Receptek

sütniJó!
Dr. Oetker Magyarország Kft.

Fonott kalács

eniko0606 receptje https://www.sutnijo.hu/profil/9408-eniko0606
Fonott kalács
Elkészítési nehézség: Könnyű
Kategória: Kelt tészták , Édes sütemények
Másodlagos kategória: Kalácsfélék , Egyéb sütemények

Hozzávalók

  • 5 dl tej
  • 4 ek. cukor
  • 5 dkg vaj
  • 1/2 tk. só
  • 50 dkg liszt
  • 2,5 dkg friss élesztő

a kenéshez

  • kicsi tej
eniko0606 eniko0606 receptje

Elkészítés

Előkészítés

A sütőt előmelegítjük.

A tejet felmelegítjük. Az élesztőt egy tálba/bögrébe morzsoljuk, 1 ek. cukrot teszünk rá, és annyi tejet öntünk hozzá, ami ellepi.
A könnyebb eldolgozhatóság kedvéért érdemes a vajat is megmelegíteni, hogy puha legyen.
A többi hozzávalót (a tej kivételével) egy tálba tesszük, ha felfutott az élesztő ezt is. Összegyúrjuk, tejet fokozatosan adjuk hozzá, hogy egy könnyen dagasztható lágy tésztát kapjunk. Dagasztás után kelesztjük.
Lisztezett felületen 6/3 egyenlő részre osztjuk a tésztát, egyenlő vastagságú és hosszúságú hengerekké sodorjuk és megfonjuk.
Vajazott-lisztezett/sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk, tejjel lekenjük.
175 fokos sütőben 30 percig sütjük. (A jobb eredmény eléréséhez egy vízzel teli tálat teszünk a kalács mellé a sütőbe.)
Sütés után rácsra tesszük a kalácsot, és ott hagyjuk kihűlni.

Javaslatok, alternatív elkészítés

A 6-os fonást ebből a videóból lestem ki: http://www.youtube.com/watch?v=22p3wIHLupc&feature=related

Vélemények

MARCSULA

MARCSULA
2013.10.29. | 10:08

Nagyon jó kis recept!
Nudlipamacs

Nudlipamacs
2013.10.28. | 15:41

Egy fantasztikus reggeli kelléke!
Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!

Cookie adatkezelési tájékoztató

A cookie-k segítenek szolgáltatásaink biztosításában. Szolgáltatásaink igénybe vételével Ön beleegyezik a cookie-k használatába. Adatvédelmi tájékoztató