Fonott kalács
Hozzávalók
Fonott kalács
Elkészítés
Előkészítés
Elkészítés
Egy lábasban a tejet kéz melegre langyosítjuk, max. 45 C-ig! A felét az élesztőre öntjük, s kissé elkeverjük. A liszt közepébe egy mélyedést készítünk, ide öntjük be az élesztős tejet, kevés lisztet húzunk rá, s letakarva visszatesszük a kelesztőnek használt sütőnkbe!
Kb.: 5-10 percig érni hagyjuk.
Közben a maradék tejbe rakjuk a sót, a maradék porcukrot, a citromhéjat, vaníliás cukrot, tojássárgáját és a vajat. Folyamatosan kavargatva összedolgozzuk.
Mikor a kovász elkészült (megrepedezett a liszt a tetején, valamint megnőtt a térfogata) ráöntjük a tejes keveréket és lágy, hólyagosra gyúrjuk a tésztánkat.
Ha kész az edény alját kissé megszórjuk liszttel, belehelyezzük a tésztát és megkenjük olajjal a tetejét. Konyharuhával lefedve visszatesszük kelni, ez kb.: 20 percet vesz igénybe.
Majd "átszellőztetjük", áthajtogatjuk mind a négy oldalát, újra leszórjuk liszttel a tálat, a tésztát pedig megkenjük olajjal, lefedjük és újra 20 percig kelesztjük.
Ha másodszorra is szépen megnőtt, lisztezett nyújtódeszkára helyezzük és kisodorjuk, először 3 egyforma részre osztjuk, majd mind a három részt elfelezzük, így 6 kis tészta részt kapunk!
Kivirgoljuk őket (a deszkán a tenyerünket kör-körösen mozgatva kis golyókká formáljuk a tésztát!), majd kisodorjuk, vigyázzunk arra, hogy csak fel-le mozogjon a kezünk, mert, ha egy kicsit és elmozdulunk oldalra repedezett lesz a kész kalácsunk felszíne.
Két kisodort tészta csíkot párhuzamosan egymás mellé helyezünk, patkó formát alakítunk belőle és a belső tésztát keresztbe tesszük a másikon így egy kereszt formát kapunk.
Mindig a felül lévő tésztát a hozzánk közel eső háromszögbe hozzuk le, a párját pedig átlósan felvisszük. Ezt mindaddig ismételjük, amíg el nem fogy a tésztánk, a végét kissé visszahajtjuk a fonat alá.
Felvert egész tojással megkenjük, majd 15 percre visszarakjuk még pihenni.
Ha szépen megnőttek újra lekenjük őket tojással és közepes lángon készre sütjük.
Tálalás
Tárolás
Alternatív elkészítés
Fonott kalács
Hozzávalók
Fonott kalács
Elkészítés lépésről lépésre
Előkészítés
Elkészítés
Egy lábasban a tejet kéz melegre langyosítjuk, max. 45 C-ig! A felét az élesztőre öntjük, s kissé elkeverjük. A liszt közepébe egy mélyedést készítünk, ide öntjük be az élesztős tejet, kevés lisztet húzunk rá, s letakarva visszatesszük a kelesztőnek használt sütőnkbe!
Kb.: 5-10 percig érni hagyjuk.
Közben a maradék tejbe rakjuk a sót, a maradék porcukrot, a citromhéjat, vaníliás cukrot, tojássárgáját és a vajat. Folyamatosan kavargatva összedolgozzuk.
Mikor a kovász elkészült (megrepedezett a liszt a tetején, valamint megnőtt a térfogata) ráöntjük a tejes keveréket és lágy, hólyagosra gyúrjuk a tésztánkat.
Ha kész az edény alját kissé megszórjuk liszttel, belehelyezzük a tésztát és megkenjük olajjal a tetejét. Konyharuhával lefedve visszatesszük kelni, ez kb.: 20 percet vesz igénybe.
Majd "átszellőztetjük", áthajtogatjuk mind a négy oldalát, újra leszórjuk liszttel a tálat, a tésztát pedig megkenjük olajjal, lefedjük és újra 20 percig kelesztjük.
Ha másodszorra is szépen megnőtt, lisztezett nyújtódeszkára helyezzük és kisodorjuk, először 3 egyforma részre osztjuk, majd mind a három részt elfelezzük, így 6 kis tészta részt kapunk!
Kivirgoljuk őket (a deszkán a tenyerünket kör-körösen mozgatva kis golyókká formáljuk a tésztát!), majd kisodorjuk, vigyázzunk arra, hogy csak fel-le mozogjon a kezünk, mert, ha egy kicsit és elmozdulunk oldalra repedezett lesz a kész kalácsunk felszíne.
Két kisodort tészta csíkot párhuzamosan egymás mellé helyezünk, patkó formát alakítunk belőle és a belső tésztát keresztbe tesszük a másikon így egy kereszt formát kapunk.
Mindig a felül lévő tésztát a hozzánk közel eső háromszögbe hozzuk le, a párját pedig átlósan felvisszük. Ezt mindaddig ismételjük, amíg el nem fogy a tésztánk, a végét kissé visszahajtjuk a fonat alá.
Felvert egész tojással megkenjük, majd 15 percre visszarakjuk még pihenni.
Ha szépen megnőttek újra lekenjük őket tojással és közepes lángon készre sütjük.
Tálalás
Tárolás
Alternatív elkészítés
Legújabb cikkek
100 éve egy darabka otthon – Sütireceptekkel hódítottak az első Dr. Oetker termékek
Dr. August Oetker hamar felismerte, hogy termékei akkor lesznek igazán népszerűek, ha praktikus tanácsokat, recepteket is ad használatukhoz. Így született meg egy olyan forradalmi újítás, mellyel könnyen belopta magát a századelő háziasszonyainak szívébe.
Magyaros kedvencek Creme VEGA-val
Tejföl nélkül nincs magyar konyha! Cikkünkben megmutatjuk, hogy alternatívájával, a tejmentes, vegán Creme VEGA-val is hamisítatlan hazai ízvilágot varázsolhatunk a tányérunkra.
A nagy fánkkörkép – milyen típusú tésztákból készülhet fánk?
A farsangi szezon elképzelhetetlen fánksütés nélkül! Megunni biztosan nem fogjuk, hiszen számos különböző fajta közül válogathatunk. Lássuk a legnépszerűbbeket!
Hozzászólások
Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.
Hozzászólás írása
Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!
Hozzászólás törlése
Biztosan törölni szeretnéd a "" hez írt hozzászólásod?