Húsvéti kosár
Hozzávalók
Húsvéti kosár
Elkészítés
Elkészítés
A maradék liszthez adjuk a sót, cukrot, reszelt citromhéjat, felolvasztott, de kihűtött vajat, tojássárgáját, a maradék tejet és a felfuttatott élesztőt.
Kézzel vagy géppel jól eldolgozzuk, kemény tömör tésztának kell lennie. Majd fél órát kelesztjük.
Ha megkelt kis darabokat vágunk a tésztából, amiket kb. ceruza vastagságúra és kb. 30-32 cm hosszúságúra sodrunk. Kb.30-32 darabot. Egy 30*30 cm-es alufóliára sorakoztatunk függőlegesen 15-16 darab tészta csíkot egymástól kis hézagokat hagyva, majd vízszintesen belefűzzük egyenként a maradék 15-16 darab csíkot. A kosár aljának 2 db kisujjnyi vastag tészta csíkot sodrunk össze és tojás alakra formázzuk. A kosár felső részére a megmaradt tésztát három felé osztjuk, kb.50-60 cm hosszúra sodorjuk és megfonjuk,szintén tojás alakúra formázzuk a formánk nagyságának megfelelő nagyságúra.
Segítséggel a tojásformánkra helyezzük a megszőtt tésztát, az alját körbevágjuk a formának megfelelően, majd a tetejére helyezzük a sodrott alját ,tojással alaposan lekenjük. A kosár felső részének a tésztáját szintén tojással alaposan megkenjük és megszórjuk jégcukorral.Tepsibe tesszük,a felső fonat alá sütőpapírt rakunk.
Előmelegített sütőben 150 fokon kb.25-30 percig szép pirosra sütjük.
Sütőből kivéve hagyjuk teljesen kihűlni a tésztát akár egy éjszakán át. Majd a kosarat levesszük a formáról eltávolítjuk az alufóliát, tetejére helyezzük a hármas fonatot és díszítjük. Dekorációs műfüvet rakunk bele, majd tojásokkal, virággal, bármilyen húsvéti dekorációval díszíthetjük.
Alternatív elkészítés
Nagy hévvel nekikezdtem a lefordított recept alapján a kosár elkészítéséhez. Hát mit mondjak, bőven megszenvedtem. Az eredeti recept 1 kg. lisztet írt, bár én már eleve fél kilóval kezdtem, mert gondoltam, hogy sok lesz. A tej meg kevés lett. Az első kosarat kb. 2,5 óráig szövögettem, szóval megdolgoztam vele rendesen.
Másodjára könnyebb volt, már 1 óra alatt meg volt a szövögetés. Hát ez lett az eredmény,de már ez is elfogyott :) Meg kellett valamivel hálálnom a férjem segítségét :) Húsvétra készítem majd a következőt.
Köszönöm férjemnek, hogy mint mindig, most is segített megvalósítani elképzelésemet! Nélküle nem sikerült volna!
Húsvéti kosár
Hozzávalók
Húsvéti kosár
Elkészítés lépésről lépésre
Elkészítés
A maradék liszthez adjuk a sót, cukrot, reszelt citromhéjat, felolvasztott, de kihűtött vajat, tojássárgáját, a maradék tejet és a felfuttatott élesztőt.
Kézzel vagy géppel jól eldolgozzuk, kemény tömör tésztának kell lennie. Majd fél órát kelesztjük.
Ha megkelt kis darabokat vágunk a tésztából, amiket kb. ceruza vastagságúra és kb. 30-32 cm hosszúságúra sodrunk. Kb.30-32 darabot. Egy 30*30 cm-es alufóliára sorakoztatunk függőlegesen 15-16 darab tészta csíkot egymástól kis hézagokat hagyva, majd vízszintesen belefűzzük egyenként a maradék 15-16 darab csíkot. A kosár aljának 2 db kisujjnyi vastag tészta csíkot sodrunk össze és tojás alakra formázzuk. A kosár felső részére a megmaradt tésztát három felé osztjuk, kb.50-60 cm hosszúra sodorjuk és megfonjuk,szintén tojás alakúra formázzuk a formánk nagyságának megfelelő nagyságúra.
Segítséggel a tojásformánkra helyezzük a megszőtt tésztát, az alját körbevágjuk a formának megfelelően, majd a tetejére helyezzük a sodrott alját ,tojással alaposan lekenjük. A kosár felső részének a tésztáját szintén tojással alaposan megkenjük és megszórjuk jégcukorral.Tepsibe tesszük,a felső fonat alá sütőpapírt rakunk.
Előmelegített sütőben 150 fokon kb.25-30 percig szép pirosra sütjük.
Sütőből kivéve hagyjuk teljesen kihűlni a tésztát akár egy éjszakán át. Majd a kosarat levesszük a formáról eltávolítjuk az alufóliát, tetejére helyezzük a hármas fonatot és díszítjük. Dekorációs műfüvet rakunk bele, majd tojásokkal, virággal, bármilyen húsvéti dekorációval díszíthetjük.
Alternatív elkészítés
Nagy hévvel nekikezdtem a lefordított recept alapján a kosár elkészítéséhez. Hát mit mondjak, bőven megszenvedtem. Az eredeti recept 1 kg. lisztet írt, bár én már eleve fél kilóval kezdtem, mert gondoltam, hogy sok lesz. A tej meg kevés lett. Az első kosarat kb. 2,5 óráig szövögettem, szóval megdolgoztam vele rendesen.
Másodjára könnyebb volt, már 1 óra alatt meg volt a szövögetés. Hát ez lett az eredmény,de már ez is elfogyott :) Meg kellett valamivel hálálnom a férjem segítségét :) Húsvétra készítem majd a következőt.
Köszönöm férjemnek, hogy mint mindig, most is segített megvalósítani elképzelésemet! Nélküle nem sikerült volna!
Legújabb cikkek
100 éve egy darabka otthon – Sütireceptekkel hódítottak az első Dr. Oetker termékek
Dr. August Oetker hamar felismerte, hogy termékei akkor lesznek igazán népszerűek, ha praktikus tanácsokat, recepteket is ad használatukhoz. Így született meg egy olyan forradalmi újítás, mellyel könnyen belopta magát a századelő háziasszonyainak szívébe.
Magyaros kedvencek Creme VEGA-val
Tejföl nélkül nincs magyar konyha! Cikkünkben megmutatjuk, hogy alternatívájával, a tejmentes, vegán Creme VEGA-val is hamisítatlan hazai ízvilágot varázsolhatunk a tányérunkra.
A nagy fánkkörkép – milyen típusú tésztákból készülhet fánk?
A farsangi szezon elképzelhetetlen fánksütés nélkül! Megunni biztosan nem fogjuk, hiszen számos különböző fajta közül válogathatunk. Lássuk a legnépszerűbbeket!
Hozzászólások
Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.
Hozzászólás írása
Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!
Hozzászólás törlése
Biztosan törölni szeretnéd a "" hez írt hozzászólásod?