Sütik használata a Sütnijó.hu oldalon

A jelen weboldal sütiket (cookie-kat) helyez el az eszközeiden, hogy biztosítsa az oldal jobb működését, illetve, hogy segítsen nekünk és partnereinknek átlátni, hogyan használod az oldalunkat. Amennyiben folytatod az oldal használatát (kattintasz, navigálsz, görgetsz az oldalon) illetve ha eltávolítod ezt a sütikre vonatkozó figyelmeztetést, az a sütik alkalmazásához és használatához való hozzájárulásnak minősül. A sütikkel és eltávolításukkal kapcsolatos további információkért kérjük tekintsd meg adatvédelmi elveinket.

Receptek

sütniJó!
Dr. Oetker Magyarország Kft.

Töltött fonott kalács

Szekeres Lajosné Klári receptje https://www.sutnijo.hu/profil/20717-szekeres-lajosne-klari
Töltött fonott kalács
Elkészítési nehézség: Nehéz
Kategória: Kelt tészták , Édes sütemények
Másodlagos kategória: Kalácsfélék , Egyéb sütemények

Hozzávalók

Tésztához

  • 1 kg liszt
  • 5 dkg kristálycukor
  • 5 dkg élesztő
  • 10 dkg rama margarin
  • 0,5 l tej
  • 2 evőkanál étolaj
  • 4 tojássárgája
  • 1 kávéskanál só

Töltelékhez

  • 10 dkg darált mák+6 dkg cukor
  • 10 dkg darált dió+ 6 deka cukor
  • 10 dkg mazsola
  • 2 dl étolaj a tészta kenéséhez

Elkészítés

Tejet a cukorral meglangyosítjuk, majd belemorzsoljuk az élesztőt.

Felfuttatjuk a tejben az élesztőt.

Ha felfutott az élesztő, akkor beletesszük a tojások sárgát, a liszt felét és elkezdjük összeállítani a tésztát és apránként bele dolgozzuk a margarint és a maradék lisztet és a sót. A lisztet azért nem tesszük egyszerre a tejhez, mert nem egyforma a lisztek sikér tartalm, ezért nem egyformán veszi fel a tej a lisztet.

A margarint pedig azért apránként dolgozzuk a tésztába, mert így egyenletesen kerül bele, selymesebb, foszlósabb lesz a kalács tészta.

Jól kidolgozzuk a tésztát, addig dagasztjuk, amíg az elválik a tál oldalától és kezünktől.

Ha elkészült a tészta, akkor meghintjük a tetejét liszttel, letakarjuk egy konyharuhával és meleg helyen 30 percig kelesztjük.

Ha megkelt a tészta, akkor kiborítjuk a gyúródeszkára, átgyúrjuk, kicsit pihentetjük.

Majd 18 részre vágjuk a tésztát. kis cipókat formázunk és egy lisztezett fóliára rakjuk.

3 darab tésztát téglalap alakúra kinyújtunk, megkenjük étolajjal, hogy a töltelék rátapadjon, majd a 2 tésztát, bő két evőkanál cukros mákkal megszórjuk, a kanállal egyenletesen elsimítjuk feltekerjük.

Majd a másik tésztát szintén megkenjük olajjal, rászórjuk a cukros darált diót és a mazsolát és feltekerjük.

Végezetül a 3 ágat összefonjuk és olajjal kikent tepsibe tesszük.

Addig végezzük amíg van tésztánk.

Ha minden tészta meg van töltve, össze van fonva és tepsibe van téve, felvert egész tojással megkenjük a kalácsok tetejét és újabb 30 percig kelesztjük, majd mielőtt a sütőbe tennénk újra lekenjük a fonott kalácsok tejét a felvert tojással.

180 °C előmelegített sütőbe toljuk 25 percre. Szép pirosra sütjük.

Javaslatok, alternatív elkészítés

A kalácsokat forrón, sütés után cukros vízzel meg szoktam mosdatni, mert így szép fényes lesz a kalács.

Vélemények

Még nem érkezett vélemény!

Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!