogyasztjuk azonnal, a kihűlt tésztát célszerű jól záródó dobozba tenni, hogy ne száradjon ki.

Elkészítés

A tejet megmelegítjük, hogy langyos legyen. Majd belemorzsoljuk az élesztőt, és beleszórjuk a cukrot is, majd jól összekeverjük, és félretesszük kicsit pihenni, hogy az élesztő felfusson. Eközben kimérjük a lisztet, beletesszük a sót, tojást, a citrom reszelt héját, és az olvasztott margarint is. Mire ezzel készen vagyunk, valószínűleg az élesztő is felfutott, amit szintén a lisztes keverékhez öntünk, és összedolgozzuk. Lehet kézzel, vagy a keverőgép dagasztószálával is. Utóbbival jóval egyszerűbb. Ha készen vagyunk, és egy az edény falától szépen elváló egynemű anyagot kaptunk, tegyük félre meleg helyre egy konyharuhával letakarva kb. 30-40 percet keleszteni. Ezután kilisztezett deszkán hosszú kígyót formázunk belőle, és kb. 2 cm vastag szeletekre vágjuk.
A darált diót a cukorral összekeverjük. A margarint felolvasztjuk, és kezdődhet is a tepsibe vagy tortaformába rendezés, miután sütőpapírral kibéleltük. A tésztaszeleteket egyenként az olvasztott margarinba mártjuk, majd a diós cukorba forgatjuk, és kikent tepsibe rakjuk, szépen egymás mellé. Még minimum 30 percig kelesztjük a tepsiben. Közben a sütőt előmelegítjük, és 170 fokon, gázsütőben 3,5 fokozaton 25-30 percig sütjük, vagy amíg szép aranybarna nem lesz.
Amíg sül a tészta, elkészítjük a vaníliamártást. A vaníliás pudingport elkeverjük a cukorral, a vaníliás cukorral és egy kis tejjel, hogy híg legyen. Ezután a maradék tejet felforraljuk, a pudingot beleöntjük, és folyamatos keverés mellett besűrítjük, ez körülbelül 1 perc forralást jelent, hiszen a mártásnak elég hígnak kell maradnia. Még melegen tálaljuk, mert úgy a legfinomabb.

Tálalás

Nyugodtan lehet dupla mennyiséggel dolgozni, akkor kb. 8 személy lakhat jól az édességgel.

Alternatív elkészítés

Ha nincs friss élesztőd otthon, lehet szárítottal is dolgozni, ugyanolyan lesz a végeredmény.
A diót nem darálom teljesen porrá, hanem inkább durvára, így még érdekesebb a lágy tészta, durva dió és selymes mártás egysége.
Ha laktózmentes tejjel dolgozunk mind a tészta dagasztásakor, mind a mártás elkészítésekor, akkor laktózérzékenyek is fogyaszthatják a desszertet.
Aranygaluska, ami garantáltan bearanyozza a napod Aranygaluska, ami garantáltan bearanyozza a napod Aranygaluska, ami garantáltan bearanyozza a napod

Hozzászólások

Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.

Hozzászólás írása

Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!

Recept ajánló

Szükséges idő 40-60 perc között
6 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő Több, mint 60 perc
11 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
12 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges

Legújabb cikkek

Dátum 2024-03-04
0 Kedvelés

100 éve egy darabka otthon – Sütireceptekkel hódítottak az első Dr. Oetker termékek

Dr. August Oetker hamar felismerte, hogy termékei akkor lesznek igazán népszerűek, ha praktikus tanácsokat, recepteket is ad használatukhoz. Így született meg egy olyan forradalmi újítás, mellyel könnyen belopta magát a századelő háziasszonyainak szívébe.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-02-07
0 Kedvelés

Magyaros kedvencek Creme VEGA-val

Tejföl nélkül nincs magyar konyha! Cikkünkben megmutatjuk, hogy alternatívájával, a tejmentes, vegán Creme VEGA-val is hamisítatlan hazai ízvilágot varázsolhatunk a tányérunkra.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-01-19
1 Kedvelés

A nagy fánkkörkép – milyen típusú tésztákból készülhet fánk?

A farsangi szezon elképzelhetetlen fánksütés nélkül! Megunni biztosan nem fogjuk, hiszen számos különböző fajta közül válogathatunk. Lássuk a legnépszerűbbeket!

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!