Sütik használata a Sütnijó.hu oldalon

A jelen weboldal sütiket (cookie-kat) helyez el az eszközeiden, hogy biztosítsa az oldal jobb működését, illetve, hogy segítsen nekünk és partnereinknek átlátni, hogyan használod az oldalunkat. Amennyiben folytatod az oldal használatát (kattintasz, navigálsz, görgetsz az oldalon) illetve ha eltávolítod ezt a sütikre vonatkozó figyelmeztetést, az a sütik alkalmazásához és használatához való hozzájárulásnak minősül. A sütikkel és eltávolításukkal kapcsolatos további információkért kérjük tekintsd meg adatvédelmi elveinket.

Receptek

sütniJó!
Dr. Oetker Magyarország Kft.

Bajor mákos kalács

zsuzsa56 receptje https://www.sutnijo.hu/profil/3259-zsuzsa56
Bajor mákos kalács
Elkészítési nehézség: Közepes
Kategória: Kelt tészták , Édes sütemények
Másodlagos kategória: Kalácsfélék , Egyéb sütemények

Hozzávalók

A kelt tésztához

  • 35 dkg liszt
  • 2 dkg élesztő
  • 1,25 dl langyos tej
  • 5 dkg vaj
  • 4 dkg cukor
  • 1/4 kk. só
  • 1 tojás

A mák töltelékhez

  • 30 dkg darált mák
  • 1 dl tej
  • 2 ek. étkezési keményítő
  • 1 tojássárgája
  • 5 dkg vaj
  • 10 dkg cukor
  • 3 dkg aranymazsola
  • 1 citrom reszelt héja
  • kevés rum (amibe áztatjuk a mazsolát)
  • 1 csomag vaníliás cukor

Továbbá

  • vaj a sütő kikenéséhez
  • 10 dkg baracklekvár /házi/
  • 10 dkg fondant
  • mandulaforgács
zsuzsa56 zsuzsa56 receptje

Elkészítés

Előkészítés

Sütőtepsit kikenjük vajjal.

A hozzávalókból, kelt tésztát készítünk dagasztógéppel. Letakarva meleg helyen kelesztjük 1/2 órát, majd átgyúrjuk, újabb 1/2 órát kelni hagyjuk. A tejet a mákkal, keményítővel, cukorral, összekeverjük, és állni hagyjuk 10 percig. Azután feltesszük főzni 10 percre, és hagyjuk kihűlni. A reszelt citromhéjat, a rumban megáztatott mazsolát, és vaníliás cukrot később keverjük bele, és a vajjal kikeverjük utoljára, hogy sűrű masszát kapjunk. Nem baj, ha egy kicsit ragad, de ne folyjon. Hűtőbe tegyük be. A szépen megkelt tésztát kinyújtjuk egy 30 x 40 cm-es lapra. A tölteléket középre a tésztára kenjük, vízbe mártott kenőkéssel kb. 8 cm-es szélességben. A tésztaszéleket mindkét oldalon 2 cm-enként, rézsútosan bevágjuk, derelyevágóval. Ezután egymásra hajtogatjuk, mintha fonnánk, és duplára kelesztjük. 210 fokosra előmelegítjük a sütőt, és 180 fokon 30 percig sütjük. A sárgabaracklekvárt 2-3 ek. vízzel addig keverjük, míg folyékony nem lesz. Vékonyan megkenjük vele a sütőből kivett forró kalács tetejét, hagyjuk megszáradni. A fondantot elkészítjük, 3 ek. porcukrot kevés citromlével és rumaromával jól kikeverjük, és egyenletesen bevonjuk-megfényezzük vele a kalácsot. Megszórjuk mandulaforgáccsal, és hideg helyre tesszük szikkadni. Másnap szeleteljük fel.

Tálalás

40 cm-es kalács, nagyon kiadós, és isteni finom.

Tárolás

1 hétig is eláll hűvös helyen.

Javaslatok, alternatív elkészítés

Mákos kedvelőknek ajánlom,nagyon finom pikáns, nem mindennapi zaftos máktöltelékkel.

Vélemények

mamma53

mamma53
2013.01.07. | 21:28

Nagyon ízletes kalács! Főleg azoknak ajánlom akik a mákosat kedvelik és szeretik!! :)
Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!