Sütik használata a Sütnijó.hu oldalon

A jelen weboldal sütiket (cookie-kat) helyez el az eszközeiden, hogy biztosítsa az oldal jobb működését, illetve, hogy segítsen nekünk és partnereinknek átlátni, hogyan használod az oldalunkat. Amennyiben folytatod az oldal használatát (kattintasz, navigálsz, görgetsz az oldalon) illetve ha eltávolítod ezt a sütikre vonatkozó figyelmeztetést, az a sütik alkalmazásához és használatához való hozzájárulásnak minősül. A sütikkel és eltávolításukkal kapcsolatos további információkért kérjük tekintsd meg adatvédelmi elveinket.

Receptek

sütniJó!
Dr. Oetker Magyarország Kft.

Mákvirág

Nikol receptje https://www.sutnijo.hu/profil/1967-nikol
Mákvirág
Elkészítési nehézség: Közepes
Kategória: Kelt tészták , Édes sütemények
Másodlagos kategória: Kalácsfélék , Egyéb sütemények

Hozzávalók

Tészta

  • 40 dkg finomliszt
  • 1 db tojássárgája
  • 2,5-3 dl langyos tej
  • 2,5 dkg élesztő vagy 1 tasak Dr. Oetker Instant Élesztő
  • 2 dkg cukor
  • 1 ek. méz
  • 1 csipet só
  • 4 dkg olvasztott vaj

Töltelék

  • 10 dkg darált mák
  • 30 dkg feketeribizli
  • 4 dkg méz
  • 7 dkg nádcukor
  • 1 db narancs reszelt héja
  • 1 csipet fahéj
  • 1 dl tej
  • 3 dkg búzadara
Nikol Nikol receptje

Elkészítés

Előkészítés

30x40cm tepsit kiolajozunk, a sütőt 150-160 'C melegítjük.
A ribizlit megmossuk , leszemezzük vagy ha mirelit, akkor kiolvasztjuk.

A meleg (nem forró) tejbe belekanalazzuk a mézet, elkeverjük, majd hozzáadjuk az élesztőt, és felfuttatjuk. (a fele tejben futtassuk és a többit dagasztásnál kis adagokban adjuk hozzá, amennyit a liszt megkíván)
A lisztben elkeverjük a sót, cukrot, mélyedést készítünk a közepébe, beleöntjük a tejes élesztőt, a tojást, és kidagasztjuk. Majd hozzágyúrjuk az olvasztott vajat is.
A tésztát meleg helyen, lefedve kelesszük 1,5-2 órát.
A töltelékhez a cukrot, mézet, fűszereket keverjük el a tejben, egy lábasba tegyük fel főni. Ha már langyosodik, szórjuk bele a búzadarát és kevergetve forraljuk fel. Ha forr, tegyük hozzá a darált mákot, jól keverjük át, majd a ribizlit. Le is vehetjük a tűzről. Hagyjuk kihűlni.
A kelesztés lejárta után a tésztánkat vékony téglalappá nyújtjuk, (Kb. 25x35cm) megkenjük a töltelékkel, a hosszabbik oldala felől feltekerjük.
A tepsin egy kerek koszorúformába hajtjuk, és 3 cm-ként jó éles késsel bevágjuk a henger közepétől a széle felé. (3. fotó, a belső ív maradjon egyben) Majd szépen egy irányba kifordítjuk kicsit a szeleteket. Fél órát kelesztjük, majd megkenjük cukros tejjel, kb. 40-45 percig sütjük. Mikor kivesszük, még forrón még egyszer átkenjük a tejjel.

Tálalás

16-18 szelet

Vélemények

Abigél30

Abigél30
2012.11.24. | 06:31

IMádom,és a családom is nagyon szereti!!!Aki szereti a mákos finomságokat,az azonnal próbálja ki!!! :-) Köszönöm a receptet!
Nikol

Nikol
2012.04.12. | 20:54

Fekete ribizlivel különösen finom. :)
Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!