Receptek

sütniJó!
Dr. Oetker Magyarország Kft.

Farsangi fánk

marti77 receptje https://www.sutnijo.hu/profil/3234-marti77
Farsangi fánk
Elkészítési nehézség: Közepes
Kategória: Kelt tészták , Édes sütemények
Másodlagos kategória: Fánkfélék , Egyéb sütemények

Hozzávalók

  • 50 dkg liszt
  • 3 tojássárgája
  • 3 dl tej
  • 3 dkg élesztő
  • 4 dkg puha vaj
  • 2 evőkanál cukor
  • 1 cs. Dr. Oetker Vanillincukor
  • fél citrom reszelt héja
  • 2 evőkanál rum
  • 1 csipet só
  • zsiradék a sütéshez
  • porcukor a tetejére
marti77 marti77 receptje

Elkészítés

Elkészítés

Az élesztőt kevés, langyos tejben, egy mokkáskanál cukorral felfuttatjuk.
Egy nagyobb tálba szitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a sót, cukrot, a tojássárgákat, a reszelt citromhéjat, rumot, a maradék tejet, és a felfuttatott élesztőt.
Közepesen lágy tésztává gyúrjuk. Mikor összeállt a tészta, hozzáadjuk a vajat, és jól bedagasztjuk. Tiszta ruhával letakarjuk a tálat, és kb. 45-50 perc alatt, langyos helyen a duplájára kelesztjük.
Miután megkelt, lisztezett deszkára borítjuk, és óvatosan átdolgozzuk, majd ismét letakarva pihentetjük 20 percig.
Majd sodrófával ujjnyi vastagra nyújtjuk, és tetszés szerinti méretű fánkszaggatóval vagy egy vizes pohár belisztezett szájával kiszaggatjuk. Közepükbe mélyedést készítünk.
5-10 percig hagyjuk kelni a sütés előtt.
Magasabb szélű serpenyőben vagy lábasban, két ujjnyi olajat vagy zsírt hevítünk, majd a kiszaggatott fánkokat, tetejükkel lefelé tesszük bele sülni, két három perc alatt megsütjük az egyik, majd a másik oldalukat is.
Vigyázva, hogy a zsiradék ne legyen túl forró, nehogy hirtelen megégjenek, belül pedig nyersek maradjanak.

Tálalás

Miután a fánkok megsültek papírtörlőre szedve leitatjuk róluk a felesleges zsiradékot, porcukrozzuk, és lekvárral kínáljuk.

Javaslatok, alternatív elkészítés

Ha nagyobb fánkokat sütünk, érdemes az első felük sütésénél fedőt tenni rájuk, de a fordítás után már nem kell rá.

Vélemények

Bonnie

Bonnie
2013.03.31. | 13:48

Nálam lekvárral a nyerő. :) Köszi a receptet. :)
Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!

Cookie adatkezelési tájékoztató

A cookie-k segítenek szolgáltatásaink biztosításában. Szolgáltatásaink igénybe vételével Ön beleegyezik a cookie-k használatába. Adatvédelmi tájékoztató