Receptek



Kategória: Kelt tészták , Édes sütemények
Másodlagos kategória: Kalácsfélék , Egyéb sütemények
Hozzávalók
- 3 dl tej
- 2 dkg élesztő
- 5 dkg cukor
- 5 dkg vaj
- 1-2 ek. tejföl
- 1 csipet só
- 1 db egész tojás
- 1 db tojássárgája
- 1 tk. vanília kivonat
- 1/3 citrom leve
- 50 dkg finomliszt
- 1 ek. sikér
Kenéshez
- 1 db tojássárgája
Elkészítés
Elkészítés
A tejet meglangyosítjuk, 1 kanál cukrot adunk hozzá, és belemorzsoljuk az élesztőt, felfuttatjuk rajta.
Az élesztős tejhez adjuk a többi cukrot, a tejfölt, egy egész tojást és még egy sárgáját, az olvasztott vajat, a vaníliát, a citromlevet, a sikért, majd a lisztet és a sót. Rugalmas tésztát dagasztunk belőle, amit 3/4 órát kelesztünk.
Ha megkelt a tészta, lisztezett deszkán átgyúrjuk.
Vékony „tésztazsinórokat" sodrunk belőle, majd, mint a szövet szálait, megszőjük.
Egy tálat megkenünk kókuszzsírral (íztelen) és a tésztát ráfektetjük, rásimítjuk. Szélét egy fonott tésztazsinórral keretezzük. Megkenjük felvert tojással.
160 fokos sütőben hőlégkeverésen 3/4 óra alatt megsütjük.
A támasztó tálon hagyjuk kihűlni, aztán vesszük le róla.
Tálalás
2 db kisebb, vagy egy nagyobb kosárka.
Tárolás
Lefóliázva, hogy ne száradjon ki.
Javaslatok, alternatív elkészítés
Ugyanebből a tésztából lehet állatkákat is készíteni. Szemnek, orrnak szegfűszeget, borsot, sütésálló csokocseppet használni.
Vélemények
Még nem érkezett vélemény!