Sütik használata a Sütnijó.hu oldalon

A jelen weboldal sütiket (cookie-kat) helyez el az eszközeiden, hogy biztosítsa az oldal jobb működését, illetve, hogy segítsen nekünk és partnereinknek átlátni, hogyan használod az oldalunkat. Amennyiben folytatod az oldal használatát (kattintasz, navigálsz, görgetsz az oldalon) illetve ha eltávolítod ezt a sütikre vonatkozó figyelmeztetést, az a sütik alkalmazásához és használatához való hozzájárulásnak minősül. A sütikkel és eltávolításukkal kapcsolatos további információkért kérjük tekintsd meg adatvédelmi elveinket.

Receptek

sütniJó!
Dr. Oetker Magyarország Kft.

Kakaós óriás virágkalács

veressandrea receptje https://www.sutnijo.hu/profil/3052-veressandrea
Kakaós óriás virágkalács
Elkészítési nehézség: Közepes
Kategória: Kelt tészták , Édes sütemények
Másodlagos kategória: Kalácsfélék , Egyéb sütemények

Hozzávalók

Tésztához

  • 55 dkg liszt
  • 2,5 dkg élesztő
  • 3 dl tej
  • 3 ek. cukor
  • 1 tasak Dr. Oetker Vanillincukor
  • 1 kk. só
  • 1 tojássárgája
  • 5 dkg margarin

Töltelékhez

Kenéshez

  • 1 tojássárgája

Átgőzöléshez

  • 2 ek. tej
veressandrea veressandrea receptje

Elkészítés

Elkészítés

Az élesztőt felfuttatjuk a langyos tejben egy evőkanál cukorral.
A lisztet egy tálba szitáljuk, beleöntjük a felfutott élesztőt, a maradék cukrot, a vaníliás cukrot, a sót, a tojássárgáját és a szobahőmérsékletű margarint.
Alaposan kidagasztjuk.
Konyharuhával letakarva meleg helyen, kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
Előkészítünk egy 25 cm-es csatos tortaforma alját, hozzá sütőpapírt.
A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületen fél cm vastagra és kör alakúra nyújtjuk, a tortaforma kb. duplájára. A formát kicsit rányomjuk, hogy lássuk a körvonalát.
Lekenjük olajjal, megszórjuk cukorral és a kakaóporral.
A forma nagyságát figyelembe véve a széleit szépen a közepéig felhajtjuk, majd a tésztát szépen összecsípjük, hogy nehogy valahol kijöjjön a töltelék.
A sütőpapírral fedett formára fordítjuk a kalácsot, így alulra kerül az összefogott rész.
Szépen, körformává igazítjuk.
Egy éles késsel a négy égtáj felé cikkeket vágunk a kalácsból úgy, hogy a közepén 1 cm maradjon, amit nem vágunk át.
Mind a négy nagy cikket további háromra vágjuk, de ezeket 1 cm-rel rövidebbre vágjuk a virág közepén.
Így lesz 12 szirma a virágkalácsnak.
Megfogunk két egymás mellett lévő szirmot és kifelé fordítva kettőt tekerünk rajta, majd a végüket összenyomjuk, hogy összeragadjanak.
Minden szirommal ezt megismételjük.
A végén pedig a szirmokat kicsit úgy igazítjuk, hogy az oldaluk kicsit kerek legyen.
A tészta tetejét lekenjük egy tojás sárgájával.
Hagyjuk még további 20 percet kelni.
Előmelegített sütőben először 180 fokon 15 percet sütjük hőlégkeveréssel, majd csökkentjük a hőfokot 170-re és további 10 percet sütjük.
A sütőből kivéve kenjük le tejjel és egy konyharuhával letakarva hagyjuk pihenni 10 percet.

Tálalás

Kb. 6 főre.

Tárolás

Légmentesen elzárva több napig puha marad.

Vélemények

Még nem érkezett vélemény!

Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!