Csillag Nincs értékelve
Kedvencnek jelölöm Kedvelés

Húsvéti kosár

Szükséges idő 0-20 perc között
Nehézség Könnyen elkészíthető
Recept megosztása

Hozzávalók

Húsvéti kosár

50 dkg liszt
2,5 dkg élesztő
5 dkg vaj
8 dkg cukor
2 dl tej
1 mokkáskanál só
1 evőkanál porcukor
1 tojássárgája
jégcukor
1 egész tojás
Ezekben a gyűjteményekben található:

Elkészítés lépésről lépésre

Elkészítés

1 dl tejet 1 evőkanál porcukorral meglangyosítunk, beletesszük az élesztőt és 2 evőkanál lisztet.1/4 óráig pihentetjük.
A maradék liszthez adjuk a sót, cukrot, reszelt citromhéjat, felolvasztott, de kihűtött vajat, tojássárgáját, a maradék tejet és a felfuttatott élesztőt.
Kézzel vagy géppel jól eldolgozzuk, kemény tömör tésztának kell lennie. Majd fél órát kelesztjük.
Ha megkelt kis darabokat vágunk a tésztából, amiket kb. ceruza vastagságúra és kb. 30-32 cm hosszúságúra sodrunk. Kb.30-32 darabot. Egy 30*30 cm-es alufóliára sorakoztatunk függőlegesen 15-16 darab tészta csíkot egymástól kis hézagokat hagyva, majd vízszintesen belefűzzük egyenként a maradék 15-16 darab csíkot. A kosár aljának 2 db kisujjnyi vastag tészta csíkot sodrunk össze és tojás alakra formázzuk. A kosár felső részére a megmaradt tésztát három felé osztjuk, kb.50-60 cm hosszúra sodorjuk és megfonjuk,szintén tojás alakúra formázzuk a formánk nagyságának megfelelő nagyságúra.
Segítséggel a tojásformánkra helyezzük a megszőtt tésztát, az alját körbevágjuk a formának megfelelően, majd a tetejére helyezzük a sodrott alját ,tojással alaposan lekenjük. A kosár felső részének a tésztáját szintén tojással alaposan megkenjük és megszórjuk jégcukorral.Tepsibe tesszük,a felső fonat alá sütőpapírt rakunk.
Előmelegített sütőben 150 fokon kb.25-30 percig szép pirosra sütjük.
Sütőből kivéve hagyjuk teljesen kihűlni a tésztát akár egy éjszakán át. Majd a kosarat levesszük a formáról eltávolítjuk az alufóliát, tetejére helyezzük a hármas fonatot és díszítjük. Dekorációs műfüvet rakunk bele, majd tojásokkal, virággal, bármilyen húsvéti dekorációval díszíthetjük.

Alternatív elkészítés

Már nem is emlékszem mikor, de nem mostanában, pár éve hozzám jutott egy olasz magazin. Abban láttam ezt a kosárkát. Nagyon megtetszett és kimentettem azt az oldalt az újságból ahol le volt írva, persze olaszul és le volt fényképezve a receptje és az elkészítés menete. Minden évben szemeztem vele, hogy megcsinálom, de forma problémám volt, nem kaptam sehol fél tojás sütőformát. Idén úgy voltam vele, hogy nem érdekel, hogy, hogy de meg kell sütnöm. Minden bevásárló központban kerestünk kutattunk, a neten sem találtam sehol semmit. Úgy gondoltam, férjecském kreativitását és segítségét kérem. Végül is elmentünk egy kreatív boltba ahol vásároltunk hungarocell tojást, amit ketté lehet szedni. Majd elmentünk a gazdaboltba ahol nagyon kis lyukú dróthálót vásároltunk. A dróthálót a hungarocell tojásra formázta a férjem,majd elvittük egyik ismerőséhez, aki ponthegesztővel összepöttyintette a drótot,és így már kész is volt a tojás alakom.(természetesen a hungarocell tojás hegesztés közben összeolvadt,de arra nem is volt szükség a továbbiakban) A formát szépen bevontam alufóliával és már teljesen tökéletes lett a tojásforma.(21*15 cm)
Nagy hévvel nekikezdtem a lefordított recept alapján a kosár elkészítéséhez. Hát mit mondjak, bőven megszenvedtem. Az eredeti recept 1 kg. lisztet írt, bár én már eleve fél kilóval kezdtem, mert gondoltam, hogy sok lesz. A tej meg kevés lett. Az első kosarat kb. 2,5 óráig szövögettem, szóval megdolgoztam vele rendesen.
Másodjára könnyebb volt, már 1 óra alatt meg volt a szövögetés. Hát ez lett az eredmény,de már ez is elfogyott :) Meg kellett valamivel hálálnom a férjem segítségét :) Húsvétra készítem majd a következőt.
Köszönöm férjemnek, hogy mint mindig, most is segített megvalósítani elképzelésemet! Nélküle nem sikerült volna!
Húsvéti kosár

Hozzászólások

Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.

Hozzászólás írása

Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!

Recept ajánló

Szükséges idő 40-60 perc között
28 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
20 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 20-40 perc között
14 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Legújabb cikkek

Dátum 2024-03-04
0 Kedvelés

100 éve egy darabka otthon – Sütireceptekkel hódítottak az első Dr. Oetker termékek

Dr. August Oetker hamar felismerte, hogy termékei akkor lesznek igazán népszerűek, ha praktikus tanácsokat, recepteket is ad használatukhoz. Így született meg egy olyan forradalmi újítás, mellyel könnyen belopta magát a századelő háziasszonyainak szívébe.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-02-07
0 Kedvelés

Magyaros kedvencek Creme VEGA-val

Tejföl nélkül nincs magyar konyha! Cikkünkben megmutatjuk, hogy alternatívájával, a tejmentes, vegán Creme VEGA-val is hamisítatlan hazai ízvilágot varázsolhatunk a tányérunkra.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-01-19
1 Kedvelés

A nagy fánkkörkép – milyen típusú tésztákból készülhet fánk?

A farsangi szezon elképzelhetetlen fánksütés nélkül! Megunni biztosan nem fogjuk, hiszen számos különböző fajta közül válogathatunk. Lássuk a legnépszerűbbeket!

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!