Receptek

sütniJó!
Dr. Oetker Magyarország Kft.

Mákvirág

Nikol receptje https://www.sutnijo.hu/profil/1967-nikol
Mákvirág
Elkészítési nehézség: Közepes
Kategória: Kelt tészták , Édes sütemények
Másodlagos kategória: Kalácsfélék , Egyéb sütemények

Hozzávalók

Tészta

  • 40 dkg finomliszt
  • 1 db tojássárgája
  • 2,5-3 dl langyos tej
  • 2,5 dkg élesztő vagy 1 tasak Dr. Oetker Instant Élesztő
  • 2 dkg cukor
  • 1 ek. méz
  • 1 csipet só
  • 4 dkg olvasztott vaj

Töltelék

  • 10 dkg darált mák
  • 30 dkg feketeribizli
  • 4 dkg méz
  • 7 dkg nádcukor
  • 1 db narancs reszelt héja
  • 1 csipet fahéj
  • 1 dl tej
  • 3 dkg búzadara
Nikol Nikol receptje

Elkészítés

Előkészítés

30x40cm tepsit kiolajozunk, a sütőt 150-160 'C melegítjük.
A ribizlit megmossuk , leszemezzük vagy ha mirelit, akkor kiolvasztjuk.

A meleg (nem forró) tejbe belekanalazzuk a mézet, elkeverjük, majd hozzáadjuk az élesztőt, és felfuttatjuk. (a fele tejben futtassuk és a többit dagasztásnál kis adagokban adjuk hozzá, amennyit a liszt megkíván)
A lisztben elkeverjük a sót, cukrot, mélyedést készítünk a közepébe, beleöntjük a tejes élesztőt, a tojást, és kidagasztjuk. Majd hozzágyúrjuk az olvasztott vajat is.
A tésztát meleg helyen, lefedve kelesszük 1,5-2 órát.
A töltelékhez a cukrot, mézet, fűszereket keverjük el a tejben, egy lábasba tegyük fel főni. Ha már langyosodik, szórjuk bele a búzadarát és kevergetve forraljuk fel. Ha forr, tegyük hozzá a darált mákot, jól keverjük át, majd a ribizlit. Le is vehetjük a tűzről. Hagyjuk kihűlni.
A kelesztés lejárta után a tésztánkat vékony téglalappá nyújtjuk, (Kb. 25x35cm) megkenjük a töltelékkel, a hosszabbik oldala felől feltekerjük.
A tepsin egy kerek koszorúformába hajtjuk, és 3 cm-ként jó éles késsel bevágjuk a henger közepétől a széle felé. (3. fotó, a belső ív maradjon egyben) Majd szépen egy irányba kifordítjuk kicsit a szeleteket. Fél órát kelesztjük, majd megkenjük cukros tejjel, kb. 40-45 percig sütjük. Mikor kivesszük, még forrón még egyszer átkenjük a tejjel.

Tálalás

16-18 szelet

Vélemények

Abigél30

Abigél30
2012.11.24. | 06:31

IMádom,és a családom is nagyon szereti!!!Aki szereti a mákos finomságokat,az azonnal próbálja ki!!! :-) Köszönöm a receptet!
Nikol

Nikol
2012.04.12. | 20:54

Fekete ribizlivel különösen finom. :)
Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!

Cookie adatkezelési tájékoztató

A cookie-k segítenek szolgáltatásaink biztosításában. Szolgáltatásaink igénybe vételével Ön beleegyezik a cookie-k használatába. Adatvédelmi tájékoztató