Csillag Nincs értékelve
Kedvencnek jelölöm Kedvelés

Fonott kalács

Szükséges idő Több, mint 60 perc
Nehézség Könnyen elkészíthető
Recept megosztása

Hozzávalók

Fonott kalács

50 dkg liszt
7 dkg porcukor
7 dkg vaj
0,5 dkg só
2,5 dl tej
2,5 dkg élesztő
2 db tojássárgája
1 db citrom lereszelt héja
1db tojás a kenéshez
Ezekben a gyűjteményekben található:

Elkészítés lépésről lépésre

Előkészítés

Kb.: 50 C-ra felmelegítjük a sütőt (majd ki is kapcsoljuk) kelesztés céljából!

Elkészítés

A lisztet az előmelegített sütőben kissé meglangyosítjuk. Ha a liszt már langyos az élesztőt a porcukor egyharmadával "kissé megizzasztjuk", épp csak addig kevergetjük, amíg el nem kezd egy kicsit folyni az élesztő, nem szabad túl sokáig csinálni, mert elpusztulnak az élesztő gombák!
Egy lábasban a tejet kéz melegre langyosítjuk, max. 45 C-ig! A felét az élesztőre öntjük, s kissé elkeverjük. A liszt közepébe egy mélyedést készítünk, ide öntjük be az élesztős tejet, kevés lisztet húzunk rá, s letakarva visszatesszük a kelesztőnek használt sütőnkbe!
Kb.: 5-10 percig érni hagyjuk.
Közben a maradék tejbe rakjuk a sót, a maradék porcukrot, a citromhéjat, vaníliás cukrot, tojássárgáját és a vajat. Folyamatosan kavargatva összedolgozzuk.
Mikor a kovász elkészült (megrepedezett a liszt a tetején, valamint megnőtt a térfogata) ráöntjük a tejes keveréket és lágy, hólyagosra gyúrjuk a tésztánkat.
Ha kész az edény alját kissé megszórjuk liszttel, belehelyezzük a tésztát és megkenjük olajjal a tetejét. Konyharuhával lefedve visszatesszük kelni, ez kb.: 20 percet vesz igénybe.
Majd "átszellőztetjük", áthajtogatjuk mind a négy oldalát, újra leszórjuk liszttel a tálat, a tésztát pedig megkenjük olajjal, lefedjük és újra 20 percig kelesztjük.
Ha másodszorra is szépen megnőtt, lisztezett nyújtódeszkára helyezzük és kisodorjuk, először 3 egyforma részre osztjuk, majd mind a három részt elfelezzük, így 6 kis tészta részt kapunk!
Kivirgoljuk őket (a deszkán a tenyerünket kör-körösen mozgatva kis golyókká formáljuk a tésztát!), majd kisodorjuk, vigyázzunk arra, hogy csak fel-le mozogjon a kezünk, mert, ha egy kicsit és elmozdulunk oldalra repedezett lesz a kész kalácsunk felszíne.
Két kisodort tészta csíkot párhuzamosan egymás mellé helyezünk, patkó formát alakítunk belőle és a belső tésztát keresztbe tesszük a másikon így egy kereszt formát kapunk.
Mindig a felül lévő tésztát a hozzánk közel eső háromszögbe hozzuk le, a párját pedig átlósan felvisszük. Ezt mindaddig ismételjük, amíg el nem fogy a tésztánk, a végét kissé visszahajtjuk a fonat alá.
Felvert egész tojással megkenjük, majd 15 percre visszarakjuk még pihenni.
Ha szépen megnőttek újra lekenjük őket tojással és közepes lángon készre sütjük.

Tálalás

3 db kb.: 10-15 dkg-os kalács készíthető ebből a mennyiségből.

Tárolás

Folpackba csomagolva 1-2 napig még friss marad.

Alternatív elkészítés

Onnan tudjuk, hogy elkészült, hogy a külseje gyönyörű aranybarna lesz és, ha megemeljük akkor, könnyű, lágy a kalácsunk!
Fonott kalács Fonott kalács Fonott kalács

Hozzászólások

Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.

Hozzászólás írása

Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!

Recept ajánló

Szükséges idő 20-40 perc között
18 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő Több, mint 60 perc
58 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
15 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Legújabb cikkek

Dátum 2024-03-04
0 Kedvelés

100 éve egy darabka otthon – Sütireceptekkel hódítottak az első Dr. Oetker termékek

Dr. August Oetker hamar felismerte, hogy termékei akkor lesznek igazán népszerűek, ha praktikus tanácsokat, recepteket is ad használatukhoz. Így született meg egy olyan forradalmi újítás, mellyel könnyen belopta magát a századelő háziasszonyainak szívébe.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-02-07
0 Kedvelés

Magyaros kedvencek Creme VEGA-val

Tejföl nélkül nincs magyar konyha! Cikkünkben megmutatjuk, hogy alternatívájával, a tejmentes, vegán Creme VEGA-val is hamisítatlan hazai ízvilágot varázsolhatunk a tányérunkra.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-01-19
1 Kedvelés

A nagy fánkkörkép – milyen típusú tésztákból készülhet fánk?

A farsangi szezon elképzelhetetlen fánksütés nélkül! Megunni biztosan nem fogjuk, hiszen számos különböző fajta közül válogathatunk. Lássuk a legnépszerűbbeket!

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!